Hlavní navigace

Adobe AIR pro Linux končí: nikdo ho nechtěl

16. 6. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Necelé dva roky po vydání linuxového portu Adobe AIR se jeho tvůrce rozhodl projekt zrušit. Důvodem je prý malé rozšíření linuxového desktopu a malý zájem o linuxový AIR. O jaké aplikace tak linuxová komunita přijde? Bude to pro nás vůbec znamenat nějakou ztrátu, nebo je to jen další mrtvá technologie?

Po necelých dvou letech se společnost Adobe rozhodla, že už nadále nebude podporovat AIR pro Linux, takže verze 2.6 bude definitivně poslední. Linuxový port se přitom objevil teprve před necelými dvěma lety. Teď firma uzavírá jak vývojářské nástroje (SDK), tak i samotný runtime.

Potenciálních uživatelů AIR pro Linux je málo

Důvody k této změně postoje jsou jasné: nízké rozšíření desktopového linuxu a malý zájem o AIR mezi uživateli Linuxu. O celém problému se na blogu Adobe rozepsal Dave McAllister, ředitel open-source a standardizační sekce Adobe.

V roce 1999 jsem předpovídal významné rozšíření Linuxu do roku 2005. Mířil jsem dokonce výše než u Mac OS X a předpovídal jsem zastoupení mezi 10 a 15 %. Zdálo se logické, že když se Linux tak rozšířil na serverech, je jen otázkou času, kdy se tak stane na desktopu. Očividně jsem se mýlil.

McAllister vyjádřil lítost nad tím, že se Linux nemůže odrazit a překonat celosvětově hranici jednoho procenta. Potvrzují to i další zdroje, nedávno jsme například psali o tom, že celosvětový průměr se pohybuje okolo 0,76 %. V Česku je to více než dvakrát tolik. Přesto to jsou čísla velmi malá.

Proti stagnaci linuxového desktopu ve statistikách platforem používaných k prohlížení webu postavil vývoj mobilních platforem Android a iOS. Zatímco první jmenovaný se velmi rychle blíží jednomu procentu, jablečný systém dávno překonal dvě procenta a dále prudce roste. Tyto platformy jsou tedy pro Adobe podstatně zajímavější než tradiční desktopový Linux. Navíc mají velký potenciál, protože za poslední rok vyrostly několikanásobně.

U obou těchto systémů je viditelný rostoucí trend. Adobe si toho všimlo, naši zákazníci a partneři si toho všimli a vsadím se, že pokud prodáváte software, také jste si všimli. Trh se přesouvá k mobilním klientům a zaměřuje se na aplikace, které dokáží cestovat s uživateli pomocí telefonů a tabletů.

Chtějí vůbec linuxáci AIR?

Proti tomu to u Linuxu nevypadá na nějaký zásadní růst, takže je třeba se podle Adobe zaměřit jinam. Podíl Linuxu se stále pohybuje okolo jednoho procenta. Navíc od vydání AIR jsme zaznamenali stahování z Linuxu jen v 0,5 % případů. Uživatelé linuxových distribucí tedy podle čísel nejsou pro Adobe nijak zajímaví. AIR pro Linux proto končí.

Podle Adobe ale existuje možnost, že některý z partnerů firmy využije zdrojové kódy a připraví port AIR na vlastní náklady. Taková možnost je ale velmi nepravděpodobná. Když nemá zájem Adobe, proč by měl mít někdo jiný? Proč by měl někdo investovat do cizí technologie?

Víte, co je to Adobe AIR?

  • Přibližně to tuším
    26 %
  • Vím to naprosto přesně
    14 %
  • Dokonce v tom vyvíjím
    2 %
  • Nemám tušení
    58 %

Je tu ale jiná zásadní otázka: potřebovali vůbec linuxáci něco jako Adobe AIR? Když jsem o ukončení Adobe AIR pro Linux říkal svému kamarádovi a dlouholetému linuxákovi, jen pokrčil rameny a řekl: „Já vlastně ani přesně nevím, co to bylo a k čemu je to dobré.“ Většina linuxáků pravděpodobně tento software vůbec nezná, takže ‚ztrátu‘ vůbec nepocítí.

Technologie Adobe AIR nabízí vývojové a běhové prostředí pro aplikace, které jsou vytvořeny pomocí původně webových technologií jako HTML, AJAX, Flash, Adobe Flex, JavaScriptu a podobně. Adobe se chlubí multiplatformností celého řešení a především také tím, že AIR už má nainstalováno více než 100 milionů uživatelů.

Překvapivě vysoké číslo je ale dáno tím, že AIR je součástí instalačního balíčku PDF prohlížeče Adobe Reader od verze 9. Uživatel nemá možnost při stahování ani instalaci AIR odstranit a ten je tak povinně na jeho počítač nainstalován. Proto takto vysoká čísla.

O co jsme přišli?

AIR 2.6 samozřejmě bude v Linuxu i nadále fungovat, stejně jako aplikace pro něj napsané. Pokud bude ale aplikace vyžadovat verzi vyšší (třeba 2.7, která už vyšla), budeme mít v Linuxu smůlu. Nebudeme tedy moci spouštět některé aplikace napsané pro AIR, ovšem to nás nemusí nijak zásadně trápit. Ke všem existují bezproblémové nativní alternativy, které budou jistě méně náročné na prostředky než programy napsané v AIR.

Zajímavé například je, že v AIR je napsaný nedávno vydaný oficiální ICQ klient, pravděpodobně tak budeme mít opět smůlu a budeme muset na Linuxu sáhnout po jiném klientu, i když tím porušíme licenci. Další známou aplikací používající AIR je Twitter klient TweetDeck nebo třeba přehrávač iPlayer od BBC.

root_podpora

Máte nainstalovaný AIR na Linuxu?

Nutno říct, že žádná z těchto aplikací není nijak zásadní a pravděpodobně není mezi linuxáky ani příliš rozšířená. Je to dáno i tím, že uživatelé znalí linuxových systémů jsou seznámeni s výhodami nativních aplikací a pokud si mají vybrat mezi alternativou běžící v Javě, .NET (Mono), AIR nebo nativní, automaticky sáhnou po poslední variantě.

Adobe AIR pro Linux je tedy mrtvý a je pravděpodobné, že si většina lidí ani nevšimla, že kdy žil. Nebo vy jste si snad všimli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.