Hlavní navigace

Dynamite Jack: utečte z temného dolu

14. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Lapený mariňák Jack byl nepřáteli poslán na otrocké práce do dolu. Elitní voják to ale rozhodně tak nenechal a nyní se pokouší o útěk. Dostaňte se z temných důlních šachet a vyhněte se všem dozorcům. Mějte však na paměti, že v temných chodbách neznámé planety se skrývají i horší věci než jen bezpečnostní zařízení.

Jack byl hrdinný mariňák, kterého bohužel v bitvě nepřátelé zajali a poslali fárat do dolu. Vaším cílem je uniknout od vašich věznitelů a za pomocí lsti a temných zákoutí se dostat opět na sluneční světlo, na svobodu. Cesta skrze šachty Anathemajských dolů však není jednoduchá. Všude se pohybují strážci a v temnotě číhají cizí formy života – zlověstnější než to nejsmrtonosnější bezpečnostní zařízení.

Dynamite Jack je 2D stealth akce okořeněná o různé hádanky a hlavolamy. Vaším úkolem je nepozorovaně proběhnout celou mapu a dostat se k určenému cíli. Bonusy získáte za dokončení mise v co nejrychlejším čase a také, pokud seberete všechny bonusové předměty. Jako uprchlík nebudete mít k dispozici žádné pořádné zbraně, pouze výbušniny, původně určené k odstřelu horniny. Bombami si lze vytvořit nové uličky a cesty. Pokud se však dostanete do obytného komplexu s železnými stěnami, budou vám i ty nejsilnější výbušniny k ničemu.

Dynamite Jack - obrázky ze hry.

Kontakt s protivníkem je vždy smrtící

Protože nemáte žádnou pořádnou výbavu ani střelnou zbraň, je kontakt s jakýmkoliv protivníkem smrtící. Musíte se vyhýbat jeho zraku a ke skrývání využívat různé překážky nebo ochranný plášť tmy. Co nepřítel vidí, znázorňuje svit baterky. Kam dopadne, to je automaticky zpozorováno. Stejně tak se nesmíte hlídky dotknout nebo ji oslnit vlastní baterkou. Pohybovat se bez světla však také není úplně možné. Nevidíte totiž své vlastní kroky ani překážky či zdi.

Kromě lidských nepřátel vám život budou komplikovat různá bezpečnostní zařízení. V prvních úrovních jsou to dveře na klíč. Později chrání chodby i laser nebo silové pole. To jde ale zničit pomocí bomb. Bohužel – každá detonace na sebe upoutá pozornost a kolem místa výbuchu se začnou rojit nepřátelé.

Dynamite Jack - obrázky ze hry.

Temnota skrývá stvůry

V pozdějších fázích je lidská technika a hlídky tím nejmenším problém. Zjistíte totiž hrozné tajemství. Šachty obývá mimozemská fauna, která se plně adaptovala na život v podzemí. Vidí vás i ve tmě a dokáže svou kořist neúnavně hnát, dokud nepadne vyčerpáním.

Abyste po každé smrti nemuseli celou úroveň opakovat, naleznete sem tam po mapě záchytné body. Vždy když přes ně projdete, postup se uloží. Když na nich navíc stojíte, nepřátelé vás ignorují. Sem tam budete muset získat i základní vybavení jako odpalovač bomb nebo baterku. Automaticky s nimi totiž nezačínáte.

Dynamite Jack - obrázky ze hry.

Uživatelský obsah a editor úrovní

Vývojáři si pro vás připravili celkem 28 úrovní. Jejich obtížnost postupně stoupá a pozdější levely dokáží zdolat jen opravdu ostřílení hráči. Své skóre můžete porovnávat s ostatními hráči pomocí tabulky s nejlepšími časy. Ta se postupně aktualizuje díky internetu. 

Tvořiví jedinci, kteří už prozkoumali všechen obsah vytvořený oficiálními autory, se mohou vrhnout na jednoduchý, nicméně efektivní editor tratí. Pokud vás připravovat vlastní úrovně nebaví, lze si stáhnout už vytvořené fanouškovské mapy. Jejich kvalitu vám naznačí uživatelské hodnocení a žebříček nejpovedenějších levelů.

Dynamite Jack původně mířil na mobilní platformy. To se naštěstí na ovládání tolik neprojevilo. Hru ovládáte klasicky pomocí klávesnice a občas můžete použít i myš. Po grafické stránce hře není moc co vytknout. I když se pohybujete v temných šachtách, je Dynamite Jack až překvapivě barevný. Dokonce ho můžete hrát i ve vysokém rozlišení.

Dynamite Jack - obrázky ze hry.

Hudební stránka je poměrně depresivní, ale rytmická. Snaží se udržovat někdy až moc rychlé tempo hry. Doprovod ostatních zvuků už ale není tak ideální. Výbuchy zní pořád stejně a hekání monster také. Trochu to shazuje jinak slušnou vizuální stránku a poslouchatelný soundtrack.

Závěr a konečné hodnocení

Dynamite Jack je sympatická 2D stealth akce. Hraje se velmi svižně a baví až do samotného konce. I přes jednoduchou grafiku z ní doslova sálá atmosféra. Množství obsahu navíc nabylo díky fanouškovským mapám a editoru. Pokud hledáte hru na dlouhé zimní večery, Dynamite Jack by vás mohl zaujmout. Za stejnou cenu ho seženete jak pro desktop, tak i mobilní telefon či tablet s Androidem.

root_podpora

Výhody

  • Příjemná hratelnost

  • Editor tratí

  • Množství map

  • Komunitní obsah

Nevýhody

  • Někdy obtížnost

  • Zvuky

P. S.: Hru naleznete na digitální distribuci her Steam nebo v obchodě Google play.

Byl pro vás článek přínosný?