Hlavní navigace

Bluetooth na Linuxovém desktopu nebo PDA

29. 8. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Že se dá bluetooth používat na Linuxu z příkazové řádky, už předvedl Michal Semler v článku Jak propojit dva počítače bez drátů?. V tomto příspěvku bychom se podívali na další užitečné aplikace technologie bluetooth, a to především na Linuxovém desktopu.

Úvod

Technologie bluetooth už vyzrála a zařízení je na trhu dostatečně pestrá nabídka. S tou vyzrálostí budou nejspíše polemizovat uživatelé systému Windows, kde je situace dosti nepřehledná a stála by za samostatný článek.


V Linuxu je naopak situace poměrně dobrá. Existuje několik dostatečně vyvinutých protokolových stacků, které dokáží pracovat s většinou běžně dostupných zařízení. Jako příklad bych jmenoval Affix, BlueZ a openBT. Rozhodně nebudu zabíhat do srovnání těchto projektů ve snaze nerozpoutat flamewar. Raději se zaměřím na použití grafické nadstavby AFE na Linuxovém desktopu.

Co je AFE

AFE je jednoduchá aplikace napsaná v GTK+, a jak již jméno (Affix Frontend Environment) napovídá, jedná se o grafickou nadstavbu projektu affix. AFE poskytuje prostředky pro práci se zařízeními, konfiguraci a poskytování služeb pro technologii Bluetooth.

Všechny tyto operace je samozřejmě možné dělat i z příkazové řádky, ale v některých případech je grafická nadstavba k nezaplacení. Nejlepším příkladem je asi práce s PDA, kde absence klávesnice činí značné problémy a ovládání pomocí stylusu a dotekového displeje je prakticky jedinou možností, jak se s počítačem domluvit. Práce s grafickým prostředím je naopak jednoduchá, jak dokumentují přiložené obrázky z iPAQu:

Tabulka č. 320
Main window
Config
Services
Hlavní obrazovka
Konfigurace
Nabízené služby

Práce se zařízeními

Po startu se na hlavní obrazovce zobrazí seznam zařízení ve stavu od posledního vyhledání. Obvykle je často používané zařízení hned zobrazeno. Stiskem tlačítka je možno provést vyhledání všech dostupných zařízení v okolí. Po zobrazení je vidět jméno, třída a adresa u každého vyhledaného zařízení společně s malou ikonkou. Jak je zřejmé, tyto údaje nestačí, neboť z nich není patrné, co je možno se zažízením dělat a jaké služby poskytuje.
Po kliknutí na zařízení v seznamu je provedeno vyhledání jeho služeb, a tyto jsou zobrazeny ve formě ikon v dolní části aplikace. Na obrázku je například zařízení se jménem groella, třídy handheld, které poskytuje služby seriového portu, vytáčeného připojení do sítě (dial-up), připojení do sítě přes PPP (LAN access), technologie push (OBEX object push) a službu přenosu souboru (OBEX file transfer). Kliknutím na ikonku služby se zobrazí další dialogové okno se specifickými údaji.

Tabulka č. 321
Okno sluzby Například tohle je okno služby vytáčeného připojení do sítě (dial-up). Akce prováděné v souvilostí s připojováním a odpojovaním každé služby jsou uživatelsky jednoduše konfigurovatelné.
Zde je v prvním kroku provedeno připojení přes bluetooth. Tím vznikne zařízení /dev/bty0, které se chová stejně jako běžný seriový port nebo modem.
V druhém kroku je vykonán uživatelský program – v tomto případě je to spuštění pppd s parametry určujícími zařízení (/dev/bty0) a nastavení ISP (Sonera).

Obdobně akce vykonávaná při opětovném stisku tlačítka služby dial-up provede v prvním kroku odpojení ppp a v druhém kroku odpojení bluetooth spojení. Jak již bylo řečeno, všechny tyto akce jsou uživatelsky konfigurovatelné!

Více obrázků a popisu je možno najít zde. Podobně fungují služby seriového portu, faxu atd.

Ne všechny služby ale fungují na principu připojit-používat-odpojit. Například technologie push slouží pro jednostranný jednorázový přenos jednoho souboru. Pokud uživatel potřebuje přenést jeden soubor mezi dvěma počítači, prostě klikne na ikonku push, vybere soubor v dialogu a po potvrzení je tento poslán do přijímajícího zařízení přes bluetooth. Dobrým příkladem této technologie je posílání kontaktů telefonního seznamu, událostí a obrázků z počítače přes bluetooth do mobilního telefonu (např. Ericsson T68 nebo Nokia N6310 či N7650).

