Hlavní navigace

Názor k článku Digitální svět, tradice a svoboda od Masáč - Snuska nesouvisejicich tvrzeni. Napriklad existence obchodniku neni podminena...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2007 14:25

    Masáč
    Snuska nesouvisejicich tvrzeni. Napriklad existence obchodniku neni podminena existenci penez. Obchodnici tu byli i pred penezma.

    Nechapu ani, jak tim, ze za svoji praci obdrzim penize, za ktere si mohu cokoliv koupit, prichazim o hodnotu sve prace.

    Dale nevidim rozdil mezi tim jestli ti nekdo pujci pytel mouky s tim, ze mu po znich vratis dva. A mezi tim, jestli ti pujci penize na urok. Vlastne tu rozdil je, s penezi mas vetsi volnost.

    To, ze si dnes zijeme v blahobytu, o jakem se nasim predkum ani nesnilo, je dano take racionalizaci hodnoty - penezi. Bez kapitalizmu by prumyslova revoluce nebyla mozna.

    Cele to zavani marxismem - predstavou, ze existuje nejaka objektivni hodnota vyrobku a rozdil mezi touto hodnotou a prodejni cenou je neco nepatricneho, zleho a nespravedlive vydelaneho. Sluzby (tvymi slovy "ciny") jsou z tohoto schematu vynechany. Je opravdu nutne aplikovat nejakou teorii vyroby 19. stoleti na stoleti 21, ktere stoji na sluzbach?

    Otazka zni: Je jediny poctivy zpusob zisku vyroba predmetu? Protoze jestli sluzby nejsou, tak se jako programator citim velice provinile. Vzdyt jaky je rozdil mezi bankou, ktera sezene kapital na stavbu tovarny, inzenyrem, ktery vymysli vyrobek a programatorem, ktery naprogramuje obrabeci stroj?

    PS: Programatori vydelavaji penize, protoze existuji pocitace, hezky:-)