Hlavní navigace

CrashPlan: zálohujte si počítač do cloudu

14. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mnoho firem nabízí úložiště na webu, často zaměřené na nějakou oblast. Dropbox, Skydrive, Google Drive, všichni tři se snaží uživateli usnadnit synchronizaci dat mezi jejich počítači, a i když je lze využít i pro zálohu, na tu jsou tu jiné služby s mnohem lepším poměrem cena/výkon.

Dnes bude řeč o službě CrashPlan, jenž za velmi příznivých podmínek umožní uživateli snadno zálohovat jeho stroj. Služba se skládá ze dvou klíčových částí. První částí je lokální klient, což je program, kteří běží na pozadí a spravuje zálohy. Ten pak má ještě uživatelské rozhraní, přes nějž je možné ho ovládat a ovlivňovat kdy a jak budou data zálohována. Druhou částí je cloudové úložiště (CrashPlan Central), do kterého je možné zálohu nakopírovat. Pro domácí uživatele je tohle všechno za krvavě nízkou cenu:

CrashPlan+ 10 GB 1,5 USD (~30 Kč) / měsíc 1 počítač, kapacita 10 GB
CrashPlan+ Unlimited 3 USD (~60 Kč) / měsíc/td> 1 počítač, neomezená kapacita
CrashPlan+ Family Unlimited 6 USD (~120 Kč) / měsíc až 10 počítačů, neomezená kapacita

Cena je velmi zajímavá, zvlášť ve variantě pro až 10 počítačů bez ohledu na množství dat, ale ani zbylé dvě varianty nejsou špatné.

Na CrashPlan není možné se dívat jako na Dropbox nebo na Google Drive, jsou to odlišné služby. Zatímco Dropbox se snaží maximalizovat přístup k vašim datům odkudkoli, CrashPlan má na starosti bezpečí vašich dat před nečekanými událostmi. To znamená, že si poradí se smazanými daty nebo s odcizeným či zničeným počítačem. Nesnaží se vám dát k datům maximální přístup, pouze je má uložené pro případ jejich poškození či ztráty.

CrashPlan aplikace

CrashPlan aplikace není součástí linuxových distribucí, ale na webu crashplan.com je možné si stáhnout variantu pro Linux. Aplikace nenutí uživatele používat placenou službu, ale umí zálohovat i na jiný lokální disk, k jinému uživateli nebo třeba na jiný počítač. Takové zálohy jsou pochopitelně zdarma. Cloudové úložiště je zde jen jako jedna ze čtyř voleb.

Aplikace běží jako daemon na pozadí, který provádí všechny automatické kroky. Uživatelské rozhraní pak slouží pro konfiguraci tohoto daemona a pro získávání informací z něj.

Klíčová je zde automatizace, protože zálohování je tak nudná a zdánlivě nepotřebná činnost, že jen málokdo s ní chce strávit více času, než je třeba. Proto CrashPlan umí plánovat zálohy na různé dny v týdnu, zvládne omezit maximální rychlost odesílání i přijímání dat a dokonce se dokáže vypnout, pokud by počítač potřebovala jiná aplikace. Zálohování tedy probíhá na pozadí a uživatel je s ním pokud možno co nejméně otravován.

Jaká data ze svého počítače chcete zálohovat, je jen na vás. Stačí v aplikaci zaškrtat ty adresáře, o jejichž zálohu máte zájem. Ve výchozím stavu je vybrán celý váš domácí adresář.

Dále je možné určit, jakým způsobem mají být ukládány inkrementální zálohy. Při první záloze jsou totiž odeslány všechny soubory a posléze už se odesílají jen změny. Takže pokud máte třeba 20 GB dat a během týdne změníte jen 100 MB, aplikace si zjistí, co se změnilo a odešle jen rozdílná data.

U zálohování je možné nastavit i verzování. CrashPlan pak je schopen obnovit rok staré zálohy po měsících nebo po čtvrthodinách z posledního týdne. To znamená, že když se něco stane s vašimi daty, budete schopni vyvolat jejich původní obsah po skocích třeba 15 minut za posledních sedm dní. Jinou politiku můžete nastavit na poslední týden, tři měsíce, rok a dva roky.

