Hlavní navigace

Čtení RSS na Linuxu

8. 11. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Aplikací pro sledování kanálů RSS na linuxovém desktopu stále přibývá a jejich kvalita se zlepšuje. Tento článek přináší několik tipů a doporučení, která snad mohou zájemcům o RSS přijít vhod.

Kanály RSS jsou nepřehlédnutelnou součástí dnešního webu. Můžeme na ně pohlížet jako na současnou nejrozšířenější webovou službu typu XML přes HTTP. Formát RSS vznikl spontánně jako uživatelská iniciativa a existuje v několika více či méně konkurenčních verzích. O třenicích mezi zastánci různých verzí RSS jsem na těchto stánkách už před časem psal. Od těch dob stojí za zmínku poměrně razantní nástup nového formátu zvaného Atom. Jeho cílem bylo ukončit patovou situaci a nahradit soupeřící formáty RSS 1.0 a 2.0, což se ale příliš nepovedlo. Místo dvou soupeřících verzí tak dnes máme tři.

Tématem tohoto článku však nejsou formáty RSS ani Atom jako takové. Pokusím se o malý přehled softwaru, kterým lze číst kanály RSS na platformě Linux. Pro tento druh aplikací se pomalu vžívá české označení čtečka RSS (angl. RSS reader). Tento doslovný překlad se mi dvakrát nelíbí, ale budu jej respektovat. Buď časem objevím lepší, nebo si zvyknu. Když už jsem u české terminologie, nevím si rady ani s překladem pojmuRSS feed. Kanál RSS má přece jenom trochu jiný význam. Docela by se mi zamlouvalo krmítko RSS, pro některé zpravodajské servery by to bylo celkem výstižné.

Snownews

Dost řečí, pojďme k softwaru. Pokud preferujete práci s konzolí, bude pro vás tím pravým ořechovým prográmek Snownews. Je malý, rychlý a nenáročný na systémové prostředky. Jediné knihovny, na kterých Snownews závisí, jsou ncurses (UI) a libxml2 (parsování XML). Instalace ze zdrojáků na mé Fedoře 2 proběhla hladce. Jediným „trikem“, popsaným v dokumentaci, je nastavit při konfiguraci požadované výstupní kódování, aby se správně zobrazovaly znaky s diakritikou.

./configure --charset=UTF-8
make
make install

Snownews nabízí jednoduchou hiearchii obrazovek: přehled kanálů, přehled novinek, detail. Odkaz na plné znění článku lze otevřít lynxem. Na každé obrazovce je k dispozici nápověda, všechny potřebné akce lze vyvolat stisknutím jediné klávesy. Ovládání z klávesnice je bezkonkurenčně rychlé; pokud chcete jen za pár vteřin prolistovat novinky, budou se vám Snownews líbit. Nevýhodou je, že Snownews přímo nepodporuje Atom. Na druhou stranu, všechny neznámé formáty je možné načítat pomocí pluginů – skriptů, které na vstupu čtou neznámý formát a na výstup píší podporovanou verzi RSS. K rozchození Atomu stačil jednořádkový skript provádějící transformaci XSLT a pochopitelně příslušná šablona.


Snownews jsou pěkný kousek softwaru. Pokud rádi občas chodíte na web lynxem, neváhejte s instalací. Uživateli zmlsanému grafickým UI může vadit, že nevidí všechny tři hiearchické panely současně.

Straw

Právě poslední zmíněný nedostatek mě přiměl k instalaci další specializované čtečky. Straw je grafická aplikace pro Gnome napsaná v Pythonu. Má velmi dobrou pověst a preferuje ji řada lidí, kteří se v syndikaci RSS orientují. Takže jsem Straw musel nainstalovat už proto, abych se mohl tvářit, že jsem také v obraze. Instalaci podrobně popisovat nebudu, je poněkud delší a je dostatečně popsána na domovském webu projektu. Hlavním zdržením pro mě bylo větší množství závislostí, knihovny jako Berkeley DB, ADNS a jejich pythonové extenze, včetně extenzí pro Gtk a Gnome. Když jsem zvítězil nad instalací, musel jsem si ještě chvíli lámat hlavu nad dokonale minimalistickým layoutem a pochopit, že dva ze tří nezbytných panelů jsou ve výchozím stavu minimalizovány. Pak už následovala jen samá pozitiva.


