Hlavní navigace

Chcete tisknout grafy? Zkuste RLPlot

1. 6. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Aplikace RLPlot představuje nástroj pro jednoduché zpracování dat a jejich vizualizaci. Nabízí sice jen základní statistické nástroje, ale velmi jednoduché ovládání a pohodlný tiskový export grafů. Zaměřuje se na vizuální prezentaci vytvořených grafů. Ať už na počítači nebo třeba v tiskovinách.

Dnes představovaný nástroj RLPlot se oproti konkurenci nemůže pyšnit žádným velkým množstvím funkcí. Je k dispozici jak pro Linux, tak pro Windows a nabízí otevřený kód. Není tak problém si v případě potřeby tento nástroj upravit k obrazu svému. Jeho zaměření je na tvorbu jednoduchých a pohledných grafů, které jsou určeny pro další prezentaci – ať již jako obrázek na web nebo grafika do tiskovin.

Výhodou je také poměrně snadno čitelný formát ukládání dat. Je poměrně jednoduché si automaticky nechat do souboru dopisovat nové hodnoty a čas od času se podívat na grafický výstup. Celkovou koncepcí ale přesvědčí spíše méně náročné uživatele, kteří potřebují bez jakýchkoli předchozích znalostí vytvořit pohledný graf. A právě jim vychází RLPlot vstříc.

Již při prvním spuštění je vidět, že se program zásadně odlišuje od QtiPlot či Originu. Pracovní prostředí spíše připomíná MS Excel. A ovládání aplikace je velmi podobné. Nemusíte tedy například řadového zaměstnance přeučovat z kancelářského stylu myšlení na „vědecké“. Jen mu stačí dát do ruky jiné „klikátko“ na výsledný výstup. Bezproblémově funguje přímé kopírování hodnot s OpenOffice.org i Excelu. Práce s grafy je přitom naprosto intuitivní a ani obyčejnému uživateli nebude činit žádné problémy. Kvalita výstupu je přitom naprosto nesrovnatelná.

Mimo samotnou tvorbu grafů a elementární analýzu jsou k dispozici i nástroje pro „kreslení“ do grafů. Je tedy snadné si vložit do grafu popisek, obrázek, něco zvýraznit, zakroužkovat… Tedy udělat přesně to, co uživatelé obvykle při prezentaci dat potřebují a klasický tabulkový editor to umožňuje buď jen ve velmi omezené míře, nebo alespoň značně nepohodlně.

Ovládání, funkce, možnosti

Jak jsme již zmínili, ovládání programu je poměrně intuitivní. Primárně neslouží k analýze dat, ale spíše k jejich vizualizaci. Asi základní využití je takové, že si do programu nakopírujete data, jež byla utvořena například v tabulkovém procesoru, a pak je nějakým způsobem vykreslíte.

Zajímavé jsou dvě automatické funkce. První se jmenuje Samle Stats a po vybrání sloupce s daty nabídne základní statistickou analýzu výsledků – vytvoří stránku na níž je vykreslený graf a vypočítány základní statistické parametry – minima, maxima, medián, hodnoty v 25%, 75%, parametry nejpoužívanějších statistik, chyba atp. Druhou automatickou funkcí je Comparate Stats, která umožní srovnat dva sloupce, provede u-test a t-test, vytvoří grafy a opět poskytne základní soupis statistických parametrů, to vše přehledně na jednu stránku. Takovýto jednoduchý přístup může být mnoha lidem užitečný a pohodlný. Není potřeba nic vymýšlet či nastavovat. Ideální funkce na jedno kliknutí. Pak již jen stačí vymazat, co nepotřebujeme, nebo případně popisky počeštit.

Mimo tyto základní automatické funkce jsou k dispozici i „manuální“ nástroje. Umí spočítat korelace, provést základní proložení (lineární) dat nebo analýzu rozptylu (anova test). Mimo to umí také vykreslovat grafy – od těch nejjednodušších až po poměrně složité 3D. Práce s grafy je občas nepatrně nešikovná, což ale souvisí se snahou výrobců se maximálně přiblížit parametrům Excelu.

Samostatnou kapitolou je práce s výstupy. To co dělá RLPlot zajímavým programem, je zcela jiný přístup k výstupu. Tím není jen graf nebo číselný údaj, ale vždy celá stránka. Grafy je tedy možné skládat do vrstev, na jednu stránku, doplňovat popisy, malůvkami, šipkami,… Nastavení vzhledu a obsahu čehokoli je přitom velmi snadné a to, k čemu bychom běžně potřebovali programy dva – jeden na tvorbu grafů a druhý na popisky a sazbu – zvládne RLPlot sám. Kvalita grafů není nikterak špatná, zvláště potřebujete-li jen základní zobrazení.

Využití?

RLPlot není nástrojem do vědecké laboratoře ani na pokročilou analýzu dat. To ale není ani jeho cílem. Nabízí ale přístup excelovského střihu, snadnou práci s daty ve více sloupcích. Celá koncepce došla tak daleko, že nakopírovat data je mnohem jednodušší, než se program snažit přesvědčit o tom, že potřebujete více než předefinovaný počet řádků.

Program se snaží oslavit především začátečníky a uživatele, kteří potřebují produkovat tiskové materiály rychlým, pohodlným a efektivním způsobem. Export dat na stránku je zajímavým nápadem, který může mnoha lidem usnadnit práci. Učit sekretářku se probírat výsledky log souboru QtiPlotu, manuálně si nastavovat sloupce a pak hledat nějaké základní údaje v nějakém hluboce zanořeném menu je často zcela zbytečné.

Cloud 24 - tip 1

Pokud si vystačíte s jednoduše provedeným t-testem nebo jednoduchou analýzou dat, pak máte vyhráno. Celkovou koncepcí se program blíží spíše oblastem humanitních věd, i když i oni budou postrádat například Gaussovské proložení. Celkově je program poměrně rychlý, stabilní a nenáročný. Jeho výhodou je možnost exportu stránky do svg, eps, tiff, jpg či xpm, což značně usnadňuje další případné zpracování výsledkům.

Pokud hledáte kvalitní nástroj na analýzu a vizualizaci dat, pak budete RLPlot zřejmě zklamání a rozumnější variantou je QtiPlot. Pokud ale patříte mezi nenáročné uživatele, kterým vyhovuje jednoduchý export na editovatelnou stránku a prostředí a la Excel, pak jistě tento nástroj stojí za zvážení. Osobně jeho využití vidím především tam, kde po běžném uživateli budeme chtít nepatrně hezčí výstup v podobě grafu – tedy někde v kanceláři. Nebo tam, kde se vám nad zpracováním dat nechce příliš přemýšlet a máte to štěstí, že požadovaný výstup umí RLPlot na jedno kliknutí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.