Hlavní navigace

Vše je jenom Linux: EROSe a Thix

19. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V dnešním díle našeho průvodce operačními systémy si představíme hned dva: real-timový EROSe a zajímavý kernel Thix.

Systém druhý: EROS
www.eros-os.org

„OS EROS, jehož vývoj byl před několika lety započat na Pensylvánské Univerzitě, je systémem novým, systémem kombinujícím staré způsoby psaní operačních systémů s novými poznatky z oblastí optimalizace výkonu a správy zdrojů. Výsledkem je malý, rychlý a bezpečný operační systém.“

Tyto informace se dozvíme z úvodní stránky. My se však budeme věnovat pozadí celého projektu a řekneme si, jak to ve skutečnosti vlastně je.

EROS je z větší části oprášením starého projektu, jehož výsledkem byl UNIXový systém KeyKOS. Při jeho návrhu bylo učiněno několik chyb, které měly vliv na jeho „praktickou nepoužitelnost“. EROS se těchto chyb naštěstí vyvaroval, i když i z jeho kódu lze hned na první pohled poznat, že vznikl na univerzitní půdě – je dobrým studijním materiálem, ale praktické využití veškeré žádné.

Co tedy nabízí? Ze zajímavých vlastností se může pyšnit například duplicitou dat zpracovávaných dat. V praxi to funguje tak, že jedna operace probíhá na dvou samostatných procesech v paměti, ale jedna je o několik instrukcí před druhou. Pokud dojde k chybě při zpracovávání, je tato analyzována a na druhém – duplicitním – procesu již nenastane. První (přerušený) proces převezme data z procesu druhého, předá mu pomyslný štafetový kolík a stává se procesem záložním. Výhodou tohoto řešení je, že všechny operace budou zdárně dokončeny. Co to však udělá z rychlostí systému a paměťovými nároky nechám na vašem posouzení. Jednotlivé procesy mají například vlastní autority, ovladače jsou řešeny formou modulů přidávaných do jádra při startu systému.

EROS je v současnosti k dispozici zdarma (pro studijní účely) v poměrně stabilní verzi. Jak jsem se již zmínil, je to velmi dobrý studijní materiál pro všechny, které zajímají netradiční programovací metody a možnosti. Systém duplicitního zpracování dat může být s úspěchem aplikován na spoustu jiných aplikací – jako ukázku jmenujme například bankovní služby nebo průmyslové řídící systémy, kde možnost výskytu chyby nepřipadá v úvahu.

Systém třetí: Thix
www.cs.unh.edu/~tu­dor/thix

Thix ve skutečnosti není operačním systémem, ale pouze pokusem autora (Tudor Hulubei) o napsání vlastního UNIXového kernelu přesně podle implementace standardu POISIX.1 (IEEE 1003.1–1988). Hlavním důvodem byl zájem autora naučit se navrhovat a vytvářet operační systém, jádro, správu procesů a alokace paměti, rozdělování procesorového času a prostředků mezi procesy, apod. Výsledkem jeho snahy je nový POISIX kompatibilní systém.

root_podpora

Systém Thix je v současném stádiu vývoje plně funkční. Díky bezchybné implementaci standardu POISIX lze kompilovat a spouštět velké množství Linuxových aplikací – k dispozici je GNU C/C++ kompilátor. V současné verzi systému jádro neobsahuje podporu sítí a s ostatních periferií podporuje pouze disketové mechaniky, IDE pevné disky, porty tiskárny, virtuální terminály. Formát spustitelných souborů je stále a.out, chystá se však přechod na ELF binárky.

Thix si můžete stáhnout jako jednodisketové demo, ze kterého si můžete udělat vlastní názor. V současné době je systém prakticky nepoužitelný a proto velmi záleží, jak bude vývoj pokračovat.

Byl pro vás článek přínosný?