Hlavní navigace

Bridge Constructor: stavitelem improvizovaných mostů

4. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V logické hře Bridge Constructor nebudete stavět mosty mezi propastí mezilidských vztahů, ale poctivé železobetonové kolosy, přes které bez bázně jezdí tunová monstra. Nebude to ale tak lehké, jak se zprvu může zdát. Ani dotace EU nejsou nekonečné a váš návrh dokonalého mostu je limitován titěrným rozpočtem.

Za Bridge Constructor stojí poměrně zkušené německé herní studio Headup Games. To má na kontě celou řadu mobilních i nemobilních her pro všechny hlavní platformy včetně našeho oblíbeného Androidu a Linuxu. Jako příklad lze uvést na Rootu recenzovaný Dustforce.

V první řadě je poctivé zmínit, že Bridge Constructor byl vyvíjen jako mobilní hra, která se později dostala i na desktop. To jí nicméně neubírá na kvalitě, spíš se to odráží v technickém zpracování a poněkud kostrbatém ovládání. I tak je však hra stejně zábavná na osobních počítačích jako na mobilních zařízeních s dotykovou obrazovkou.

Bridge Constructor - obrázky ze hry.

O design nejde

Cílem není tak úplně postavit nádherný most, ale spíše funkční monstrum, které unese i plně naložený kamion. To ovšem není tak snadné. Jste klasicky limitováni značně titěrnými financemi a v neposlední řadě i materiálem. Zprvu budete prostě stavět mosty ze dřeva a zhruba až ve třetině hry se teprve dostanete k materiálu stavebních králů – betonu.

Obtížnost se redukuje a přibývá s prostředím, ve kterém stavíte. Některé propasti mají uprostřed ostrůvek sloužící ke vztyčení opěrného sloupu. Jindy zas stavíte přes širokou řeku nebo průplav a musíte si pomoci ocelovými lany. Vždy existuje víc možností, jak daný problém vyřešit, bohužel – jen občas dostanete k dispozici veškeré nástroje.

Bridge Constructor - obrázky ze hry.

Málo materiálů

Když si ale jednotlivé materiály a různé fičury pomáhající docílit zpevnění mostu spočítáme, stačí nám na to prsty jedné ruky. Bridge Constructor prostě není moc variabilní hrou. To, že z řešení hádanek vás bude bolet po chvíli hlava, je věcí druhou. I když máte k dispozici malý počet nástrojů, nudit se nebudete.

Aby totiž hra spadla do stereotypu, musí být malinko delší. Základní kampaň ale talentovaná reinkarnace Bořka stavitele zvládne dokončit i za pár hodin. K dispozici je pak ještě šílený obsah, ve kterém nebudete stavět mosty, ale spíš jakési horské dráhy. Hra v této chvíli změní lehce svůj styl, ale princip je téměř stejný. Jediné narušení herní prvků v extrémním budování způsobí sběr hvězdiček. Ty jsou umístěny na nepřístupných místech a most musíte lehce upravit na rampu, aby na dané místo testovací vozidlo doskočilo.

Bridge Constructor - obrázky ze hry.

Bez volby obtížnosti

Obtížnost si nelze volit, výsledné skóre ale zásadně ovlivníte zvolením vozidla, které bude mít tu čest – nebo smůlu – projet se po vašem výtvoru první. K dispozici jsou dvě osobní auta. Ta by popravdě přejela i po dvou nitích natažených přes rokli. Pak jsou tu dále dvě dodávky a nakonec obrovská cisterna. Ta jako bonus v případě neúspěchu vybouchne a roztrhá váš konstruktérský skvost na drobné kousíčky.

Po grafické stránce Bridge Constructor nezaujme. Je to opět kvůli dědictví z mobilních zařízení. Na druhou stranu je vizuální zpracování velmi funkční. Pokud je nějaká část mostu značně zatížená, začne červenat. Pokud dosáhne barvy podobné humru hozenému do vařící vody, od prasknutí součástky je jen krůček. Zelená naopak značí bezproblémový stav. Barvy se během testů mění v reálném čase a slouží tak jako skvělá pomůcka pro případné úpravy.

Bridge Constructor - obrázky ze hry.

Okolní prostředí se také střídá poměrně hojně. Mosty budete stavět nejen přes kaňony, ale i ve městech nebo lesících. Je to skvělé a příjemné oživení hratelnosti.

Nudný hudební doprovod

Hudební doprovod bohužel moc povedený není. Kromě toho, že je poměrně monotónní, určitě neuchvátí svou nápadností. Po chvilce hraní soundtrack přestanete vnímat a hra se pomalu tváří, jako by tam nebyl. Doprovodné zvuky na tom nejsou o nic lépe. Většinou uslyšíte jen jeden druh skřípání nebo výbuchu.

Bridge Constructor - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Bridge Constructor je skvělá odpočinková logická hra. Mechanismy pochopíte během sekundy a pak už je vše jen na vašem rozumu a fantazii. Pokud jste si chtěli někdy vyzkoušet práci stavebního inženýra, s Bridge Constructor máte možnost. Bohužel – tohle dobrodružství skončí po pár hodinách a využijete jen pár základních materiálů.

UX DAy - tip 2

P. S.: Hra je součásti akce Humble Bundle nebo ji naleznete na distribuční platformě Steam.

Výhody

  • Herní mechanismy
  • Rozdílné prostředí
  • Vyvážená obtížnosti

Nevýhody

  • Audiovizuální stránka
  • Délka hry
  • Mobilní ovládání

Byl pro vás článek přínosný?