Hlavní navigace

ConTeXt: poznámky pod čarou, řádkové zlomy a citace

21. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním díle seriálu o typografickém systému ConTeXt se zaměříme na sazbu poznámek pod čarou, na citace a na řádkové zlomy včetně souvisejícího automatického číslování řádků zdrojových kódů a podobně. Kromě teorie nás však nemine ani praktická ukázka na uvedené téma.

Poznámky pod čarou

S poznámkami pod čarou jsme se již v ukázkách setkali několikrát, v článku jsme jim však pozornost zatím nevěnovali. Konstruují se jednoduše příkazem \footnote{text poznámky}. Je na místě upozornit plainTeXaře, že \footnote je zde oproti plainu předefinované a tedy se chová trochu jinak, než můžete být zvyklí. To se v ConTeXtu děje poměrně často a kvůli tomu mnohdy vyvstávají problémy s kompatibilitou našich maker, máme-li je odlazena pro plain.

Nastavovat podrobnosti poznámek umožňuje příkaz \setupfootnotes. Parametr conversion určuje jak budou značeny poznámky. Defaultní je volba numbers značící poznámky čísly, dále lze použít characters pro značení písmeny, Characters pro značení velkými písmeny, anebo konečně romannumerals či Romannumerals pro značení malými či velkými římskými čísly. Pomocí parametru rule nastaveného na hodnotu on lze poznámku oddělovat od textu čarou a stejně jako u mnoha jiných příkazů je zde k dispozici parametr before a after umožňující před či po vysázení poznámky provést nějaký konkrétní příkaz. Potřebujeme-li nastavit vzhled poznámek, máme k dispozici parametr style s možnými hodnotami bolt, slanted, boldslanted a podobně a parametr bodyfont, kterému lze předat konkrétní velikost fontu, tedy například 8pt nebo jednoduše small či big.

Poznámky pod čarou lze sázet též lokálně, a to pomocí prostředí localfootnotes označující oblast, z níž se mají poznámky pod čarou brát za lokální a příkaz \placelocalfootnotes, který lokální poznámky vysází. Toho jsme již využili v díle o tabulkách.

Citace

Pro kratší citace máme k dispozici příkazy \quote a \quotation. Prvý z nich produkuje text v apostrofech, druhy z nich text v uvozovkách. Pro blokové citace lze použít prostředí quotation, které kromě uvozovek navíc zužuje šířku odstavce, jak bývá pro blokové citace zvykem.

Je vhodné poznamenat, že toužíte-li po českých uvozovkách, je nutno mít nastavenu češtinu jako výchozí jazyk dokumentu, což se dělá pomocí \mainlanguage[cz]. Použijete-li naopak anglické prostředí, i uvozovky budou sázeny dle anglických typografických pravidel.

Vynucený přechod na novou řádku

Jednoduchý přechod na novou řádku zprostředkovává příkaz \crlf. Někdy se ale může hodit, aby znak konce řádku, který je v TeXu sám o sobě inaktivní, znamenal skutečné ukončení řádku i ve výsledném dokumentu. K tomu se používá prostředí lines.

Číslování řádků

Prostředí linenumbering je šikovnou pomůckou pro číslování řádků zdrojových kódů a podobně. Nejlogičtější je jeho využití s prostředím typing nebo výše zmíněným lines.

Protože často se stává, že v číslování chceme navázat, lze volat toto prostředí s parametrem continue, který právě toto zajistí. Názorně je to předvedeno v dnešní ukázce.

Prostředí linenumbering lze pomocí příkazu \setuplinenumbering dále modifikovat. Stejně jako již zmíněný příkaz \setupfootnotes zde lze pomocí parametru conversion nastavovat formát značení, lze zde pomocí parametru start nastavit, na jakém čísle se bude defaultně začínat, či pomocí parametru step, po jak velkých skocích se bude postupovat.

root_podpora

Ukázka

Dnešní ukázka je zaměřena výhradně na problematiku dnešního dílu seriálu. Můžete stahovat jak zdrojový kód, tak výsledný PDF soubor.

Příště

Když už jsme dnes načali ty zlomy, příště se na ně podíváme opět, nicméně tentokrát nikoliv na zlomy řádkové, nýbrž na zlomy stránkové. Dále se naučíme vynechávat potřebné bílé místo na stránce a na závěr se podíváme na interní informace PDF souboru zpřístupnitelné přes vlastnosti PDF prohlížeče a naučíme se je sami ovlivňovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.