Hlavní navigace

Euro Truck Simulator 2: simulátor řízení kamionu z Česka

15. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V Euro Truck Simulator 2 od českých vývojářů z SCS Software nebudete pouze řídit několikatunový kamion, ale dokonce se i starat o vlastní firmu. Hra je tak solidním mixem tycoonovky a automobilového simulátoru. Pořádně se připoutejte, ať nedostanete pokutu, je čas vyrazit na nekonečnou jízdu po Evropě.

Díky zlatým českým ručičkám z SCS Software si budete moc vyzkoušet, jaké to je prohánět svůj vlastní kamion nekončenými kilometry silnice, dlabat nezdravé jídlo v motorestech a nedodržovat přestávky na odpočinek. I když název zní příšerně a mnoha simulátorů pořádných chlapských profesí většinou ztrácí na monitorech své kouzlo, Euro Truck Simulator 2 dokáže příjemně překvapit. Jde totiž ještě dál a nenaservíruje vám jen obyčejné ježdění, ale rovnou se zhostíte řízení a rozvoje vlastní firmy.

Právě budování společnosti od dna vás nutí sedat znovu a znovu za volant a hnát se silnicí dalších několik stovek kilometrů. Každá vydělaná tisícovka se dá využít rozličnými způsoby. Někdo ji narve do nového sídla, které zpočátku působí spíše jako špinavé skladiště. Jinému hráči zase může vyhovovat najímání dalších řidičů a na vše dohlížet jako ředitel. Abyste se však k této části hry dostali, je nutné strávit značné množství času na silnici a udělat pár desítek zakázek.

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

Zpočátku máte jen řidičák

Zpočátku nevlastníte nic, snad jen kromě řidičského oprávnění. Je na vás, zda si vezmete půjčku a první kamion budete postupně splácet nebo se necháte najmout jako řidič v jiné společnosti. To však nenese tolik peněz. Na druhou stranu – je to bezpečnější. Nesplácíte-li poctivě splátky, o svůj stroj přijdete a můžete zvesela začít od začátku. Chcete-li ale jen jezdit, rychlé zakázky u jiné společnosti vám bohatě postačí. Správě firmy se teoreticky můžete úplně vyhnout a peníze vynakládat jen na pokuty za porušení silničních pravidel.

Mapa světa je obrovská. Podíváte se nejen po Česku, ale i do Německa, Rakouska a dokonce i Anglie, kde se jezdí na opačné straně vozovky. Na mapě je několik desítek měst, ty ale působí jen jako jakési oázy pracovních příležitostí. Rozhodně nečekejte přesné kopie evropských metropolí. Na druhou stranu od sebe známá místa slušně rozpoznáte. V Praze se monumentálně tyčí Žižkovská věž a v Brně je ehm – nuda. Pokud znáte dominanty jednotlivých měst, budete mile překvapeni. Stejně ale většinu času strávíte na silnici v přírodě.

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

V Česku jsou dost zničené silnice

Dokonce i silnice se liší podle dané země. V Česku je máte pořádně zničené, což dodává na realističnosti. V takové Itálii je to divočejší a malé silničky vám dají pořádně zabrat. Navíc se příjemně mění krajina, což je dobrý zabiják stereotypu. Po několika hodinách na cestě vás ale už les nebo pole z letargie neprobere.

K jízdě patří i starání se o stroj a svého řidiče. Ten musí sem tam spát. Pokud na přestávky kašlete, může to mít za následek hrozivou nehodu nebo pokutu. Rozflákaný kamion sice vypadá jako nový, ve hře není model poškození, ale motor se vám třeba začne vypínat, což udělá z jízdy ve městě plném semaforů peklo. Navíc – oprava kolikrát stojí pomalu stejně jako nový stroj. Opatrnost na silnicí je tak nutná k úspěchu firmy a jejímu růstu.

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

Vylepšujte mašinu a učte řidiče novým kouskům

Svou mašinu si lze vylepšovat a upravit k obrazu svému. Stejné je to také s vašim avatarem. Ten stoupá na úrovních a získává nové schopnosti a dovednosti. Může se tak stát mistrem v ekologické jízdě nebo bezpečněji převážet křehký náklad. O postupu vás spravují přehledné tabulky a statistiky. Jen vás asi vyděsí, když zjistíte, že po několika hodinách za volantem jste ujeli tisíce kilometrů a finanční prostředky stoupají jen velmi pomalu.

Hra vás naštěstí nenutí tvrdnout kvůli jedné zakázce dlouhé hodiny za virtuálním volantem. Čas je ve hře citlivě zrychlený. Jedna hodina na cestě trvá přibližně pět minut, pokud jedete po dálnici. I tak u téměř každé prácičky v kabině strávíte pár desítek minut. Naštěstí má Euro Truck Simulator 2 zábavné prvky, které vám cestu zpříjemní.

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

S rádiem se jede lépe

Lze si naladit jakékoliv evropské internetové rádio. To velmi dodává na autentičnosti a hlavně je to i velká zábava. Jen to dopravní zpravodajství nijak nesedí. Pokud si chcete pustit vlastní hudbu, hra nabízí i integrovaný hudbení přehrávač.

Euro Truck Simulator 2 překvapí i po grafické stránce. Pokud máte dostatečně výkoný hardware a hru spustíte na plné detaily, jízdu si pořádně užijete. O to víc vás pak mrzí absence modelu poškození a chudost jednotlivých měst. Hra je ale prostě velká, a to si žádá některé kompromisy. Po zvukové stránce téměř nelze co vytknout. Když jsem zavřel oči, připadal jsem si skutečně jako při řízení.

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

Lepší je to s volantem

I když se jedná jen o řízení. Na ovládání si budete muset chvilku zvykat, obzvláště – pokud hrajete na klávesnici. Musíte se naučit spoustu zkratek a někdy se může stát, že vám nějaká vypadne, což vás může stát i nějakou tu pokutu. Navíc je ovládání na klávesnici místy pracnější. Stačí jen drobná zatáčka a je nutné trochu „zatočit“ virtuálním volantem. Jízda se pak stává vyčerpávající i na dálnici. Proto doporučuji využívat minimálně gamepad. Samozřejmě, že u simulátoru podobného druhu se nejvíce vyřádíte s volantem.

root_podpora

Euro Truck Simulator 2 - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Euro Truck Simulator 2 může díky manažerskému módu a pocitu z budování vlastní firmy oslovit i hráče, které pouhé ježdění nekonečnými cestami nebaví. Hra umí motivovat mnoha způsoby. Stejně tak ale platí, že než dosáhnete nějakého viditelnějšího úspěchu, strávíte na cestách hodně hodin reálného času. Je jen na vás, zda toto tempo překousnete.

P. S.: Linuxovou verzi hry můžete zakoupit na Steamu.

Výhody

  • Audiovizuální stránka

  • Množství obsahu

  • Řízení firmy i kamionu

Nevýhody

  • Ovládání na klávesnici

  • Po chvíli stereotypní

  • Malé metropole

Byl pro vás článek přínosný?