Hlavní navigace

Aquaria: hledání podvodních vzpomínek

12. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Toto není žádný návod na sestavení akvárka pro domácí kutily, ani vzpomínka na léto strávené ve Vodním Světě. Aquaria je krásná a pohodová hra naprosto pro všechny. Najdete v ní pěkný příběh, tuhé bosse, rozsáhlou mapu, ručně kreslenou grafiku i logické hádanky za doprovodu nefalšované relaxační hudby.

Základní informace

Aquaria

Aquaria je kreslená 2D akční adventura s postupným vývojem schopností postavy vytvořená nezávislou společností Bit-Blot. Stojí za ní hlavně Alec Holowka a Derek Yu (Windows), Ambrosia Software (Mac port) a Ryan C. Gordon (Linux port). Jde v ní v podstatě o to shromáždit své vzpomínky a snad najít i jiné svého druhu. Hra má něco málo přes 200 MiB a pro linux byl v době beta-testování k dispozici pohodlný .run instalátor. Jinak je zatím v prodeji za 16–20 USD pro Mac a Win. Do 13. ledna 2010 probíhala testovací fáze linuxové verze a nyní se jen čeká na vydání final-verze a prodej.

Pokud vás zajímají další obrázky ze hry, podívejte se na naši galerii.

Na začátku hry se objevíte v takové tutoriálové jeskyni, kde se naučíte nejzákladnější ovládání. Krátce poté se dostanete do své domácí jeskyně, kde najdete kuchyň, postel, velký krystal na ukládání pozice a dokonce i tajnou komoru (spíš síň). Postupem hry získáváte různé formy, převleky a také různé předměty, kterými můžete svou domácí jeskyni vylepšit.

Ovládání

Ovládání je pro někoho možná nevhodné (alespoň než si zvykne), ale podle mě je prostě geniální. Prakticky vůbec není potřeba klávesnice, vše se dá jednoduše provést pomocí myši. Samozřejmě je možné i ovládání klávesnicí či gamepadem, ale ovládání myší je luxusní a nejkomplexnější.

Aquaria

Hlavní ovládací prvek se skrývá pod pravým tlačítkem. Je to takový barevný kroužek, který se kolem vaší postavy postavy vytvoří z různých znaků. Jedná se o systém tónů, které může Naija (vaše postava) vydávat. Pomocí kombinace těchto tónů vytváříte různá kouzla, která se však dají mnohem rychleji seslat pomocí čísel na klávesnici. Jinak jsou po mapě rozeseté různé objekty, které reagují na konkrétní barvu (symbol, tón), kterou zpíváte. Ukládání probíhá pomocí speciálních červených krystalů, které vidíte i na mapě. Na té se vám postupně ukazují veškeré významné oblasti, které navštívíte.

Formy

Forem, které během hry získáte, je celkem osm, přičemž s každou formou se dají dělat jiné kousky. Zpívat například můžete jen se základní formou, beast-forma je zase velmi rychlá (proplouvá i proti proudům) a dokáže pohlcovat nepřátelská (a neutrální) stvoření. Dále jsou tu ještě energetická (střílí), přírodní (sází kaktusy), rybí (proplouvá malými tunýlky), přízračná (teleportace modrými krystaly), světelná (svítí ve tmě) a dual-forma („spojení“ s Li). Snad kromě rybí formy jsou všechny nutné k dokončení hry. Dále se ve hře vyskytují i různé převleky, které vám můžou, ale nemusí pomoct (např. krabí brnění přidává obranu).

Aquaria

Kuchařina

Další příjemnou možností ve hře je vaření. Běžně máte z inventáře přístupné dva sloty na vaření (kombinování surovin). V kuchyních a po úspěšné hře „Simon says“ pak máte sloty tři, což umožňuje vařit i pokročilejší jídla. Recepty na ně získáváte v průběhu hry zároveň se získáváním nových jídel. Ingrediencí je po celé mapě všude plno a stále se obnovují, takže se na těžké bosse můžete náležitě připravit.

Mnoho dalšího

Pokud zrovna nechcete vařit, bojovat nebo postupovat v příběhu, můžete si prostě jen tak plavat, skákat nad hladinu a hledat tajné skrýše a poklady. Navíc jsou na každém rohu rozmístěny různé texty ve speciálním písmu, takže máte na dalších pár hodin, co luštit, pokud chcete. K dispozici je také rozsáhlé fórum, kde najdete odpověď na každou otázku ze hry. To je dost užitečné, pokud se kdekoliv ve hře zaseknete.

Aquaria

Závěr

Opravdu velmi pěkná hra. Maximální relaxace a pohodlí, takže se dá hrát dlouho v kuse. Atmosféru navíc podtrhuje klidná, příjemná a nevtíravá hudba. Je to jedna z her, kterou nedohrajete za jedno odpoledne (nemluvě o množství dobrovolných činností) a budete se těšit na další hraní. Navíc vás hra perfektně vtáhne do příběhu, takže se cítíte tak nějak zapojeni. Požadavky pro bezproblémový běh jsou nižší, než je konfigurace toho nejlevnějšího netbooku, takže si ji pohodlně zahraje téměř kdokoliv.

Výhody: krásná grafika a hudba

plynulý běh i na slabších PC

taktiky bojování s bossy

množství a rozmanitost možností mimo hlavní příběh

pohodlné ovládání jednou rukou

poměr cena/výkon

Cloud 24 - tip 1


Nevýhody:
ukládání jen v místech krystalů

(i to bylo velmi těžké vymyslet)

Stars 5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku