Hlavní navigace

2B1: notebook pro děti

31. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

O takzvaném stodolarovém notebooku už se toho napsalo hodně. Všechny plány, spekulace a dohady už ale můžeme hodit za hlavu. Nyní jsou k dispozici oficiální a finální informace o počítači, který byl přejmenován na 2B1. Pojďme se společně podívat, jak tedy bude notebook pro děti vypadat.

Před necelým rokem jsme vám přinesli článek MIT notebook za pár dolarů, ve kterém jsme shrnuli tehdy dostupné informace a přinesli fotografie prvního prototypu takzvaného stodolarového notebooku neboli OLPC. V té době bylo ale vše ještě ve fázi přípravy návrhů, získávání financí, shánění partnerů a všechno bylo docela nejisté.

Dnes jsme ale o rok dále a pokud celý případ sledujete, asi víte, že došlo k mnoha zásadním změnám. Před několika dny se také objevila finální podoba celého zařízení na stránkách OLPC. A je rozhodně zajímavá.

Už ne za sto

V prvé řadě už nemůžeme hovořit o stodolarovém notebooku, protože za tuto cenu prý nakonec není možno počítač s danými parametry postavit. Vedoucí projektu Nicholas Negroponte z toho pochopitelně nadšený nebyl, ale podle něj to nebude příliš velká překážka. „Počítače jsou stále dostatečně levné pro jakoukoliv africkou vládu,” řekl před několika týdny Negroponte.

Už tehdy se hovořilo o tom, že cena bude kolísat okolo 135 USD. Nyní byla cena oficiálně stanovena na 140 USD (kurzy). Pro nás je to sice pořád docela málo, ale otázkou je, jak na to zareagují chudé státy, pro které je notebook určen.

Dobrou zprávou každopádně je, že pokud se podaří na prodeji vydělat, půjdou zisky opět do vývoje a dalších humanitárních projektů.

Parametry

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – k technickým parametrům. Lidé, kteří za vývojem stojí, se snaží stále zdůrazňovat, že se nejedná o odlehčenou variantu běžného notebooku, ale o zcela novou koncepci, která nebyla doposud nikde k vidění.

Prototyp desky

Prototyp základní desky

Tak či onak se s ohledem na cenu jedná o opravdu zajímavý kousek hardware, který se vyznačuje zejména pěti výraznými prvky:

  • počítačovou sítí
  • displejem
  • spotřebou
  • konstrukcí
  • napájením

Bezdrátová síť

Důležitou součástí všech „dvěbéjedniček” je podpora WiFi sítí. Každý notebook funguje jako bezdrátový router a pomáhá tak sám vytvářet rozsáhlou síť ze všech okolních počítačů dalších studentů i učitelů. Celá síť může být pochopitelně připojená jinými kanály k dalším sítím nebo k internetu.

Displej

Už od začátku bylo oznamováno, že notebook bude mít revoluční displej. Tedy abych byl přesný, od úplného začátku ne. Nejprve měl být kvůli ceně použit panel určený původně pro DVD přehrávače. To se ale naštěstí změnilo, a tak se může náš notebook pochlubit opravdu zajímavým zobrazovačem.

Jedná se o TFT displej s uhlopříčkou 7.5" (19 cm) a rozlišením 1200×900. To dává dohromady velmi slušné rozlišení 200 DPI. Přestože je displej relativně malý, dokáže toho zobrazit hodně.

Notebook 1

Aktuální podoba notebooku

Podstatný je ovšem jiný neobvyklý parametr – dva režimy. V jednom z nich funguje jako běžný „svítící” barevný displej. Druhý režim využívá ke zobrazování okolní světlo a displej v něm pracuje jako starší monochromatické displeje třeba ze starších mobilních telefonů. Výhodou tohoto módu je především vyšší čitelnost na přímém slunečním světlě.

