Hlavní navigace

Coccinella: telefonujeme a kreslíme přes Jabber

28. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jabber klientů dnes existuje poměrně velké množství a není problém vybrat si, ať už máte libovolný operační systém, mobilní telefon, PDA a podobně. Některé klienty jsou velmi jednoduché, jiné nabízejí rozšířené portfolio funkcí. Mezi ty opravdu velmi dobře vybavené patří Coccinella. Chcete si zavolat přes Jabber?

Coccinella… cože?

Na první pohled vás možná vyděsí podivný a komplikovaný název programu. Jeho význam je ale jasný a napovědět vám mohl už obrázek v úvodníku. Coccinella je zkrácené jméno pro slunéčko sedmitečné. Celý latinský název zní Coccinella septum punctata.

Coccinella je ale také velmi dobře vybavený Jabber klient. Je napsán v Tcl/Tk a běží na mnoha různých platformách jako jsou GNU/Linux, BSD, Solaris a MS Windows. Vývoj programu začal už v roce 1999 a původně se aplikace jmenovala jednoduše Whiteboard. Od roku 2003 ale nosí nové jméno Coccinella. Přestože se nejedná mezi klienty o žádného nováčka, jen málo uživatelů vůbec tuší, že tento program existuje.

Instalujeme

Pokud si chcete aplikaci vyzkoušet, není nic snazšího. Já osobně jsem zkoušel verzi pro Linux, ale ani v jiných systémech neočekávám problémy. Navštivte domovské stránky projektu, konkrétně pak sekci download. V ní najdete balíčky pro MS Windows, Mac OS X a Linux. K dispozici jsou také zdrojové kódy a balíčky třetích stran, které spustíte například na Windows Mobile, Gentoo, FreeBSD, OpenBSD a dalších.

Pro pohodlné vyzkoušení doporučuji stáhnout připravený balíček. Ten obsahuje staticky slinkovanou binárku, takže nebudete potřebovat ani zmíněný Tcl/Tk. Samotný balíček má přibližně 6 MB a kromě samotného programu obsahuje také nějakou dokumentaci, která ale samozřejmě není k provozu důležitá. Zprovoznění je tedy snadné:

$ tar xzf Coccinella-0.96.0Linux-x86.tar.gz
$ cd Coccinella-0.96.0Linux-x86
$ ./Coccinella-0.96.0.bin

Po spuštění na vás vyskočí splashscreen a po pár sekundách načítání se otevře samotné okno programu.

Coccinella 1

Začínáme

Samozřejmě je možno přímo v klientu vytvořit nový uživatelský účet nebo můžete použít stávající. Pokud jste zadali příslušné přihlašovací údaje, stačí klepnout na tlačítko Login. Už při přihlašování je samozřejmě možné použít i šifrování, abyste zajistili bezpečnou komunikaci se serverem.

Coccinella 2

Program automaticky načte ze serveru kontakt list a vy jej můžete používat běžným způsobem. Vše funguje dle očekávání, nezaznamenal jsem žádný problém s textovou komunikací. Velmi kladně hodnotím záložku Disco, která obsahuje všechny transporty, které aktuální Jabber server nabízí. Máte tak možnost kdykoliv jednoduše své transporty spravovat a přihlašovat se k dalším.

Coccinella 5

Zřejmě nemá smysl se podrobně zabývat běžnými funkcemi, Coccinella je prostě klasickým Jabber klientem, ve kterém můžete spravovat své kontakty a chatovat s nimi. Tady asi ničím nepřekvapí. Přejdeme tedy rovnou k funkcím, které běžné klienty nenabízejí.

Whiteboard

Je stěžejní funkcí celé aplikace a kvůli ní také původně Coccinella vznikla. Program umožňuje zobrazit grafický editor na úrovní microsoftího Malování. Můžete kreslit jednoduché křivky, používat barvičky, vyplňovat plochy a podobně.

