Hlavní navigace

KDE (1): Co a jak?

1. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vítáme vás u prvního dílu našeho seriálu věnovaného grafickému prostředí KDE. Povíme si především CO a JAK a mnoho dalšího zajímavého včetně spousty novinek, které vývoj tohoto desktopového prostředí den co den provázejí.

Náš seriál začneme novinkou, která potěší nejednoho uživatele KDE. Tento desktop, přestože je mnohými zatracován, se dá směle nazvat nejpoužívanějším desktopem na Linuxu (a nejen na něm). Mnozí pokročilí uživatelé však na programy začínající na K zbytečně chrlí prach a síru a namísto toho raději používají jejich obdoby začínající na G. Nechme však diskuse stranou a podívejme se na novinku, díky které se KDE dostává opět o krok před „dvojku v oboru“.

Window tabbing

Uživatelé mnoha jiných okenních manažerů zcela rutinně pracují s takzvaným Window Tabbingem. Po dlouhé době si tato featurka našla cestu již i do okenního manažeru KWin používaného prostředím KDE. Po podpoře mouse gestures ve verzi 3.2 jde o další vlastnost, která výrazně vylepšuje uživatelskou přítulnost prostředí. O co jde? Window Tabbing je znám především uživatelům FluxBoxu a zcela jistě i mnohým dalším. Umožňuje vám výborným způsobem zorganizovat si pracovní plochu tak, že mnoho oken se dá „zasadit“ do jednoho rámu a v rámci tohoto rámu se tato okna dají přepínat. Zcela určite znáte Tabbed browsing v podání třeba Mozilly nebo Konqueroru. Window tabbing je defacto to samé na úrovni správce oken.

Jeho výhody poznáte, pokud ke své práci potřebuje mnoho otevřených oken zároveň. Jste-li například programátor, pak v jednom okně máte otevřen textový editor, v dalším okně konzoli pro překlad, další okno zaujímá debugger a nakonec ještě správce souborů. Pokud zrovna nepoužíváte nějaké integrované vývojové prostředí, máte jistě na ploše nekonečný zmatek a neustále hledáte to správné okno. Pomocí window tabbingu ovšem můžete všechna tato okna seskupit do jediného, kterému se v titulní liště jednoduše objeví více titulků. V podání KDE to vypadá takto: otevřete první okno a to si umístíte do libovolné pozice, po otevření dalšího ho pouze pomocí prostředního tlačítka přetáhnete za titulek na plochu okna prvního a pustíte – titulek původního okna se rozdělí na dva a obě okna jsou od teď svázána.

JAK?

Toto vylepšení naprogramoval jeden nespokojený uživatel FluxBoxu, který, ač nerad, byl nucen přestoupit na KDE a window tabbing mu velice chyběl. Proto upravil KWin k obrazu svému. Jeho úpravy najdete v CVS stromu projektu KDE. Stahovat data z CVS stromu jsem nechtěl, a proto jsem využil předpřipravenou záplatu. Tuto záplatu jsem aplikoval proti zdrojovým souborům kwin, které jsem našel na distribučním CD KDE 3.1 pro Debian Woody, jež jsem svého času zakoupil na stránkách Qwert.cz. Přestože záplata byla připravena oproti novější verzi 3.2, prošla víceméně v pořádku a já se vrhl na překlad. Při překladu je důležitá volba pro configure –with-window-tabbing, která zapne podporu window tabbingu včetně její podpory v apletech konfiguračního manažeru KControl. Následuje klasické pokračování svaté trojice make; make install a již se můžete těšit na nové prostředí. Stačí se odhlásit a přihlásit a můžeme začít nastavovat.

V první řadě spusťte ovládací centrum, zde si nalezněte položku Dekorace oken a pomocí zatržítka Enable Window tabbingzaktivujte podporu Window Tabbingu.


Můžete si nastavit mnoho věcí včetně toho, jaká textura se použije, pokud rám jednoho okna vyžaduje zarovnání na určitý počet pixelů (typicky třeba gvim nebo terminálové emulátory) a rám celé skupiny má rozměr jiný. Pozorní si jistě všimnou i rozšířeného menu, které se objeví po stisku pravého tlačítka myši na rámu okna.


Tyto položky umožňují jednoduše spravovat jak celou skupinu, tak jednotlivá podokna skupiny. Jak již jejich názvy říkají, lze pomocí nich měnit pořadí záložek v okně, případně vytrhávat položky ze skupiny. Stranou nezůstává ani nastavení klávesových zkratek. Jak vidíte, lze nastavit mnoho různých kombinací. Pokud používáte Konzoli, pravděpodobně vám bude vadit kombinace kláves Ctrl+Shift+Šipka někam, která umožňuje manipulovat se záložkami v rámci Konsole. Není nic jednoduššího, než ji přemapovat.

Jak jistě vidíte, nepoužívám implicitní styl Keramik, ale styl KDE 2 napodobující výchozí styl KDE řady 2. Ovšem i v případě výchozího stylu si Window Tabbing patch poradí na výbornou.


UX DAy - tip 2

Nevýhody

Jako každá novinka i tato má několik nedokonalostí. Předně se jedná o to, že Window Tabbing v KWin nepodporuje session management. Díky tomu vám správce oken nezachová rozvržení tabů mezi jednotlivými sezeními. Další, méně závažnou nevýhodu, spatřuji v tom, že položky jednotlivých tabů se v pruhu úloh nezobrazují vždy v tomtéž pořadí, v jakém jsou v daném tabu. Maličkost, ale ruší přehlednost jinak skvělého řešení.

Každopádně, KDE tímto krokem opět vykročilo blíže k uživatelské přítulnosti a dohání i jiné, „profesionály“ používané správce oken. Nezbývá než doufat, že negativní vlastnosti (především týkající správy sezení) budou do další release KDE odstraněny a řadový uživatel si bude moci užívat „svoji novou výkonnost“…

Byl pro vás článek přínosný?