Možnosti uložení zálohy

CrashPlan používá pro ukládání dat kompresi. Když jsem vyzkoušel zálohu mých soukromých GIT repositářů, 600 MB zdrojových kódů a různých dalších dat, ve výsledku se do CrashPlan Centra uložilo 160 MB. CrashPlan Centrum je jen jednou možností, kam uložit data. O pár řádek výše jsem zmiňoval navíc ještě:

  • Lokální adresář
  • Počítač jiného uživatele
  • Jiný váš počítač

Všechny tři možnosti jsou zdarma, není potřeba platit CrashPlan Central. V případě lokálního adresáře, což může být i externí disk, stačí vybrat, kde se tento nachází. CrashPlan si poradí i s případem, kdy tento disk není připojen, v takovém případě nezálohuje.

Počítač jiného uživatele služby CrashPlan lze využít, pokud vám tento uživatel předá svůj kód. Zálohovaná data jsou pak ukládána na jeho počítač. Data jsou ve výchozím stavu šifrována, takže k nim tento člověk nemá přímý přístup.

Třetí možností je využít jiný váš počítač. V takovém případě stačí na všechny zúčastněné počítače nahrát CrashPlan aplikaci a pak nastavit, kam se mají data kopírovat.

Instalace

Vzhledem k tomu, že aplikace nemá balíček pro žádnou distribuci, je instalace značně nepohodlná. Nejdříve je třeba stáhnout instalační balík ze stránek služby.

Po rozbalení staženého archivu najdete skript s názvem install.sh. Ten spusťte se superuživatelskými právy a řiďte se instrukcemi. Instalace probíhá v příkazové řádce, i když pak aplikace běží v okně.

Aplikace je napsaná v Javě a potřebuje JRE. Pokud ho v systému nenajde, stáhne si vlastní. Instalační proces s hodnotami jednotlivých voleb nějak nevybočuje z ideálního nebo spíše vyhovujícího stavu, pouze u init skriptů si dejte pozor, do kterého runlevelu ho umístíte.

Instalace je nejslabším místem jinak dobrého a spolehlivého nástroje, protože její průběh nemusí běžný uživatel zvládnout. Když vše proběhne v pořádku, tak stačí do příkazové řádky napsat CrashPlanDesktop a objeví se uživatelské rozhraní. Pohodlnější je doplnit tento program do systémového menu k ostatním aplikacím.

Pro úplnost ještě přidám zkrácený záznam z instalace:

cx@bimbo:~/apps/CrashPlan-install$ sudo ./install.sh
[...]

Do you accept and agree to be bound by the EULA? (yes/no) yes

What directory do you wish to install CrashPlan to? [/usr/local/crashplan]

What directory do you wish to link the CrashPlan executable to? [/usr/local/bin]

What directory do you wish to store backups in? [/usr/local/var/crashplan] /mnt/disk/crashplan
/mnt/disk/crashplan does not exist.  Create /mnt/disk/crashplan? (y/n) [y] y

What directory contains your SYSV init scripts? [/etc/init.d]

What directory contains your runlevel init links? [/etc/rc.d] /etc/rc2.d

[...]

Important directories:
  Installation:
    /usr/local/crashplan
  Logs:
    /usr/local/crashplan/log
  Default archive location:
    /mnt/disk/crashplan

Start Scripts:
  sudo /usr/local/crashplan/bin/CrashPlanEngine start|stop
  /usr/local/crashplan/bin/CrashPlanDesktop

[...] 

Shrnutí

Služba nabízí mnoho muziky za velmi málo peněz a i pro ty největší odpůrce webových úložišť umí zdarma zálohovat na jiné než webové úložiště. Obnovu je možné provést z obslužného programu a nebo si můžete vybrat své soubory přes webové rozhraní a stáhnout si je v zip archivu o maximální velikosti 250 MB.

UX DAy - tip 2

Popis v tomto článku se zabýval pouze službou CrashPlan for Home, tedy určenou do domácího prostředí. Pro firmy je tu pak CrashPlan for Business a Enterprise, kde je nabízeno více vlastností, ale cena se pohybuje řádově výš.

Další informace najdete na následujících odkazech:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.