Důležité ovšem je, že plochu můžete využít jen v případě, že kolega na druhé straně používá také klient Coccinella. V tom případě se vedle jeho kontaktu objeví malá bílá ikona symbolizující použití Whiteboardu. Příslušnou položku pak naleznete například v kontextovém menu. Po spuštění funkce se oběma uživatelům otevře nové okno s kreslící plochou.

Coccinella 6

Vtip je totiž v tom, že veškeré tahy se přenášejí po síti a oba účastníci vidí stejnou kreslící plochu. Jedná se tedy o jakýsi malířský chat. Na první pohled to vypadá jako hračka, ale jedná se o velmi užitečný nástroj, který dovoluje kreslit diagramy, mapy, nákresy a vůbec poslouží v situacích, kdy jeden nákres vydá za tisíc slov.

Obrázky jsou přenášeny ve vektorové podobě, a tak je možné na konci váš výtvor uložit ve formátu SVG nebo PS pro pozdější použití.

Podpora hlasu

Podpora hlasu je zřejmě to, co vás bude zajímat nejvíce. Coccinella je jednou z mála aplikací, která v současné době podporuje protokol Jingle. Ten je určen pro přenos hlasu po Jabberu, ale zatím není schválená jeho finální podoba. Proto se tvůrci klientů zatím nijak houfně do implementace nepouštějí.

Kromě klienta Coccinella také můžete experimentální podporu Jingle najít například v Kopete, Jabbin nebo vývojové verzi Psi. Samozřejmě ji využívá také klient Google Talk, který je ale pevně svázán se stejnojmennou službou a je možné jej provozovat jen na MS Windows.

Coccinella umí hlasovou službu využít jen v případě, že ji nabízí i klient na druhé straně. Je možné, že by bylo možno hlas přenášet i v heterogenním prostředí. My jsme ovšem zkoušeli komunikaci jen mezi dvěma stejnými klienty Coccinella.

Coccinella 7

Pokud je možno s protější stranou navázat telefonický kontakt, opět je tato možnost symbolizována malou ikonou, tentokrát zeleného sluchátka. Hovor je pak možno vyvolat v kontextovém menu. Druhé straně vyskočí jednoduché okno, ve kterém má možnost hovor odmítnout nebo přijmout, případně může nastavit citlivost mikrofonu a hlasitost zvukového výstupu.

Kvalita zvuku nás velmi příjemně překvapila, nezaznamenali jsme žádné výpadky, přerušení či jiné problémy. Hlas byl na obou stranách čistý a velmi kvalitní. Samozřejmě zbytek komunikace skrze Jabber probíhá bez problémů, během hovoru je možné i nadále používat klasický chat nebo Whiteboard. V tomto ohledu se tedy Coccinella také ukázala být velmi použitelná.

Zřejmě vás bude zajímat, zda funguje hlasové spojení s Google Talkem. Bohuzel Coccinella používá jen protokol IAX, který ale není v GT zatím podporován. S uživateli Google si proto můžete jen psát, stejně jako s uživateli dalších klientů a služeb.

root_podpora

Závěrem

Coccinella patří v současnosti k nejvybavenějším klientům pro Jabber. Nabízí dvě velmi zajímavé funkce, které posouvají „instantní” komunikaci zase o kus dále. Samozřejmě je nemusí využít každý uživatel, většinu alespoň občas potěší.

Hlasová komunikace je něco, na co uživatelé Jabberu čekají už velmi dlouho. Bohužel zatím není dotažená k pořádnému standardu, a tak vyžaduje na obou stranách konkrétní klienty. I tak je ale jistě už dnes dobrým pomocníkem a dokazuje, že „to jde”.

Využijete hlas přes Jabber?

  • Určitě, už ho používám!
    4 %
  • Ano, ale až bude standard.
    74 %
  • Zřejmě ne, mám jiný VoIP.
    6 %
  • Nevolám přes internet.
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.