Hlavní navigace

Názor k článku Biologické algoritmy (4) - Neuronové sítě od Martin - To se řeší poměrně snadno (alespoň teoreticky) :) V...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 5. 2012 15:14

    Martin (neregistrovaný)

    To se řeší poměrně snadno (alespoň teoreticky) :)
    V rámci školního projektu jsem řešil rozpoznávání tvarů v obrázku pomocí neuronové sítě.
    Zásadní pro řešení je, jak objekt popsat. Pokud ho popíšu maticí, pak při pootočení objektu jej již nemůžu popsat, protože matice mi popisuje objekt o konkrétní velikosti v konkrétní poloze. Proto je lepší objekt popsat pomocí vlastností, na které nemá změna měřítka, pootočení, případně umístění objektu vliv.
    Já jsem používal tzv. invariantní momenty
    (M. K. Hu, "Visual Pattern Recognition by Moment Invariants", IRE Trans. Info. Theory, vol. IT-8, pp.179–187, 1962), které popisují objekt nezávisle na jeho pozici, velikosti či natočení.
    Síti se poté předkládají pro trénování objekty popsané těmito invariatními momenty. A při rozpoznávání pak vytahuji z obrazu objekty, spočítám invarianty a ty pak nechám vyhodnotit neuronovou sítí.

    Pro upřesnění dodám, že můj projekt rozpoznával čtverec, obdélník, kruh, trojúhelník, hvězdičku. A rozpoznával jsem to pomocí sítě, která měla 7 vstupů(invarianty), 5 neuronů ve vnitřní vrstvě a tři neurony ve výstupní vrstvě(binárně kódovaný typ objektu, tj. např 000 čtverec, 001 obdélník, atd.)