Hlavní navigace

Názory k článku Cartes du Ciel aneb SkyChart

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2006 16:45

    Petr Kubanek (neregistrovaný)
    Divil bych se, pokud to podporuje DCOM based spatlaninu jmenem ASCOM pod Linuxem - ten pobezi jenom na Windows..
  • 21. 7. 2006 17:28

    Vic (neregistrovaný)

    Zda se, ze to autor asi moc nekontroloval, kdyz kopiroval texty ze stranek projektu. Misto

    apt-get install llibgtk1.2 libgdk-pixbuf2 ibjpeg62 libsqlite3-0

    je samozrejme treba dat

    apt-get install libgtk1.2 libgdk-pixbuf2 libjpeg62 libsqlite3-0

    I tak se mi to pod Debianem nepodarilo rozebehnout a zustavam u HNSky spoustenem pres wine :)

  • 25. 7. 2006 15:09

    Tomáš Mudruňka
    V menu programu najdete přístup k online zdrojům a to dokonce dvou typů.

    1. Můžete si přímo z programu aktualizovat databázi například: po "zaostření" na některý menší úsek oblohy v menu pak vyberete (nevím přesně sky charts tu zrovna nemám) online zdroje a můžete si stáhnout detailnější databázi těles pro danou část oblohy

    2. Tím zábava ovšem nekončí, velmi podoným způsobem (musíte však vybrat ještě menší výsek - doporučuji nějakou velmi vzdálenou galaxii), potom si z několika online archivů (např. i NASA - podobné, jako satelitní snímkování země ale obráceně :) můžete stáhnout snímky z teleskopů, vypadá to fakt skvěle.
    Ovšem na serveru vám nedovolí stáhnout obrázek moc velké části oblohy, takže domácí mirror si asi neuděláte :) ale prodávají se CD se snímky noční oblohy, které můžete v CDC (SCh) použít. Rozlišení obrázku oproti tomu myslím moc omezované není. (To potěší zvláště nás laiky bez vlastních hvězných přibližovadel, kam že jste to dnes večer chtěli jít? na Petřín? :)

    3. Standartně stáhnete černobílý snímek, v menu ale můžete změnit spektrum a dostanete ještě efektnější barevný snímek, který vypadá, jako z termovize, můžete nastavit všechno možné, to pochopíte, jen jestli to uvidíte.
    Potom si můžete do fotky přidávat a ubírat tělesa z vaší offline databáze, nechat si vykreslit jen obrysy z vektorové mapy, nebo nechat offline tělesa blikat nad staženou "fotkou".

    4. Jednou jsem tam zachytil nějaký krajně podivný neidentifikovatelný objekt, ale nevím, podruhé se již nestáhnul, asi ho hned smazali :), nebo zrovna jen čistily dalekohled... nebo jahví co... Nevěříte, VĚŘTE!

    5. Můžete taky nahrávat animace (gif a avi), vemte si snímek oblohy (měsíc, slunce, planety a jiná tělesa, která se na obloze rychle pohybují vůči hvězdám -jak říkám, jsem laik-, na snímcích oblohy nejsou, ovšem jejich poměrně hezké snímky mají Sch v sobě) a můžete si tedy vytvořit (téměř) fotorealistickou animaci např. pohybu měsíce za několik hodin v určitý den (jak ho uvidíte z vašich souřadnic).
    Podobná funkce je také jen animace bez záznamu (jednoduše zrychlíte čas).

    To je snad všechno, co mne zaujalo, a co jiné free programy běžně nemají, ještě jsem asi zapoměl, že můžete využít několika druhů map (ta základní, jak ji vydíte na screenfirech, zenit a ještě nějaký trochu jiný detailnější zenit, opět říkám, že jsem astronomický laik.), při zavírání si můžete aktuální pohled uložit. Můžete si měnit detaily (počet hvězd,...)