Možná se vám to může zdát dost, ale displej má ještě jednu velmi příjemnou vlastnost, která se týká jeho energetické spotřeby. V plném režimu si vezme jeden watt a v reflexním dokonce jen 0.2 W.

Šetření energií

Protože se samozřejmě předpokládá, že počítač bude používán v nepříznivých podmínkách s minimem elektrické energie, bylo třeba celou konstrukci této skutečnosti přizpůsobit. O tom, jak málo spotřebuje displej, jsem se už zmínil. Ani další součásti na tom ale nejsou o mnoho hůře.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

Procesor má schopnost vypínat některé své části, které nejsou právě potřeba a vůbec dostal do vínku řadu šetřících vlastností. Celková spotřeba notebooku se tak pohybuje okolo pouhých 2 (!) wattů.

Konstrukce

Už z cílové skupiny uživatelů je jasné, že notebook nesmí být příliš těžký, křehký ani velký. Podle všeho tak padne dobře do ruky a nebude těžké jej přenášet. K tomu by mělo napomoci i integrované madlo. Rozměry notebooku jsou 193 mm × 229 mm × 64 mm a hmotnost bude nižší než 1.5 Kg.

Notebook 2

Notebook složený jako tablet

Překvapivou změnou proti původnímu návrhu je také otočná konstrukce, která umožňuje notebook používat jako běžný stroj s klávesnicí nebo jej jednoduchým otočením proměnit v malé čtecí zařízení. Při učení tak nebudete často potřebovat ani stůl.

Celý kryt je vyroben z 2 mm plastu a měl by být odolný proti mnoha násilnostem, se kterými se může počítač setkat.

Napájení

Napájení notebooku je důležitou otázkou tam, kde se můžeme setkat s nedostatkem energie. Uvnitř počítače bude umístěna NiMH baterie upravená tak, aby jednak neobsahovala nebezpečné materiály, ale zároveň byla odolná vůči nárazovému napájení pomocí alternativních zdrojů.

Kromě klasického „zásuvkového” napájecího zdroje budou k dispozici tři další mechanické napáječe. Notebook tak bude možno nabíjet s pomocí kliky, pedálu nebo provázku, který bude mít zřejmě podobu startéru u sekačky. Volitelně bude k dispozici také sekundární baterie.

Další vlastnosti

Kromě výše popsaných periferií bude navíc notebook obsahovat malou kameru, tři USB 2.0 porty a také slot pro paměťové karty typu SD. Počítač bude také obsahovat malé stereo reproduktory a mikrofon, které bude s pomocí běžných konektorů možno vyměnit za externí.

K těmto konektorům je možno také připojit další doma vyrobené periferie vhodné pro výuku. Studenti si tak mohou svůj počítač proměnit v teploměr nebo osciloskop.

Co se týká výkonu, bude k dispozici procesor AMD Geode taktovaný na 400 MHz doplněný 128 MB RAM. Data bude možno ukládat na zabudovaný 512 MB flash modul.

A samozřejmě software

Počítač bez software by byl jen mrtvým kouskem (v tomto případě pěkného) železa. Otázka systému se v tomto případě přetřásala poměrně dlouho. Bylo jasné, že pro OLPC se nehodí jen tak nějaký systém, zejména kvůli velikosti a vysokým hardwarovým nárokům. Nakonec byla připravena speciální verze Fedory, která je celkově odlehčená a disponuje vlastním uživatelským rozhraním. To by mělo být uzpůsobeno výuce a spolupráci uživatelů ve skupině.

root_podpora

Kdy to bude?

V současné době ještě probíhají jednání o objednávkách s dalšími zeměmi. Jisté je, že několik milionů kusů je už objednaných. Mezi dalšími zájemci je Egypt, Zambie a další země. První dodávka by měla opustit továrny Quanta už v první polovině příštího roku.

Fotografie a informace pocházejí z oficiálních stránek projektu.

Koupili byste si ho?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.