Tabulka č. 322
File transfer Pro vzdálenou práci se soubory se ale ve světě UNIXu používá nejvíce FTP. Tato služba je taktéž podporována ve své bezdrátové podobě. Po kliknutí na ikonku služby OBEX file transfer se otevře okno podobné grafickému FTP, kde je možno přenášet soubory v obou směrech, mazat, vytvářet adresáře atd.

Použití je velice rychlé a přenosová rychlost se pohybuje okolo 15 kB za sekundu, což je více, než kolik zvládne standardní infračervené rozhraní za optimálních podmínek.

Alternativou může být například použití služby pro připojení do sítě přes PPP a následné použití opravdového FTP nebo telnet/ssh/scp pro práci se soubory na připojeném zařízení.


Konfigurace

Tabulka č. 323
Konfigurace Pro uživatele je taktéž zajímavá konfigurace jeho vlastního bluetooth zařízení. Na této záložce aplikace je možno měnit nejdůležitější nastavení zařízení, jako například:
  • Dostupnost pro vyhledávání
  • Dostupnost pro připojení
  • Použití šifrování a autentikace
  • PIN kód pro připojení
  • Jméno zařízení a jeho třídu
Všechny změny jsou okamžitě nastavovány přímo na zařízení a navíc se ukládají do uživatelského konfiguračního souboru při ukončení aplikace, tím pádem budou správně nastaveny i při příštím startu aplikace.

Například paranoidní uživatel může vypnout dostupnost vlastního zařízení a tím efektivně zmizet ze světa modrého zubu, aniž by ovlivnil nastavení ostatních uživatelů téhož počítače, kteří naopak chtějí být dostupní a viditelní.

Poskytované služby

Samotné bluetooth zařízení připojené k počítači s Linuxem neposkytuje žádné služby kromě informací o svém jménu, třídě a adrese. To je úplně dostačující, pokud používáme bluetooth jako prostředek pro komunikaci s mobilním telefonem nebo pro připojení do sítě.
Ale pokud naopak chceme náš Linuxový počítač použít jako přístupové místo pro ostatní (např. přístup z iPaqu nebo Palmu na Internet), je potřeba začít poskytovat služby.

Tabulka č. 324
Služby AFE podporuje poskytování těchto služeb:
  • Sériový port
  • Vytáčené připojení do sítě (dial-up)
  • Připojené do sítě (LAN access)
  • Technologii push (OBEX object push)
  • Přenos souborů (OBEX file transfer)
Každou službu je možno vypnout, modifikovat, nebo neposkytovat vůbec žádné služby. Služby jsou nabízeny pouze po dobu běhu aplikace, takže pro účely zřízení trvalého přístupového bodu se hodí spíše utility-daemony dodávané přímo s affixem.

Je dobré poznamenat, že tyto služby jsou orientovány spíše jako lokální – pro jednoho uživatele – a jsou zatím nezabezpečené. V přípravě je ale již verze s ochranou služeb PIN-kódem.



Shrnutí

Grafická aplikace pro bluetooth zatím Linuxu dost chyběla. Jednou z prvních vlaštovek je AFE, které se dá provozovat jak na normálním desktopu, tak na malinkém displeji PDA. AFE zpřístupňuje nejdůležitější funkce technologie bluetooth v jednoduchém a kompaktním balení, určeném především pro rychlé vyzkoušení technologie bez nutnosti hlubších znalostí, pro lenivější nebo interaktivní desktopové uživatele a hlavně pro uživatele PDA.

root_podpora

Dostupnost

AFE je stejně jako celý affix šířen pod GPL jak ve formě tar archivů zdrojového kódu, tak i RPM balíčku s binárními soubory a IPK balíčků pro počítače kategorie PDA (iPAQ, Sharp Zaurus a další). Zdrojové kódy je možno zkompilovat buďto pro desktop, nebo pro kapesní počítač – např. iPaq – s možností modifikace vzhledu celé aplikace pro normální, nebo kapesní (PDA) použití.

Pro svou činnost aplikace potřebuje X, GTK+, GLib. Verze pro PDA bez X, jako je například Zaurus s prostředím Qtopia, nebo pro PDA s prostředím OPIE, se aktivně připravuje.

Linky

Informace o projektu affix

a stránka na sourceforge.
Stránky pro grafickou nadstavbu AFE

Byl pro vás článek přínosný?