Straw dělá přesně to, co od čtečky RSS očekávám. Kanály můžu třídit do kategorií, pro každý zvlášť nastavit periodu aktualizace, počet novinek a podobně. Navigace je intuitivní, ovládání několika málo tlačítky stačí. Straw rozumí všem verzím RSS i Atomu. Start aplikace chvíli trvá, aktualizace kanálů a přístup k uloženým datům jsou, díky paralelní HTTP komunikaci, resp. použití Berkeley DB, velmi rychlé. Jedinou vlastností, která mi nevyhovuje, je otevírání plného znění článků vždy v novém okně systémového prohlížeče. Tím je u mě Firefox, mám ho stále otevřený s několika taby a otvírání nových oken mě netěší. Kdyby Straw ještě navíc dokázal alespoň základním způsobem sám zobrazit HTML, neměl by v mých očích chybu.

Firefox

Firefox samozřejmě není čtečka RSS, ale dokáže ji docela dobře zastoupit. Od verze 1.0 Preview Release nabízí funkci nazvanou živé záložky – Live Bookmarks. Prohlížíte-li si stránku, jež obsahuje odkaz na RSS kanál, objeví se na stavovém řádku v pravém dolním rohu malý červený obdélníček RSS. Když na něj kliknete, nabídne se vám uložení živé záložky. V nabídce Záložky pak najdete svou živou záložku, což není nic jiného než kanál RSS. Záložku kliknutím rozbalíte a zobrazíte aktuální novinky. Kliknutím na novinku zobrazíte v prohlížeči její plné znění. Mezikrok, jímž by měl být popis novinky, je vynechán. To je pochopitelné, UI prohlížeče na to není zařízeno. Zajímavou, byť poněkud brutální možností, je otevření všech novinek daného kanálu v tabech.

Výhodou RSS ve Firefoxu je, aby také ne, dokonalá integrace s prohlížečem. Další výhodou může být, že není potřeba nic nového instalovat. Firefox bude dříve nebo později součástí všech hlavních linuxových distribucí, už dnes ho asi na Linuxu instaluje většina uživatelů. Za nevýhodu snad lze považovat pro RSS netradiční uživatelské rozhraní diktované potřebami prohlížeče.

Thunderbird

RSS funkcionalita Firefoxu mi přijde celkem logická, ale u mailového klienta Thunderbirdu mě, musím přiznat, překvapila. Funguje to takto: pro čtení RSS je třeba zřídit nový pseudoúčet, kanály odpovídají složkám, novinky se zobrazují jako mailové zprávy. V okně Account Settings klikněte na tlačítkoAdd Account a v zobrazeném průvodci zaškrtněte možnost RSS News & Blogs. V nastavení nového účtu pak najdete tlačítko či položku menu Manage Subscriptions, které zobrazí okénko pro správu RSS kanálů.

root_podpora

Thunderbird dokáže renderovat HTML, takže u každého kanálu nabízí možnost zobrazovat buď stručný popis, nebo plné znění článku. Rozvržení UI mailového klienta velmi dobře odpovídá potřebám čtečky RSS. Verze 0.8 si zatím neumí poradit s Atomem, ale to se do budoucna určitě změní. Můj celkový dojem z Thunderbirda je až nečekaně dobrý. Až se naučí Atom, budu vážně uvažovat o tom, zda s ním nenahradím Straw.

Ti další

Softwaru pro čtení RSS na Linuxu samozřejmě existuje mnohem víc. Následující programy už nemůžu popisovat, neb neznám je z vlastní zkušenosti, ale řekl bych, že stojí alespoň za zmínku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku