Hlavní navigace

Android N přinese rychlé aktualizace systému a podporu VR

20. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Letošní konference Google I/O potvrzuje, že se sice Android a Chrome OS nesloučí, ale budou mnohem víc spolupracovat. Kontejnery do Chrome OS přinesou aplikace pro Android.

Android N: aktualizace systému na pozadí

Android N už je nějakou dobu dostupný v preview verzi, takže nic tak překvapivého ohlášeno nebylo. Google přesto potvrdil hlavní novinky, které by se v Android N měly objevit. Nejvíc potěší podpora multitaskingu, resp. zobrazení a používání dvou aplikací vedle sebe. Hlavně na tabletech se jedná o velmi užitečnou funkci, kterou proto někteří výrobci už implementovali na vlastní pěst. Dále nás čeká vylepšený výkon JIT kompilátoru, podpora grafického API Vulkan, podpora VR (viz odstavec níže) a opět pozměněné rozhraní, tentokrát ale jen lehce – změní se např. notifikace nebo nastavení.

Na I/O však byla ohlášena i jedna novinka, o které se dosud nevědělo, a to nový systém instalace a aktualizace systému. I když ve skutečnosti tak nový není – Google ho postavil na řešení z Chrome OS. Aktualizace proběhne na pozadí a po restartu telefonu se uživatel automaticky ocitne v nové verzi systému. V současnosti je někdy třeba čekat až několik desítek minut, než je zařízení opět použitelné, což je u telefonu problém. Technicky je to vyřešeno docela jednoduše – v zařízení budou dva systémové oddíly, přičemž v užívání bude vždy jen jeden a na druhém se může připravovat nová verze systému. Po restartu se jednoduše nabootuje z druhého oddílu.

Android Instant Apps: aplikace bez instalace

Další velkou novinkou je Android Instant Apps, aneb možnost rychlého spouštění aplikací bez jejich instalace. Nejvíc potěší, že se nejedná o funkci svázanou s verzí Androidu. Prostřednictvím aktualizace Google Play Services bude dostupná pro všechny verze od 4.1. Nepůjde přitom o virtualizaci, se kterou už Google také koketoval, část aplikace se prostě stáhne a spustí přímo na zařízení. Důležité je, že pouze část. Pokud aplikace tuto možnost bude chtít nabízet, bude muset být patřičně modularizovaná, aby spuštění (stažení) bylo skutečně rychlé.

Google tvrdí, že úprava aplikací by neměla být příliš komplikovaná. Instantní aplikace navíc nebude třeba spouštět jen z Google Play, mělo by to jít např. i přes odkaz, který naleznete někde na webu. O bezpečnost se uživatel bát nemusí, distribuci software budou i nadále zajišťovat servery Googlu. Funkce by měla být dostupná ještě letos, pravděpodobně spíš až ke konci roku, protože zatím nejsou k dispozici další informace ani nástroje pro vývojáře. Pokud máte o vývoj instantních aplikací zájem, můžete se zatím zaregistrovat.

Android Wear 2.0: menší závislost na velkém zařízení

Google také ohlásil novou verzi systému Android Wear 2.0 určeného pro tzv. wearables, nejčastěji chytré hodinky. Stavět bude na Androidu N a nabídne přepracované uživatelské rozhraní ve stylu Material design. Rozhraní si ale výrobci rádi upravují, takže to tak důležité není. Důležitější je, že zařízení budou samostatnější a použitelnější bez telefonu. Konkrétně budou moct aplikace samy komunikovat přes internet skrze Wi-Fi nebo mobilní síť, pokud to hardwarová výbava umožní.

