Hlavní navigace

Bitcoin a ti druzí: přehled zajímavých kryptoměn

20. 12. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Bitcoin se zapsal do historie jako první kryptoměna. Budoucnost ale nemusí patřit jen Bitcoinu, v posledních letech a hlavně měsících spatřila světlo světa celá řada dalších kryptoměn, které z Bitcoinu vycházejí. A to buď přímo z jeho kódu, nebo alespoň konceptuálně. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Základní rozdíly

Jednotlivé kryptoměny se liší zejména v těchto aspektech: způsobu (algoritmu) těžení nových jednotek a ověřování transakcí, počtu jednotek a jejich uvolňování do oběhu. Počet jednotek ale není podstatná věc, jelikož je čistě relativní. Mnohem důležitější je fakt, jak často jsou do blockchainu nové bloky. Ta ovlivňuje rychlost prvního ověření transakce.

Bitcoin přidává nové bloky v průměru každých deset minut, což je poměrně dlouho pro použití měny například pro rychlé platby v obchodech. Rychlejším ověřováním se snaží zaujmout téměř všechny alternativní kryptoměny. Nutno ale podotknout, že rychleji přijde pouze první potvrzení transakce.

Co se týče algoritmů, Bitcoin používá SHA-256. Jeho nevýhoda, ale to už záleží na úhlu pohledu, spočívá v tom, že jej efektivně dokáží těžit specializované počítače (ASIC). Standardní počítače, které byly pro ověřování zamýšleny původně, už pro těžbu nejsou vhodné. Jejich provoz je kvůli nástupu ASIC nerentabilní.

Z tohoto důvodu přišel Litecoin s algoritmem scrypt, který později implementovalo mnoho dalších kryptoměn. Zásadním rozdílem oproti SHA-256 je mimořádná paměťová náročnost. Scryptové měny se dnes těží zejména pomocí grafických karet. I u nás jste v poslední době mohli postřehnout jejich nedostatek. Sestavit speciální počítače je pochopitelně možné i u scryptu, ale poměr náklady/výkon nelze vyhnat nijak vysoko.

Litecoin: stříbro ke zlatu

Litecoin odstartoval již před dvěma roky a je pravděpodobně druhou nejznámější kryptoměnou. Momentálně se nachází v trochu zvláštní pozici. Jeho tržní kapitalizace je stále asi 18× nižší než u Bitcoinu, ale zároveň má jasný náskok před dalšími měnami. Jak již bylo zmíněno, Litecoin používá algoritmus scrypt. Proto se k jeho těžení přesunula řada lidí, kteří dříve těžili bitcoiny, ale kvůli ASIC už se jim to nevyplácí.

Scrypt je v podstatě jedinou zásadní odlišností Litecoinu. Další rozdíly jsou spíše parametrické. Celkem bude vygenerováno 84 miliónů LTC, tedy čtyřnásobek oproti Bitcoinu. Čtyřikrát rychlejší je také přidávání nových bloků. Vzhledem k rychlejšímu ověření transakcí někdy bývá označován za stříbro k zlatu (Bitcoinu), a to v tom smyslu, že Bitcoin by v budoucnu mohl být používán spíše jako uchovatel hodnoty a Litecoin jako platební prostředek.

Peercoin: energeticky nenáročný

Za nejinovativnější kryptoměnu bychom mohli označit Peercoin. I ten sice vychází z kódu Bitcoinu, nicméně přináší mnoho změn. Kromě klasického mechanismu proof-of-work, kdy těžení probíhá počítáním náročných úloh, Peercoin integruje také proof-of-stake. S tím se počítá hlavně do budoucna, až obtížnost klasického těžení značně vzroste. Uživatelé si tak budou moci vyžádat úrok za určitou dobu držené PPC. Z dlouhodobého hlediska je tak Peercoin relativně energeticky nenáročný.

Celkové množství PPC tedy logicky není omezeno, v prvních letech budou peercoiny přibývat tempem zhruba 3–4 %, později už jen 1 %. Peercoin bychom tak mohli označit za inflační měnu, ale nebyla by to tak úplně pravda. PPC utracené za transakční poplatky jsou totiž vyřazeny z oběhu a tímto vlivem se počet peercoinů zase snižuje.

