Hlavní navigace

Co nám chystá Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

7. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ubuntu je v současnosti nejpoužívanější linuxovou distribucí. Vývoj nových verzí je proto ostře sledován a uživatelé sledují, co nového se na ně chystá a jakých vylepšení se dočkají. Nyní je k dispozici první alfaverze nového Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex a vy s námi můžete nahlédnout pod pomyslnou pokličku.

Podle mnohých ukazatelů je linuxová distribuce Ubuntu na vrcholu oblíbenosti mezi uživateli desktopových distribucí. Nyní jsme přibližně v polovině doby mezi vydáními a aktuální verzi za tři měsíce nahradí verze nová.

Už v únoru prozradil Mark Shuttleworth, že se říjnové Ubuntu roku 2008 bude jmenovat Intrepid Ibex. To bychom mohli přeložit jako „Nebojácný kozorožec“. Vývoj je v plném proudu a uživatele už teď zajímá, na co nového se můžou těšit.

Bude se jednat v pořadí o deváté vydání Ubuntu a připraveno je toho opravdu hodně. V tuto chvíli je k dispozici první alfaverze, která rozhodně není určena běžnému uživateli, ale dává nám možnost nahlédnout pod pokličku a zjistit, co se vaří.

Redesign celého desktopu

Myšlenka nového designu není nijak nová a na vzhledu pro příští Ubuntu se pracovalo přes rok. Původně měl být k dispozici už pro Ubuntu 8.04, ale pak byl redesign odložen. Důvodem je fakt, že Hardy je LTS vydáním, které nabízí delší dobu podpory. Vývojáři proto s podobnou změnou nechtěli přijít do takto důležitého vydání. Riskovali by dlouhodobé problémy.

Proto se redesignu dočkáme až v říjnu letošního roku. A změna to bude výrazná, ačkoliv drobnými úpravami prošlo téměř každé vydání Ubuntu. Nyní však nastal podle vývojářů čas na radikální změnu. K dispozici je několik pracovních návrhů. Zatím není úplně jasné, jak bude Intrepid vypadat, aktuální alfaverze obsahuje tmavý design zatím se „starým“ pozadím z Hardyho.

Ubuntu 8.10

Možností je tedy zatím více, od úplného ztmavení Ubuntu, které připomíná Windows Vista, až po lehké prosvětlení a změkčení celého vzhledu. Který design se líbí vám?

Jak byste chtěli Ubuntu?

  • Jaké je teď
    12 %
  • Světlejší
    13 %
  • Tmavší
    52 %
  • Hodně tmavé (černé)
    12 %
  • Úplně jiné
    11 %

Šifrovaný domovský adresář

Ačkoliv existuje mnoho řešení pro šifrování dat na disku, většina uživatelů má jen málo souborů, které potřebuje skutečně chránit. To si alespoň myslí vývojáři Ubuntu a připravili jednoduché a zároveň bezpečné řešení. V domovském adresáři uživatel nalezne adresář Private, který se bude automaticky připojovat po přihlášení.

Do tohoto adresáře se nedostane jiný uživatel ( chmod 700) a celý obsah bude šifrován pomocí jaderného subsystému LUKS. Uživatel tak bude zcela transparentně a bez starostí chránit veškeré informace, které potřebuje, jednoduše tím, že je přesune do speciálního adresáře.

Bezproblémová instalace Flash

Ubuntu nabízí velmi jednoduchou možnost instalace proprietárních ovladačů, multimediálních kodeků a podobných nástrojů, které nejsou součástí instalace, ale lze je velmi jednoduše doinstalovat. Uživatelé si ale často stěžují na to, že podobná funkce není k dispozici také pro Flash plugin do prohlížeče. Ten je možno nainstalovat z balíčkovacího systému, ale jeho instalace není automaticky nabízena v prohlížeči v případě potřeby. Nezkušený uživatel, který netuší nic o zásuvných modulech, tak stojí před netriviálním problémem.

Nyní vývojáři vše napraví tím, že použijí upravený nástroj pro vyhledávání zásuvných modulů, který vydává Mozilla. Upravený nástroj nabídne uživateli instalaci Flashe, umožní mu zvolit proprietární a otevřené řešení a skrze propojení se standardním balíčkovacím systémem umožní jednoduchou instalaci z balíčku. Zatím nejsou dořešeny všechny problémy, které toto řešení přináší, vývojáři ale věří, že vše do vydání stihnou.

Vylepšení LiveCD instalace

Současný LiveCD instalátor je sice plně funkční, od svého vzniku však neprošel žádným výrazným vylepšením. Vývojáři proto pracují na nové verzi, která přidá všechna vylepšení, která se nakupila. Vylepšena bude práce s diskovými oddíly, přibude grafické zobrazení kvality zadávaných hesel a nově se objeví také prezentace, která začínajícímu uživateli představí výhody systému. V tomto směru se chce Ubuntu zřejmě přiblížit systémům firmy Microsoft, které samy sebe při instalacích propagují a vysvětlují nejnovější změny.

Vlastní live Ubuntu na USB

Nová Fedora 9 nabídla nástroj pro snadnou tvorbu uživatelských live distribucí přenášených na USB disku. Ubuntu nechce zůstat pozadu, a tak nás čeká vlastní grafické řešení, které nabídne podobnou funkcionalitu. Uživatel si tak bude moci jednoduše „naklikat“ vlastní live distribuci, která se poté uloží na USB, odkud bude schopna nastartovat.

Vše bude možno provádět v pohodlném průvodci, který bude zobrazovat zbývající prostor na flashdisku, pomůže vám vybrat potřebné balíčky a poté vše na disk nakopíruje a připraví. Výhody řešení jsou nesporné: taková distribuce je přizpůsobená na míry konkrétnímu uživateli, který si navíc na zbývající prostor na flashdisku může pohodlně ukládat vlastní data, která vytvoří na cestách.

Přihlášení hosta

Určitě to znáte: přijde známý na návštěvu, rád by si na vašem počítači přečetl e-maily a zjistil důležité informace na webu. Vy ale stojíte před dilematem: u sebe máte citlivá data, v prohlížeči záložky a další nastavení, které byste mu neradi jen tak půjčili. Co teď?

root_podpora

Nové Ubuntu pro tyto účely nabídne možnost přihlásit uživatele jako hosta. Odpadá tím nutnost vytvářet anonymní účty se slabým či žádným heslem. Pokud se uživatel přihlásí jako host, získá omezený přístup k systému, dostane dočasný domovský adresář a bude moci pracovat.

Co dál?

Samozřejmě se nejedná o vyčerpávající výpis změn. Vše, co vývojáři plánují, naleznete na speciální stránce v Launchpadu. Většina zde zmíněných (a dalších) vlastností je ve fázi přípravy či vývojářského testování. Zatím jsme teprve v polovině vývojového cyklu a vydána byla jen první alfaverze. Vývojáři ale slibují, že první betaverze vnese do nových vlastností více světla. Ta však podle oficiálního rozvrhu vyjde až na začátku října. Finální vydání je pak plánováno na pondělí 27. října 2008.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.