Přibylo také API, které umožní aplikacím posílat do hodinek drobné informace a zobrazovat je přímo na ciferníku. K větší samostatnosti zařízení přispěje také snadnější vkládání textu. Pro to Android Wear 2.0 nabídne dvě metody: psaní tažením po klávesnici alias swype a kreslení písmen přímo na displej. Nejrychlejší zadávací metodou zřejmě zůstane rozpoznávání řeči, ale tu nelze použít vždy. Aplikace pro podporu nových metod nevyžadují žádné úpravy. Android Wear 2.0 už je k dispozici ve verzi pro vývojáře, finální verzi očekávejte ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Chrome OS dostane aplikace pro Android

Prohlížeč Chrome a systém Chrome OS tentokrát zůstaly trochu v pozadí, na keynote se na ně dostalo minimálně. Tématu se však věnovaly další přednášky na Google I/O. Chrome OS se skutečně dočká možnosti spouštět aplikace pro Android, o které se už delší dobu hovořilo. Překvapení je v tom, že použije jinou technologii, než se předpokládalo. Dosud testovaná technologie Android Runtime for Chrome (ARC) prý nebyla dost dobrá, např. proto, že vyžadovala úpravy aplikací pro běh na Chrome OS. A tak v Googlu začali znovu od začátku.

Nové řešení staví na kontejnerech, jak je v poslední době tak v módě. V kontejneru kromě samotné aplikace poběží Android Framework, což by mělo zajistit bezproblémovou kompatibilitu. Teoreticky by takto měly fungovat všechny aplikace pro Android, nehledě na použitou technologii (ARC vyžadoval Javu). A co je hlavní, vývojáři aplikací nebudou muset provádět žádné úpravy. Testovací verze kontejnerového řešení se uživatelům Chrome OS nabídne už v červnu, samozřejmě v čele s obchodem Google Play.

Virtuální realita: headset už nebude z lepenky, ale z plastu

Google se zatím o virtuální realitu zajímal jen zlehka. U jeho headsetu Cardboard mohl být člověk na pochybách, jestli je to opravdová věc, nebo jenom vtip. Společnost se ani teď nechystá vyvíjet vlastní zařízení. Namísto toho chce, aby ostatní firmy mohly plně využívat VR v jejím prostředí. Nabídne headset Daydream, do kterého si uživatel také bude muset přidat telefon, ale tentokrát už půjde o solidní kus z plastu. Google bude certifikovat telefony kompatibilní s headsetem. Design headsetu ještě není hotový, nijak zvlášť by se ale neměl lišit např. od Oculus Rift.

Návrh headsetu Google Daydream

Návrh headsetu Google Daydream

Druhou částí skládačky bude podpora virtuální reality v samotném Androidu. Půjde o speciální rozhraní, které bude uzpůsobeno pro VR. Také nazvané Daydream, takže Daydream zřejmě bude název pro celý ekosystém virtuální reality od Googlu. Cílem je, aby uživatel při používání VR nebyl odstřižen od dalších funkcí. Mělo by být možné používat všechny aplikace jako jindy, zobrazovat notifikace atp. Podpora se objeví jak jinak než v Androidu N.

Google Home: chytrý asistent v domácnosti

Novinky z letošního Google I/O jsou pěkné, ale nepřekvapivé, což potvrdilo i uvedení zařízení Google Home. S podobným zařízením už boduje Amazon a dalo se předpokládat, že si Google rozjezd nového odvětví nenechá utéct. Google Home je domácí asistent, který neustále naslouchá a reaguje na hlasové příkazy/dotazy. Zjistí počasí, vyhledá něco na internetu, přehraje muziku na přání, zaznamená poznámku atd. Zatím tedy nejde o nic příliš futuristického, spíš obdobu osobních asistentů známých z mobilních telefonů.

root_podpora

Síla konkurenčního Amazon Echo spočívá v kompatibilitě s dalšími chytrými věcmi a možností je ovládat, třeba i automatizovaně přes ITTF. O interoperabilitě toho zatím Google moc neprozradil. Stejně tak o ceně a dostupnosti. Je dost možné, že do ČR se Google Home oficiální cestou nedostane, koneckonců zařízení neumí komunikovat v češtině.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.