Hlavní navigace

Český Raspberry Pi housing: nechceme nahrazovat výkonné VPS

6. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Miniaturní počítač Raspberry Pi je možné použít k mnoha různým účelům, od hlídání domů či dětí po kameru monitorující teplotu ve vašem zahradním jezírku. Ovšem RPi je především počítač, takže proč ho nepřipojit k internetu a nepoužít jako server? Pokud ho nechcete mít doma, můžete zkusit některé datacentrum.

Před rokem se nizozemská společnost PCextreme rozhodla nabízet zdarma housing pro Raspberry Pi. Vyzkoušeli jsme její služby ještě v době, kdy byly zdarma. Dnes už služba překročila hranici 2000 uživatelů a za další služby si účtuje 36 eur ročně, tedy asi tisíc korun.

V Česku nyní vznikl podobný projekt pod taktovkou společnosti BEST-HOSTING, s.r.o.. Jaký je o podobný projekt zájem? Jak přesně jsou miniaturní počítače napájeny a co všechno provoz takového housingu obnáší? Odpovídal nám Lubomír Špaček.

Kolik lidí si u vás už RPi housing pořídilo?

Projekt jsme spustili koncem ledna tohoto roku a do dnešního dne jsme realizovali šest objednávek Raspberry Pi housingu, kde se prozatím ve všech případech jednalo o nákup zařízení u nás. Projekt cílí na celou Evropu, a i proto se již dnes můžeme pochlubit tím, že jedna objednávka byla z Dánska a jedna z Polska. Samozřejmě je možné zaslat vlastní konfiguraci Raspberry Pi, kterou do datacentra umístíme pouze za cenu housingu.

Je to číslo, které jste čekali, nebo je to víc či méně?

Zájem o tuto službu jsme očekávali, ale současný výsledek nás překvapil.

Jaký je poměr těch, kteří si RPi koupí sami a u vás?

Prozatím si všichni objednali počítač u nás, ale dodnes jsme odpovídali na několik dotazů, které se týkaly možnosti umístění vlastního zařízení. Dá se tak předpokládat, že i o tento model bude velký zájem.

Vyplatí se vám provozovat takový housing proti klasickým VPS?

Služba je primárně určena pro nadšence Raspberry Pi, kde jsme chtěli této komunitě umožnit dostupnou službu za minimální poplatek a cena tomu také odpovídá. Naší primární službou pro zákazníky však zůstávají virtuální servery (VPS).

Takovou službu před rokem nabídlo PCextreme v Nizozemí. Má smysl mít v Evropě dvě prakticky stejné služby?

Jistě má, neboť oproti Nizozemí nabízíme navíc širokou škálu služeb zdarma už v základu. Od možnosti instalace více druhů operačních systémů po 1GB NFS disk, který si může klient ke každému Raspberry Pi aktivovat z klientské sekce a provádět na tento disk například své zálohy. Kapacitu NFS disku lze postupně rozšířit až na 16 GB. Navíc klient u nás pořídí Raspberry Pi sestavu levněji a služba bude spuštěna maximálně do 24 hodin po zpracování objednávky. Jednou z našich priorit je, aby klient nemusel čekat i několik měsíců na spuštění zaplacené služby, jako je tomu právě v Nizozemí.

Co všechno jste museli zařídit či vyvinout, než jste housing spustili?

Nejtěžší byla příprava kvalitního napájení. Od počátku nám bylo jasné, že toto nelze realizovat „obyčejnými trafíčky“, která mohou být za prvé velmi poruchová a za druhé nebylo reálné připravit takové množství 220V zásuvek, kterých by bylo potřeba celkem 48 na jednu polici. Pro tento účel jsme vyvinuli napájecí desku s pracovním názvem FREYA v1.2, která obsahuje celkem 16 USB výstupů 1A/5V. Za zajímavost jistě stojí zmínit, že tato deska má dva vstupy, do kterých lze připojit napájecí zdroje, a to v rozmezí 6–12V/46A, kde v případě výpadku jednoho napájecího zdroje deska bez výpadku přepne během několika milisekund na druhý. Jedná se tedy o redundantní napájení, které může významně zvýšit dostupnost služby.

