Hlavní navigace

Distribuce Ulteo: co nabízí navíc

4. 8. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V minulém článku o distribuci Ulteo jsme se věnovali historii tohoto operačního systému a popsali jsme si instalaci a první setkání se systémem. Dnes budeme pokračovat a podrobně probereme, co nám jako uživatelům může Ulteo nabídnout. Od ostatních distribucí jej totiž odlišuje několik zajímavých služeb.

Minule jsme Ulteo nainstalovali a vyzkoušeli. Po instalaci je nám automaticky nabídnuta možnost přihlášení do online systému Ulteo. Založit si účet je poměrně snadné a v podstatě se registrace nijak neliší od toho, co znáte z freemailů.

Tento účet je poměrně důležitý, většina speciálních funkcí Ultea je spojena právě s ním a je tedy žádoucí, abyste se do systému přihlásili.

Automatická synchronizace

Mnoho uživatelů používá více počítačů a musí řešit přenášení dat. Většina používá flashdisk nebo jiné přenosné médium. Ulteo má vlastní řešení: automatické online synchronizace. V domovském adresáři každého uživatele se nachází adresář sync, do kterého je možné normálně nahrávat soubory. Ty jsou pak dostupné na všech Ulteo počítačích, na kterých se uživatel přihlásí k online systému.

Soubory jsou dostupné i v aplikaci online desktop, která běží ve vašem prohlížeči a nabízí vám plnohodnotný Ulteo desktop. Stejně tak můžete synchronizovat také proti Windows XP s pomocí speciální aplikace.

Bohužel synchronizace neprobíhá automaticky po každé změně souboru, ale periodicky v intervalu třiceti minut. Nemůžete tedy očekávat, že se soubor ihned objeví na všech vašich počítačích. Ideální by bylo soubor přesunout, otočit se k jinému počítači a rovnou otevřít. Pokud ale oba počítače synchronizují po půl hodině, může se doba přenosu protáhnout až na hodinu, což je v takové situaci naprosto nepoužitelné.

Pokud ovšem počítače nestřídáte v rychlém sledu, pak byste funkci mohli uvítat. Vždy a všude můžete mít dostupné všechny své soubory.

Automatické aktualizace

Zmínil jsem se o nich už v minulém článku. Systém automaticky hlídá nové balíčky a pokud se nějaké objeví, stáhne je a nainstaluje bez asistence uživatele. To je příjemné pro běžného uživatele, který nechce být obtěžován technickými informacemi.

Hned po instalaci a prvním startu jsem zaznamenal několikaminutový provoz na síti a Ulteo se aktualizovalo. Bohužel například minule zmíněný Firefox 2 nebyl povýšen a došlo tedy pravděpodobně jen k záplatování bezpečnostních chyb. Neobjevil jsem žádný způsob, jak aktualizace sledovat.

Startovací panel Ulteo

Prostředí Ultea nabízí vlastní startovací panel, který je podle autorů základem práce každého uživatele. Je možno v něm přistupovat k aplikacím, souborům, Ulteo webu, nastavením a podobně.

Ulteo 7

Jeho rozložení je poměrně nestandardní, ale není vyloženě špatné. Do položky My Digital Life si uživatel může přidávat nejpoužívanější aplikace, soubory a další položky. V All Applicatons je pak k vidění standardní menu s aplikacemi, které jsou rozděleny do běžných kategorií.

Ulteo 8

Zajímavá je položka My Settings, kde je možno nastavit některé drobnosti týkající se systému. Mezi jinými je tu i volba jazyka a možnost přidání dalších lokalizací. Čeština nechybí, ale je u ní velmi podivná vlaječka a po výběru této možnosti se jazyk systému stejně nezmění. Jediné, co je česky, je rozložení klávesnice.

Software

Celý systém je postaven nad prostředím KDE a tomu je přizpůsoben i výběr některých aplikací. Samozřejmě nechybí ani programy jako Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org, Gimp, Inkscape a další.

Vývojáři si nedělají hlavu se svobodným software, takže součástí systému jsou i balíčky jako Flash, Java nebo Skype. Pro běžného uživatele jistě potěšitelná informace.

Přidávání vlastního software je v tuto chvíli poměrně problematické, protože Ulteo využívá několika vrstev adresářové struktury, které jsou uloženy ve squashfs v komprimované podobě. V menu je přitom možno zapínat a vypínat některé vrstvy (hry, aplikace, vývoj), ale zatím není možno do systému přidávat pohodlně další aplikace.

Balíčkovací systém APT, který je součástí Ultea, je v současné době vypnutý, protože dochází k problémům, pokud se aktualizuje zvlášť samotný systém a zvlášť balíčky APTu. Při větším update obrazu systému se tak rozbijí závislosti a nastanou problémy.

Zhodnocení

Ulteo je systém pro průměrného uživatele. Je to znatelné od prvního do posledního okamžiku setkání s ním: vše je zakryto a schováno pod pěkný kabátek. Uživatel v podstatě nemá šanci zasáhnout do jakékoliv systémové činnosti. To je samozřejmě pro určitou skupinu uživatelů velká výhoda, naopak pro běžného „linuxáka“ zvyklého přehrabovat se v systému by to mohlo znamenat malý kulturní šok.

Bohužel v současném stavu má Ulteo více problémů než výhod. Na problematickou podporu lokalizací jsem upozorňoval několikrát a ačkoliv je čeština mezi podporovanými jazyky, téměř jsem se s ní nesetkal (až na KDE tlačítka Vpřed a podobně).

Synchronizace je zajímavý nápad, bohužel není dotažena do konce a není okamžitá. Aktualizace na pozadí jsou příjemné a zcela nenápadné, ale nestandardní sestavení systému (squashfs obrazy místo APT balíčků) v podstatě znemožňuje instalaci doplňkového software.

root_podpora

Osobně mě Ulteo velmi zklamalo. Hovoří se o něm velmi dlouho, autoři slibují mnoho skvělých funkcí, ale zatím se nejedná o nic převratného, spíše naopak. Pokud jste čekali vylepšení Kubuntu, budete zklamáni, vývojáři na vnitřnostech systému zapracovali tak důkladně, že jakákoliv podobnost s Ubuntu je čistě náhodná.

I s těmito problémy ale vývojáři představují Ulteo jako hotový operační systém připravený k nasazení. My jsme ale zvyklí na jinou kvalitu a v tomto stavu by Ulteo mohlo být označeno jako „vývojářská alfaverze“. Bohužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.