Hlavní navigace

Názor k článku Dell zjednoduší správu ovladačů v Linuxu od anonym - ad 3) Předveďte prosím své dokonale vypilované dovednosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2007 19:29

    bez přezdívky
    ad 3) Předveďte prosím své dokonale vypilované dovednosti pro hledání ovladačů a najděte mi nový ovladač pro USB ADSL winmodem Siemens A-100-I, který před pár lety dodával tehdy ještě Český Telecom. Dokonce mi nezáleží ani na cílové operačním systému. Stránky výrobce se k takovému produktu pro jistotu vůbec nehlásí a Google našel jen nadávky nespokojených majitelů.

    Co se týče skenerů v Linuxu, já mám skener z roku 1998 UMAX Astra 1220P (připojený přes LPT, pro domácí použití funguje výborně). K němu je dodané jako ovladač cosi založené na rozhraní TWAIN (znalci šli po přečtení tohoto slova zvracet) partially translated do _e_tiny (polovina textů je anglicky a ty české mají místo diakritiky podtržítka). Instalace samozřejmě vyžaduje několik restartů, při výběru skenované plochy si TWAIN software dělá co chce a pokud se výsledný obraz nevejde do RAM, tak si opravdu DLOUHO počkáte. Polovina voleb ovládacího programu není přístupná a skenování přes síť je jen zbožné přání.

    Oproti tomu SANE ovladač na Linuxu stačí nainstalovat a bez restartu spustit, vybrat typ zařízení a po krátkém zahřátí skeneru (10 vteřin oproti 30 vteřinám u TWAIN) můžete skenovat. Klidně i přes síť. Výběr skenované plochy funguje, základní ovládací rozhraní má dostupné mnohem víc voleb než TWAIN protějšek a se skenováním obrázků, které se nevejdou do RAM, není nejmenší problém.