Quark: šest algoritmů

Tato kryptoměna je hvězdou posledních týdnů. Během nich se jí podařilo získat tržní kapitalizaci kolem 20 miliónů dolarů. Quark používá rovnou šest algoritmů, které jsou užívány v krocích. Ty jsou opět postaveny tak, aby těžení bylo efektivní pouze na standardních procesorech a grafických kartách. Pokud by navíc u některého z algoritmů byla objevena mezera, nemělo by to způsobit kolaps sítě.

Také Quark se řadí mezi inflační měny a celkový počet QRK je tedy neomezený. Vytěžen byl už téměř celý základní balík čítající 247 miliónů jednotek. Poté už bude možné ročně vytěžit pouze půl procento dalších „mincí“. Inflace je tak cílena právě na 0,5 % p.a. Vzhledem ke krátkému časovému úseku, který byl vymezen pro vytěžení základního balíku mincí, zřejmě většinu QRK vlastní velmi úzká skupina lidí. To je asi nejzásadnější problém Quarku. Blok je do záznamu přidán každých 30 sekund.

Namecoin: doménový systém

Z měnového hlediska je Namecoin téměř přesná kopie Bitcoinu. Musí tedy existovat jiný důvod, díky kterému Namecoin patří mezi nejúspěšnější kryptoměny. Do blockchainu kromě údajích o transakcích ukládá i další informace. Namecoin má posloužit hlavně jako decentralizovaný DNS systém na doméně .bit. Do blockchainu jsou ukládány IP adresy spolu s doménou. Uživatel doménu zaregistruje tak, že odešle své NMC „do sítě“ s informacemi o doméně.

NMC jsou následně zničeny (zneplatněny) a podle záznamu v blockchainu lze dohledat IP adresu vztahující se k dané doméně. Za vlastnictví domény poté musí průběžně platit další poplatky a záznamy do blockchainu ho potvrzovat. Pokud tak neudělá, doména bude uvolněna k registraci dalším zájemcům.

Dogecoin: miliónový vtip

Dogecoin na trh kryptoměn vtrhl jako přízrak. Vznikl teprve 6. prosince, ale jeho tržní kapitalizace už dnes přesahuje 10 miliónů korun. Měna původně vznikla jen jako vtip, komunita se ji však ujala a tlačí ji nahoru. Staví totiž v současnosti velmi populárním internetovém memu Doge – obrázku psa Shiba Inu, který nespisovnou angličtinou pěje oslavné ódy.

Technicky je Dogecoin velmi podobný Litecoinu. Používá algoritmus scrypt a počítá s průběžným uvolňováním jednotek až do určitého limitu. Ten je však u Dogecoinu nastaven velmi vysoko – celkem bude vytěženo 100 miliard DOGE. Momentálně už je v oběhu cca desetina cílového množství. Blok je přidán každou minutu. Nová psí měna už se obchoduje na třech burzách a začala ji těžit i řada poolů.

Bublinový potenciál

Přestože zmíněné kryptoměny mohou být zajímavé, ještě mnohem více než u Bitcoinu zde hrozí možnost vzniku bubliny. Bitcoin už je dnes drahý. Lidé proto sází na ostatní měny s tím, že by jeho úspěch mohly zopakovat. Pravda je však taková, že alternativní měny dnes nejsou podloženy téměř ničím. Na rozdíl od Bitcoinu nemají prakticky žádnou infrastrukturu služeb a skoro nic si za ně nekoupíte.

UX DAy - tip 2

Pokud vám cenové výkyvy Bitcoinu přijdou šílené, na ostatní kryptoměny zapomeňte. Ty jsou ještě mnohem rizikovější. Tak jako tak, nelze očekávat, že se do budoucna prosadí padesát kryptoměn. Většina pomalu padne, případně nikdy nedosáhne pozoruhodné tržní kapitalizace. Další nevýhoda spočívá také ve složitosti jejich fungování, i Bitcoin je oproti nim relativně jednoduchý. Méně je někdy více a jednodušší návrh například snižuje možnost výskytu závažných chyb.

Bitcoin tu byl první, získal publicitu, nejvíc kapitálu a nyní už se může pochlubit slušnou infrastrukturou. Jen těžko ho překoná alternativní kryptoměna z něj odvozená, byť může nabídnout lepší možnosti. To by musela přijít s opravdu zásadním vylepšením, a to žádná ze současných měn dle mého názoru nenabízí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.