Hlavní navigace

Android 2.2 se už testuje a možná vyřeší nezájem HTC a dalších

26. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Popularita operačního systému Android roste a může za to hlavně velmi volná licence, díky které se stal oblíbený u řady výrobců. Je tu ale i druhý pohled na situaci, a to uživatelský. Právě na uživatele výrobci androidích telefonů už moc nekoukají. Pokud tedy chcete pravého Androida se vším všudy, kupte si ho přímo od Googlu.

Tah

Když byl trh teprve obsazován, tak se domluvili výrobce softwaru a výrobce hardwaru na vzájemné spolupráci, oba vytvořili uzavřenou softwarovou a uzavřenou hardwarovou platformu a firma vyrábějící hardware začala výsledný produkt propagovat a prodávat. Softwarová firma propagovala svůj software a přidávali se k ní další výrobci hardwaru. Všichni zúčastnění se začali postupně obměňovat, až nakonec zůstalo jen několik výrobců softwaru pro mobilní telefony, kde za zmínku stojí snad dva, možná tři. Jsou to Windows Mobile, vedle něj nenápadný Symbian a umírající Palm OS.

V roce 2007 přišla firma Apple s malou revolucí. Zatímco do té doby se většina mobilních telefonů ovládala převážně stylusem, nový iPhone na ovládání používal prsty. Zatímco stylus lze vcelku jednoduše ztratit, prsty máte většinou stále u sebe. Nevýhody z tohoto řešení samozřejmě také plynou, ale o tomto tento článek není. Důležité bylo, že Apple udělal velkou změnu, nastavil standard a dokázal během prvních pár dní prodat desítky tisíc kusů. Nové ovládání bylo intuitivnější a operační systém měl obrovský náskok před Windows Mobile. iPhone byl směrován na styl, tak jak to u produktů firmy Apple bývá, ale chyběla mu určitá otevřenost. Apple Store je dost restriktivní, vývoj také, cena aplikací taky není nejmenší a operační systém má vlastnosti, které nedokáží někteří uživatelé překousnout.

Na trhu tedy byla trhlina a bylo potřeba udělat něco, co by se iPhone OS podobalo, protože to byl jasně nový směr, ale také si zachovalo otevřenost pro vývojáře a uživatele. Bylo to také potřeba vnutit výrobcům hardwaru a vývojářům. Operační systém bez hardwaru nám je vcelku k ničemu a pokud nepřilákáme vývojáře, tak se nám na systém uživatelé ani nepodívají. Takovým systémem je Android od Googlu a pro jeho rozšíření udělal Google tři zásadní rozhodnutí, která ho katapultovala mezi výrobce a vývojáře.

  • Použil na zdrojový kód Apache Licence 2.0
  • Umožnil vývojářům za dobrou cenu získat telefon
  • Nabídl zdarma dostupné SDK

Uvolnění zdrojového kódu pod Apache Licence 2.0 umožnilo výrobcům Androida vzít, vylepšit ho a změny si nechat, aniž by se museli s někým domlouvat. Na druhou stranu je jasné, že dřív nebo později se toto rozhodnutí podepíše na jednom detailu, který je důležitý hlavně pro aktivnější uživatele, kteří chtějí mít vlastnosti nového Android i ve svém telefonu. Android toto umožňuje lépe než konkurence s komerčními licencemi, tak proč toho výrobci nevyužívají?

 HTC se projevuje

První telefony s operačním systémem Android mělo HTC. Konkrétně šlo o modely G1, Magic, Hero a Tattoo. G1 byla prodávána operátorem T-mobile a občas se dočkala aktualizace tzv. Over-The-Air, tedy že občas vyběhlo okno, že je k dispozici nová verze Androida a umožnilo ji uživatelům nahrát. Hero a Tattoo byly prodávány převážně bez asistence operátorů a Magic si vzal Vodafone. Všechny tyto telefony mají společný jeden problém. Verze Android se u nich pohybuje od 1.5 do 1.6 a aktualizace na 2.0 a ještě lépe 2.1 ne a ne přijít.

