Hlavní navigace

Čtyři doplňky pro Google Chrome ve vzdělávání

8. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Google na svém Chrome Web store nedávno vytvořil novou rubriku, které nese název vzdělávání. V následujícím článku se podíváme na některé zajímavé nástroje, které přináší – řeč bude o nástroji na tvorbu grafů, aplikaci pro virtuální tabuli nebo program pro tvorbu myšlenkových map či magazínu.

Důvodů, proč Chrome Web store využít, je celá řada – nabízí jednoduchou instalaci aplikací, z nichž mnohé jsou zdarma, nabízejí snadnou instalaci či dostupnost v podstatě odkudkoli. Vše rychle pohodlně a z okna prohlížeče. Proto se na ně podíváme také v našem krátkém přehledu některých zajímavých nástrojů, které je možné použít ve školství, ale do značné míry také v jiných oborech.

Graph.sk

Jednoduchý nástroj nesoucí jméno Graph.sk je určený pro získání představy o tom, jaký průběh má ta či ona funkce. Nabízí jak snadné vykreslování grafů, tak také jejich derivace. Na úrovni základní a střední školy si bez potíží poradí se všemi dostupnými úkoly a může tak posloužit například při hledání maxim nebo porovnávání rychlostí růstu funkcí. Ovládání je překvapivě pohodlné a rychlé. Podporovány jsou přitom i méně elementární matematické operace jako je faktoriál či nekonečné součty řad, což je užitečné například při Fourierově analýze.


Connected Mind

Pokud hledáte originální nástroj na tvorbu myšlenkových map, který je vizuálně zajímavý a funguje online, pak může být ConnectedMind tou správnou volbou. Zamrzí absence klávesových zkratek, které ale většina uživatelů stejně nepoužívá. Jinak ale sází na neotřelý vzhled, práci s poznámkami, možnost popisovat spojnice nebo poměrně detailně nastavovat vlastnosti jednotlivých objektů. Tato aplikace není určená pro příliš náročné uživatele, ale ve školství nebo pro začátečníky může mít smysl poměrně dobrý.


Vyew

Zatímco doposud byla řeč spíše o méně robustních aplikacích, tak Vyew je skutečně zajímavým a plnohodnotným nástrojem s dobrou využitelností jak v komerční sféře, tak také ve školském prostředí. Jeho cílem je poskytnout zázemí pro sdílení souborů, online prezentace obrazovky, propojení s web kamerou či podpora IM. Jedná se tedy nástroj pro komplexní online kolaboraci většího množství uživatelů.

Pro prezentaci obrazovky je užitá Java, kterou je tedy třeba mít nainstalovanou. Jednou ze základních možností komunikace je psaní či kreslení na virtuální plochu, kterou v reálném čase všichni vidí. Je tedy možné například slovně vysvětlovat postup nějakého řešení a přitom k tomu kreslit poznámky nebo psát zápis. Podporována je jak tužka různých barev a velikostí, tak také nástroje pro obyčejné psaní, guma nebo automatické objekty jako například obdélník či elipsu. Sdílet je možné ale také screenshoty, do kterých je možné dále psát virtuální tužkou. K dispozici je také duplikování stránek, což je další užitečná funkce.

Jednotlivá setkání lze plánovat, zvát do nich různé uživatele a všemožně je organizovat. Účastníci se pak mohou během výkladu hlásit, tleskat, mít nejrůznější dotazy či připomínky. Aplikace je po všech stránkách zpracována velice dobře a jistě najde své místo jak při pracovních poradách na dálku nebo při výuce, kterou je tímto způsobem možné poměrně snadno řešit jakožto distanční záležitost, například pro nemocné studenty nebo v rámci doučováni.


Weespr

Poslední aplikace, které se v dnešním přehledu budeme věnovat nese název Weespr a slouží k tvorbě učebnic či magazínů. Jde v podstatě o inovovanou aplikaci typu MS Publisher, která nabízí propojení s online alby, Facebookem a řadou dalších internetových služeb. Z nich je možné jednak snadno získávat spolupracovníky, ale především materiály jakou jsou fotografie.


K dispozici je několik stylů vzhledu jednotlivých stránek – od primárně fotograficky orientovaného až magazínový vzhled, kde prim hraje text. Zajímavá je také možnost upravovat fotografie dalších grafiku v online editoru Picnik.


Výsledné dílo je možné publikovat a nechat zobrazovat buď pomocí poměrně zdařilého prohlížeče nebo jako pdf soubor. Celkový dojem z tohoto nástroje je tak poměrně pozitivní – ať již jde o redakční práci, solidní textový editor nebo rozumné množství šablon. Jistě se nejedná o profesionální nástroj na sazbu knihy nebo časopisu o desítkách stran s jednotným designem, ale pro jednodušší počiny, jako je školní časopis nebo jednoduchá učebnice je naprosto dostačující.


Snad jedinou nevýhodou je nutná registrace, což u nástrojů z Webstore není úplně obvyklé a zbytečně sráží první dojem. Pokud by tato aplikace prošla drobným redesignem, dovedu si ji velmi dobře představit i jako součást Google Docs.

root_podpora


Jak je vidět, výběr aplikací je poměrně bohatý a do školního prostředí může přinést řadu nových inovativních prvků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.