Hlavní navigace

DUALphone 3088: pevná linka i Skype v jednom

11. 10. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Máte doma připojení k internetu? Hloupá otázka. A máte pevnou telefonní linku? Používáte Skype? Pokud je vaše odpověď ve všech případech ANO, tak jste už možná přemýšleli, jak využít Skype i v době, kdy nemáte zapnutý počítač. V článku si ukážeme jeden takový telefon, který zvládá běžnou „pevnou“ i Skype.

VoIP je už dnes celkem běžnou záležitostí nejen v řadě společností, ale i ve velkém počtu domácností. Možností, jak jej využít, je několik. Pokud zvažujete přechod na VoIP a je pro vás důležitá kompatibilita se stávající telefonní sítí (tj. aby bylo možné se vám dovolat na „běžné“ telefonní číslo atd.), zvolíte pravděpodobně některého ze SIP operátorů. Pokud ale vaši známí a kamarádi (nebo vaše firma) používá Skype, je na místě zvážit koupi přístroje s tímto systémem (který není se SIP kompatibilní).

Jedním z takových přístrojů je RTX Skype DUALphone 3088. Na první pohled vypadá jako běžný bezdrátový telefon, zaujme jen o něco větším displejem a klávesnicí. Při pohledu do krabice odhalíte první drobnou odlišnost – telefon má oddělenou základnovou stanici (tedy tu část, která se stará o komunikaci mezi telefonní sítí a bezdrátovým telefonem) a napájecí kolébku. Základnu můžeme tedy snadno instalovat někam do místnosti s „technologickým zázemím“ a v bytě si ponecháme jen nabíjecí stojánek, do něhož budeme přístroj odkládat. Výhodou je, že do místa, kde chceme telefon mít, nemusíme tahat žádnou kabeláž, stačí jen nenápadný kablík od napájecího zdroje.

Té kabeláže je totiž dvakrát víc než normálně – jednak běžná telefonní přípojka, jednak ethernetový kabel, po kterém jde právě ona zmíněná komunikace přes Skype.

Instalace a první zapojení

V balení naleznete vše potřebné, včetně kabelů a dobíjecích baterií do telefonu. Zapojení je prosté a v podstatě není co splést – do zdířky pro telefon (RJ-11) zasuneme telefonní kabel, do zdířky pro Ethernet (RJ-45) zapojíme ethernetový kabel, vložíme baterie a zapneme. Od této chvíle můžeme volat stejně jako s běžným telefonem.

Základnová stanice připomíná běžný síťový hub či ADSL modem. Je ji možno přimontovat i na zeď. Kromě konektorů (síťový, telefonní, napájecí) a tlačítka RESET nabízí i stavovou LED, která naznačuje, zda je připojení v pořádku.

Pomocí klávesnice na telefonu můžeme v nastavení změnit parametry pro připojení k síti, nakonfigurovat IP (nebo nechat DHCP) a zadat přihlašovací údaje ke Skype.

Používání

Kvalita hovorů je velmi dobrá, jak přes klasickou telefonní síť, tak i po Skype (testováno na 10Mbit ADSL s agregací 1:4). Rovněž displej poskytuje kvalitní barevný obraz. Samotný telefon je vyroben velmi přesně, nikde nic nepřečnívá, nikde nic nevrže, takže nemáte pocit, že jste si koupili levnou hračku na tržnici.

Bohužel obrovské minus u tohoto telefonu je klávesnice, kde výrobce nepoužil běžná tlačítka, ale gumová (trošku to připomíná staré ZX Spectrum – ale u něho se ta tlačítka mačkala mnohem líp). Klávesy jdou ztuha a musíte je opravdu důrazně mačkat.

Protože jde v podstatě o softwarové zařízení, je důležitá i možnost aktualizace firmware. Není potřeba k ní dělat žádné složité věci, telefon zvládá aktualizaci sám – na požádání si stáhne potřebná data a aktualizuje. Bohužel – ani nové aktualizace nenabízejí české uživatelské rozhraní, což je velká škoda.

Jinak vlastně není k používání tohoto telefonu co dodat. Instalace je velmi jednoduchá, první nastavení zvládne člověk se zkušeností s mobilním telefonem během deseti minut, a pak už jen telefon dělá, co dělat má. Pokud očekáváte možnosti nějakých tajemných hacků, nastavení skrytých v servisním menu a tuningu, budete asi zklamáni. Tento telefon prostě jen telefonuje – což je ale, na druhou stranu, přesně to, co většina populace od telefonu očekává.

Kombinace se Skype

Integrace služeb Skype je naprosto bezproblémová, dalo by se říct „bezešvá“. V seznamu kontaktů vidíte, který kontakt patří pevné lince a který Skype. Telefon umí funkci Skype Out a dokáže nabídnout dotaz, zda chcete volat na „pevné“ číslo přes pevnou linku, nebo přes Skype, popřípadě automaticky volit jednu z možností na základě nastavených parametrů.

Zde je na místě připomenout věc, která nesouvisí s hodnoceným přístrojem, ale se službami Skype v ČR. Pokud budete volat přes Skype Out, ukáže se volanému hovor z „neznámého čísla“, což nevadí u občasných hovorů, ale pokud voláte někam pravidelněji, počítejte s tím, že vaše volání pravděpodobně na druhé straně nepoznají. Stejně tak i funkce Skype In, při níž lze přijímat hovory z telefonní sítě, není pro ČR dostupná. Pokud tedy chcete internetovou telefonií nahradit nebo doplnit služby pevné linky, není Skype zatím ta správná volba.

Shrnutí

Pokud z nějakého důvodu používáte Skype i pevnou linku, je DUALphone 3088 jasná volba – je to zařízení, které dělá, co od něj čekáte, a nedělá nic, co byste nečekali. Prostě funguje, a funguje bez problémů. Což je, upřímně řečeno, ve světě spotřební elektroniky dnes nadprůměr. Jedinou výtku lze mít proti gumovým tlačítkům, a někomu může dělat problém i nečeské rozhraní – například pokud byste chtěli tento telefon dát rodičům, kteří nevládnou cizím jazykem a budou se vás ptát na řešení problémů („Ono mi to tam něco napsalo, a teď to nevolá!“ – „A co to napsalo?“ – „No já nevím, to bylo anglicky!“)

root_podpora

Za slušnou cenu získáte v DUALphone 3088 velmi dobrou sestavu, která vám rozhodně doma ostudu neudělá a se kterou nebudete muset co týden řešit nějaké problémy. Přístroj nevyžaduje sám o sobě žádnou pozornost, nemate spoustou funkcí a telefonování s ním v nikom nevzbudí povznášející pocit, že hovoří do Futuristického Zařízení Ze Star Treku; telefonování s DUALphone 3088 je naprosto samozřejmé a všední.

Což je u tohoto typu zařízení velká pochvala.

Za laskavé zapůjčení telefonu RTX Skype DUALphone 3088 děkujeme společnosti Empei, která tyto telefony dováží a distribuuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Malý je autorem serveru Bloguje, mikroblogu Teidu či služby pro zkracování odkazů Jdem.cz. Vedl také magazín Zdroják.