Hlavní navigace

Doom

15. 10. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešním dílu si představíme snad úplně nejznámější 3D střílečku z vlastního pohledu - Doom. Dnes již grafikou, zvuky, efekty... ničím z toho neoslní, ale jestliže si starého Dooma pamatujete, tak na vás alespoň dýchne atmosféra. A na odreagování neznám nic lepšího.

doom

Různých portů Dooma pro Linux je povícero, já jsem vyzkoušel jDoom z projektu Doomsday. Doomsday vám neumožní hrát pouze Doom, ale i hry z něho odvozené – jako Heretic a Hexen, ty se určitě v dalších dílech seriálu také objeví. Pro Doom budete potřebovat jen nějaká ta data z dooma, tzv. wad soubor. Stačí např. i tentoshareware. jDoom funguje s wad soubory s různých druhů dooma, já zkoušel výše uvedený.

Jedná se tedy o klasickou first person 3D střílečku, je možná hrát jak singleplayer, tak multiplayer. V singleplayeru si lze zvolit z více episod a obtížností; obtížností je pět a už pověstná je poslední pátá, Nightmare. Poté, co si vyberete z těchto obtížností, vás to vrhne rovnou do hry. Začínáte s pistolí a 50 náboji. Přehled o nábojích, životech, štítu, zbraních apod. vidíte v liště dole. Zde je taky obrázek vašeho obličeje, který odpovídá vaší náladě a zdraví – když seberete novou zbraň, zašklebí se v radosti, ale naopak když po vás nepřátelé střílí a vám mizí životy, podlívá se krví, až nakonec zohaven poklesne. (Pro Linux je k mání i velice povedený applet, který pomocí tohoto obličeje ukazuje, jak je systém vytížený).

Svůj pohyb standardně ovládáte pomocí kurzorových šipek, jestliže přidržíte alt+šipku, tak strafujete, a střílíte pomocí ctrl; dveře, tlačítka apod. otevíráte/ovládáte pomocí mezerníku.

Kromě nepřátel, ke kterým se zanedlouho dostaneme, jsou po místnostech rozmístěny i předměty k vašemu prospěchu. Při sebrání modré lahvičky vám k životům přibude jedno procento (i nad 100%). Objekt ve tvaru masky/helmy vám zase stejným způsobem zvedá štíty. Životy lze samozřejmě doplnit i o větší množství sebráním lékárničky, štíty zase brněním.

doom

První vaši nepřátelé, na které narazíte a bude třeba je zlikvidovat dříve, než se to povede jim, budou normálně vyhlížející chlápci se zbraněmi. Další jsou hnědí potvoráci s ostny po těle vrhající na vás nepříjemné firebally – ti už nevypadají tak humanoidně… pak budou následovat jakési růžová prasata, létající oči a další havěť znepříjemňující vám život/smrt.

Důležitou kapitolou jsou bezesporu zbraně, co taky jiného na obranu proti takovýmhle potvorám? Věcí, co budou přibývat ve vašem arsenálu, není přehršel, ale ani málo. Nebudu tady prozrazovat, jaké to jsou, sami si poznejte tu radost z nalezení nové zbraně… jak jsem již napsal, základ je pistole a dále narazíte na brokovnici, rotační kulomet… každá zbraň si samozřejmě žádá své střelivo, toho jsou čtyři druhy a můžete nést pouze omezené množství.

Doom umožňuje i multiplayerovou hru, stačí si zvolit položku Multipalyer v hlavním menu. Pak si lze zvolit jméno a barvu vašeho vojáka, a zda vytvoříte server vy (host), nebo se budete připojovat na již existující (join). Jestliže se budete připojovat na vytvořený, tak samozřejmě automaticky přijímáte nastavení a pravidla na daném serveru. Když děláte server vy, můžete si navolit, jestli budete hrát s kámoši kooperativně, nebo deatchmatch, obtížnost hry, zdali zde budou nepřátelé, povolení skákání apod. V normální hře si určitě skákání vypněte, je to podvádění (dostanete se tam, kam byste normálně neměli). V multiplayeru pak závisí na zvyku a dohodě.

Instalace hry je jednoduchá. Spouštění však má, kvůli tomu, že doomsday engine umožňuje hraní více her, svá specifika, tak si je vysvětlíme. Můžete buď použít instalační balíček pro svu distribuci, (já používám Slackware, tak jsem si stáhl tento balíček, funguje bez problémů), a nebo si zkompilovat zdrojové kódy. Kompilace probíhá klasickou trojkombinací ./configure; make; make install;, vše by mělo proběhnout hladce, ke kompilaci potřebujete tradiční knihovny SDL, a jestliže chcete zvuk, tak OpenAL.

Samozřejmě nároky se zvýšily, potřebujete alespoň nějaké to pentium a 3D kartu. A co z toho? Engine umožňuje používání větších rozlišení, 3D modelů, detailní textury, kvalitní hudbu, zvuky – a tak vznikají různé projekty, které přinášejí těmto starým hrám nový kabát. Pro vyzkoušení doporučuji stáhnout 1MB balíček textur pro Doom, který dost výrazným způsobem vylepší zobrazování textur při malých vzdálenostech, jestliže přijdete úplně ke stěně, bude pěkněji vykreslená. Stačí stažený zip archiv rozbalit a soubor Details.pk3 zkopírovat (pokud jste neměnili jestu při instalaci) do /usr/share/den­g/Data/jDoom/Au­to (jestliže adresář Auto neexistuje, vytvořte ho, pozor na velké písmeno!)

Na závěr přidávám pár obrázků, jak může hra po stažení textur, modelů apod. vypadat…

doom

root_podpora

doom

doom

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku