Hlavní navigace

Calibre 2.1: ještě lepší e-knihovna

2. 9. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Calibre je pravděpodobně jedním z nejznámějších nástrojů určených pro správu a organizaci digitálních knih. Od své druhé generace nabízí řadu zajímavých vylepšení, z nichž nejviditelnější je integrovaný editor elektronických knih. Knihy tak Calibre neumí jen třídit a číst, ale také pohodlně upravovat a tvořit.

Nástroj Calibre znají zřejmě všichni, kdo používají elektronické knihy či jiné dokumenty, které si chtějí na počítači určitým způsobem třídit, organisovat, vyhledávat v nich nebo je synchronizovat s hardwarovými čtečkami. Vznikl v roce 2008, avšak historie některých jeho komponent je ještě o dva roky delší (vychází z libprs500). Je šířen pod licencí GNU GPL v3.

Jestliže neduhem řady open source aplikací je to, že se vývoj v určité fázi projektu zastaví nebo silně zpomalí (příkladem budiž GIMP nebo Thunderbird), tak v případě Calibre nic takového nenastalo a zdá se, že ani nehrozí. Jde o nástroj téměř bezkonkurenčně nejlepší ve své kategorii, což dokládají také statistiky, které vývojáři nabízí na webu. Každý měsíc má asi půl miliónu nových instalací a přibližně 25 miliónů instalací aktivních. Nejde pochopitelně o počet uživatelů, ale alespoň nějaký přehled tato data zajišťují. Windows jsou pro Calibre nejdůležitější platformou s 85 % uživatelů, následované OS X s 13 % a Linuxem s necelými 2 %.

Ve čtvrtek 21. srpna vyšla verze 2.0, která přinesla řadu významných změn (ač většinu dlouhodobě testovaných), o týden později se pak objevila verze o jednu desetinu vyšší, která přinesla především opravu chyb a drobná vylepšení, která se týkala oněch velkých změn.

Novinky ve verzi 2.0

Z hlediska dlouhodobé funkčnosti systému byla největší změnou migrace do grafické knihovny Qt 5. I když právě jí se týká velká část oprav ve verzi 2.1, osobně jsem ani v první velké verzi žádné větší problémy se stabilitou nezaznamenal. Podobně spíše technickou změnou je podpora dotykových obrazovek ve Windows 8 a to především na tabletech. Čtení je nyní mnohem pohodlnější a příjemnější, dokonce si dovolím tvrdit, že se Calibre zařadilo mezi ty pohodlnější čtečky, které jsou v tomto operačním systému k dispozici.

Operační systémy Android a iOS se dočkaly plné podpory synchronizace, takže po připojení je možné přednášet všechny knihy, metadata či informace o tom, co kde máte rozečtené, přímo do zařízení pomocí jednoho či dvou kliknutí. Jelikož stále více lidí čte na telefonu nebo na tabletu, jde o funkci, která byla z hlediska Calibre také velice důležitá.

Další dvě změny se pak projevily v samotném prostředí aplikace – předně je možné knihy procházet v grid módu, takže člověk vidí obálky a může si lépe vybrat, co bude číst. Zatímco při hledání konkrétního dokumentu nic podobného člověk asi příliš nevyužije, tak k bloumání nad tím, co zajímavého má v knihovně pro večerní četbu nebo na dovolenou, se to hodí ideálně. Prostředí je příjemné, lze v něm snadno filtrovat výsledky a procházení knih je tak možná ještě příjemnější než v běžné papírové knihovně.

Hlavní novinkou je ale editor knih ve formátech epub a azw3, tedy dvou zřejmě nedůležitých pro klasické čtečky (snad jen mobi by bylo příhodné připojit v budoucnu také).

Editace knih přímo v Calibre

Editace knih je zajímavou funkcí hned z několika důvodů. Předně se mění vztah mezi autem a čtenářem. Ten již není jen pasivním příjemcem informací, ale může do textu aktivně zasahovat, přetvářet ho a měnit. Primárním účelem této funkce je zatím především oprava chyb, špatného formátování nebo kaskádových stylů, které znemožňují pohodlné čtení na konkrétním zařízení. Vysázet knihu tak, aby fungovala dokonale všude, je velice obtížné a pracné, což vede k tomu, že si řadu věcí musí čtenář upravit sám.

Editor je skutečně na tyto drobné úpravy nachystán velice pěkně. Knihu zobrazí ve zdrojovém kódu, v pravé části obrazovky je pak náhled na konkrétní část textu, které se týká daný řádek kódu. Editaci tak zvládne téměř každý a ještě hned vidí, jak dopadla. Může tak jí v neposlední řadě o dobrý nástroj pro korektory nebo pro dělání poznámek do textu.

Editor je relativně přehledný, příjemný a funkčně slušně vybavený. Na druhou stranu oproti Sigil (článek na Rootu), který by jím měl být nahrazen, postrádá řadu důležitých funkcí. Především pak WYSIWYG mód, což se při tvorbě jednodušších dokumentů (nebo pro práci méně náročných uživatelů) poměrně hodí nebo práci s regulárními výrazy. Sigil aktuálně ve vývoji stagnuje a poslední verze je sedm měsíců stará.

Přesto je Calibre nástroj relativně pěkně zpracovaný, umožňuje vkládat obrázky, odkazy atp. Především ale nabízí skutečně bohatou nabídku na vylepšení čtenářského zážitku z knihy – vyčištění kódu, editaci CSS, zprávu a výměnu fontů nebo vylepšení interpunkce. Ze zajímavých funkcí pak nechybí editor obálky a možnost porovnat dvě knihy na shodnost, což třeba právě zmiňovaný Sigil úplně neumí.

UX DAy - tip 2

Závěr

Calibre je nástroj, který si oblibu do velké míry získal díky schopnosti odstranit DRM ochranu z digitálních knih. Jeho možnosti jsou ale mnohem širší a představuje nepochybně nástroj, který v řadě ohledů nemá konkurenci. Velice silný je v převodech mezi formáty e-knih, vyhledávání, organisaci nebo práci s metadaty. Změny, které přinesla verze 2, jsou rozhodně příjemným překvapením – výrazně zlepšují čtenářský komfort a editace e-knih má něco do sebe jako pro tvůrce, tak pro čtenáře.

Povedený přechod na Qt 5 je pak zárukou toho, že – alespoň nějaký čas – se vývojáři mohou soustředit na vývoj nových funkcí. Z hlediska stagnace Sigil by se hodil WYSIWYG editor knih a uživatelský komfort by vylepšila i podpora mobi. Osobně bych uvítal lepší podporu menších monitorů (na 12" je ovládání často opravdu nepohodlné), případně hezčí čtečku. I tak stojí veze 2.1 rozhodně za instalaci, neboť představuje velký skok kupředu. Calibre používám přes čtyři roky a za tu dobu jde o změnu rozhodně nejviditelnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.