Další úkol, který jsme museli vyřešit, bylo umístění velkého množství Raspberry Pi na běžnou rackovou polici. Jak jsme si s tím poradili, naleznete na fotografiích.

Proč jste zvolili takový design napájecího zdroje? Opravdu používá lineární stabilizátory?

Ano, používá. Deska má nezávislé napájecí výstupy a naše první požadavky na desky byly takové, abychom mohli používat nezávislý zdroj napájení cca 6–12 V a aby případná závada jednoho napájecího výstupu (třeba zkrat) nemohla ovlivnit ostatní napájecí zdroje. Desku v současné době napájíme 6V zdrojem, takže k velkému zahřívání nedochází a chladiče jsou v tuto chvíli hodně naddimenzované. Ve vývoji je druhá verze desky, která již bude používat 5V distribuci napájení s možností softwarového restartu jednotlivých USB portů a podobně.

Jsou volně dostupné zdrojové soubory k napájecí desce?

V tuto chvíli ne a ani to neplánujeme. Co však připravujeme, je produktová stránka k napájecí desce, kterou si bude časem možné u nás i objednat.

Proč by si měl zákazník koupit vlastní RPi proti VPS? Za podobné peníze je možné mít klasickou zálohovanou VPS nezávislou na jednom počítači.

Jak jsem již zmínil, tak je tato služba určena prioritně pro cílovou komunitu nadšenců Raspberry Pi a není naším cílem nahradit touto službou výkonné virtuální servery.

Víte, k čemu běžně uživatelé RPi u vás využívají? Jen hosting nebo i něco zajímavějšího?

Co prozatím víme ze zpětných vazeb zákazníků, převážně službu využívají jako DNS resolvery a myslím, že v jednom případě se jednalo o monitorovací aplikaci. Další možnosti využití vidíme v případech VPN, webserveru, chat serveru, mailserveru, specifické konfigurace pro výuku programování v Pythonu, Perlu, Ruby apod.

Je možné si k RPi připojit i vlastní hardware?

Ano, lze si připojit např. USB paměť (klíčenku).

Měl jsem na mysli spíš specializovanější zařízení.

Ano, tomu se jistě nebráníme. Kromě flash disku si lze připojit třeba i 3G modem a podobně. Bude však záležet na rozměru takového zařízení a případné potřebě napájení. Prostor pro připojení dodatečného HW může být omezený a takový případ budeme obvykle řešit přímo s daným klientem na základě jeho potřeb.

Je možné mít ke svému RPi fyzický přístup?

Ne a ani tuto možnost nebudeme v budoucnu nabízet.

Jak řešíte potřebné správcovské zásahy? Umíte na požádání RPi vypnout/přepsat kartu a podobně?

Zákazník má možnost si tyto služby dodatečně objednat z klientské sekce. Restart zařízení je u nás zdarma. Pro reinstalaci systému nebyla dodnes stanovena cena, a proto je nyní také zdarma. Pouze v případě, že by se potřeba reinstalací neúměrně zvýšila, se tato služba zpoplatní, ale nepředpokládám, že nějak dramaticky. Výměna karty u zaslaných zařízení je také zdarma. Pouze v případě jiného zásahu jako je konfigurace systému apod. je tato služba zpoplatněna běžnou hodinovou sazbou za práci administrátora.

S jakým zájmem počítáte? Máte dost IP adres?

Alokovaných IP adres pro tento projekt máme dostatečné množství, nebo si to v tuto chvíli alespoň myslíme. V konečném důsledku bude vše záviset na zájmu komunity o tuto službu, který nelze v tuto chvíli přesně předpovídat.

root_podpora

Děkuji.

Autorem fotografií je společnost BEST-HOSTING, s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.