Hlavní navigace

Android v netbooku – evoluce nebo slepá ulička?

12. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O tom, že operační systém, jehož vývoj byl zahájen Google a který je založen na Linuxu, svými ambicemi přesahuje svět mobilních telefonů, se hovoří již delší dobu. Nyní je na světě první konkrétní podoba nového produktu. Acer jej hodlá instalovat do svých populárních netbooků. Je to skutečně cesta vpřed?

Na počátku června oznámila Taiwanská společnost Acer, u nás velmi dobře známá jak širokou škálou produktů, tak jejich historickými problémy, že v dohledné době hodlá uvést na trh novou generaci netbooků, vybavených operačním systémem Android. Přestože se o využitelnosti Androidu, původně míněného především jako platforma pro chytré mobilní telefony ve světě pracovních, především ultramobilních, počítačů hovořilo již delší dobu, je oznámení Aceru prvním, které tuto ideu transformuje v reálný produkt, rozuměj produkt sériově vyráběný.

Samotné oznámení nového produktu, jakkoliv zajímavého, není zvláštním důvodem k jeho komentování zde, počítačoví výrobci uvádějí novinky prakticky každý den. Faktem ovšem je, že se uvedení netbooku s operačním systémem Android z rukou výrobce produkujícího hlavně laciná zařízení ve velkém množství může potenciálně znamenat posun na trhu operačních systémů v tomto segmentu. A co více, „zavlečení“ některých věcí obvyklých spíše v segmentu mobilních telefonů.

Android

Operační systém (Google) Android je postaven na GNU/Linuxu, a byl původně vyvíjen jako mobilní komunikační platforma. Linux je ve světě chytrých telefonů využíván takřka od jeho počátků, ale přesto je prozatím nutné působení open source v této oblasti hodnotit jako relativní neúspěch. Hlavním důvodem pro tento neúspěch je, respektive byla roztříštěnost distribucí, jejich vzájemná nekompatibilita a z toho plynoucí negativní důsledky pro uživatele – špatná spolupráce jednotlivých zařízení, nedostatek softwaru, jeho nespolehlivost, vysoké nároky na administraci, atd. Všechny tyto skutečnosti dohromady zakládaly při rozhodování, zda zakoupit smarthphone s Linuxem, nebo platformou Symbian či Windows Mobile na jednoznačné řešení.

Google Android sice vznikl jako svého druhu open-source odpověď na Apple s jeho OS X v mobilní verzi (iPhone), a jeho vývoj provázelo (a provází) hodně nesnází, nicméně využití tohoto systému možnosti OS X překračuje. V současné době je k dispozici relativní dostatek aplikací pro Android a telefony s ním se mimo jiné díky odvaze T-Mobile objevily v běžné nabídce (připravována je celá řada dalších modelů). Pokud se Google podaří to, o co od počátku platformy usiluje, může se Android stát časem konsolidovanou platformou, která se rovnocenně postaví na trhu mobilních telefonů vedle WM a vedle Symbian. K tomu je ovšem ještě cesta daleká.

Nový dech

Oznámení Aceru o výrobě netbooků s Androidem představuje, pokud k tomu skutečně dojde, průnik této softwarové platformy mimo trh, pro něž byla původně určena. O takové možnosti se již delší dobu spekulovalo, Acer je prvním, kdo své rozhodnutí oznámil oficiálně a konkrétně. Android v netboocích by platformě s mocným Google za zády mohl doslova vdechnout nový život, a svým způsobem změnit trh netbooků obdobně, jako může změnit svět telefonů. Stejně tak ale tento pokus může sympatickému, i když zdaleka ne dokonalému systému s robůtkem v logu ublížit.

V minulosti již proběhlo několik pokusů o převedení softwarové platformy vyvíjené pro jeden trh na jiný. Symbian byl v obou svých podobách, z nichž dnes existuje již jen jediná (S60), implementován na zařízení odpovídající subnotebookům. Vždy se ale ukázalo, že zde je vhodnější používat Windows CE. První verze Windows mobile určené pro chytré telefony (rozuměj, pro přístroje bez dotykové obrazovky) byly takřka nepoužitelné a dodnes se v jejich případě nedá hovořit o moc velkém komfortu používání. Windows XP v provedení bankomat je potenciálně nekončícím zdrojem potíží, byť tento systém na desktopech používají miliony uživatelů. A tak bychom mohli pokračovat dále.

Google Android na netbooku by se teoreticky mohl stát dalším příkladem takto nepovedené konverze softwarové platformy. Ve své současné podobě je vysoce optimalizován na původní segment, pro nějž byl určen, tedy na chytré telefony. Současně se ale jedná o systém, který je velice flexibilní – a od počátku není vyvíjen „pouze“ pro mobilní telefony. Na netboocích může fungovat a co víc, teoreticky by zde mohly fungovat i stávající aplikace, které jsou pro Android určeny. Tím se dostáváme k hlavní potenciální výhodě Androidu.

Výhody

Trh operačních systémů v segmentu netbooků se z perspektivy Linuxu v současnosti podobá trhu chytrých telefonů před příchodem Androidu tam, snad jen s tím rozdílem, že Linux je zde přece jen o něco rozšířenější. Existují různé distribuce, různé zdroje softwaru, různá pojetí. To může být ve prospěch jednotlivých produktů, ale v každém případě je to v neprospěch platformy jako takové. Uživatelé mají tendenci inklinovat k tomu, co znají (Windows), byť to v daném produktu není nejvýhodnější řešení. Vhodnější alternativy jsou ovšem roztříštěné a nekompatibilní. Širší rozšíření Androidu na netboocích by tyto nedostatky mohlo efektivně eliminovat. Linux – v provedení Androidu – by se tak stal ne alternativou, ale variantou využitelnou pro většinu uživatelů a vhodnější než Windows.

root_podpora

Aby k tomu došlo, musel by Android na netboocích být pro ně optimalizován (momentálně není), a veškerý software pro chytré telefony by měl být s netbooky kompatibilní. Android může do světa netbooků přinést model částečně uzavřené distribuce aplikací, model známý z Linuxových distribucí na desktopech, a především proslavený iPhone. Může také přinést důvěryhodnou platformu, která zajistí přednosti Linuxu v kombinaci s kompatibilitou a garantovatelností. To vše jsou klady, které si Android na netbooky může, ale také nemusí přinést.

Nejistá perspektiva

Android na netbooku je každopádně výzvou a perspektivou. Perspektivou, která může znamenat nemalou změnu operačních systémů na netboocích a dokonce i chápání těchto zařízení jako takové. Současně se ale tato výzva může stát pastí – ani ne tak pro rozvíjející se segment ultrapřenosných počítačů, jako spíše pro platformu, jejíž neúspěch zde se velmi snadno přenese tam, kde vznikla. Totiž mezi chytré telefony.

Kde se podle vás Android prosadí?

  • V chytrých telefonech
    75 %
  • V netboocích
    27 %
  • V domácích zařízeních (set-top-boxy, rekordéry...)
    29 %
  • V průmyslových (embedded) zařízeních
    12 %
  • V běžných počítačích a noteboocích
    6 %
  • Asi nikde, časem vymře
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.