Pokud napíšete na podporu HTC, tak jediné co se dá z jejich vyjádření zjistit, je název následujícího měsíce. Konkrétně aktualizace pro HTC Hero na Android 2.1 tu měla být:

  • Koncem prosince 2009
  • V půlce února
  • V půlce března
  • Na konci března
  • Začátkem dubna
  • 16. dubna
  • 26. dubna
  • 5. května
  • a poslední informace mluví o červnu

Tento stav je zarážející hlavně z toho důvodu, že HTC aktualizaci slíbilo a již má podobný telefon s Androidem 2.1. Jmenuje HTC Legend a ke svým starším bráškům nemá hardwarově daleko. Proto také existuje neoficiální Android 2.1 pro HTC Hero založený právě na systému z HTC Legend. Tento Android funguje téměř bez problému, ale není v něm vyřešena spotřeba energie, takže baterka je prázdná po několika hodinách pohotovostního stavu. Nevypadá to tedy, že HTC Androida 2.1 nemá, ale spíše chce donutit uživatele ke koupi novějšího modelu, zvlášť několik týdnů po tom, co se dostal do prodeje. HTC má v plánu tento rok vychrlit androidích modelů více a pokud je to opravdu tento důvod, proč ještě update nemáme, nemuseli bychom se nového systému dočkat do konce roku a nebo možná nikdy. Jednotlivé telefony se od sebe liší maximálně procesorem, pamětí a v některých případech rozlišením displaye. G1, kterou se jste si koupili třeba začátkem minulého roku, dnes bohatě stačí svým kolegům. Má sice méně paměti, ale není to vyloženě omezující a jako jeden z mála má dokonce hardwarovou klávesnici. Vyrábět lepší telefony není tak jednoduché, každý nový kus je ten starý s minimálním hardwarovým vylepšením, novou verzí operačního systému a novým vzhledem.

Pozn. Lépe než odkazovaná ROM vypadá VillainROM 5.3, kde si uživatelé na spotřebu nestěžují. Tu ale nemám vyzkoušenou.

Android 2.2 by mohl být řešením

Zatímco zákazníci HTC čekají na Androida 2.1, vývojáři Googlu pilně pracují již na verzi 2.2, nebo alespoň to tvrdí „ověřená“ spekulace na androidandme.com. Překlad spekulace najdete na svetandroida.cz. Jednou z novinek by měl být nový přístup k aktualizacím, kde by se části systému aktualizovaly přes Android Market. Jak to bude fungovat můžeme zatím jen hádat, ale v té světlé variantě by mohli i zákazníci HTC dostat všechny novinky ve vývoji nebo alespoň jejich část do svých telefonů. To je vynikající zpráva pro všechny uživatele budoucích telefonů.

root_podpora

Osobně si ovšem myslím, že tato funkcionalita by mohla lézt do zelí HTC modifikacím, resp. HTC Sense. To je prostředí, ve kterém uživatel na HTC telefonech pracuje, je stále krůček před tím originálním a HTC pravděpodobně kvůli kompatibilitě nebude chtít, aby se jeho nadstavbě hýbala půda pod nohama.

Závěr

Uvolnění zdrojových kódů pod velmi volnou licencí sice Androidu pomohlo, ale momentálně mu spíše ubližuje u klientů některých firem, kde na špici stojí HTC. V této situaci si může ublížit pouze firma HTC a jí podobné, protože lidé co Android 2.1 na svých telefonech očekávají nebo si ho dokonce koupili kvůli příslibu, že prostě bude, jsou nyní zklamaní. Na popularitě Androida se to nepodepíše a navíc je to problém, který si Google uvědomuje a řeší ho. Momentálně a i v budoucnu je prozřetelnější investovat spíše do telefonu přímo od Googlu, když už se pro Androida rozhodnete, než se spoléhat na politiku ostatních firem. Nexus One, tedy chytrý googlí telefon, má v sobě Androida bez větších úprav, jeho zaměstnanci ho dostali jako odměnu, a tak můžeme očekávat, že aktualizace na takovémto telefonu nebude problém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.