Hlavní navigace

Názor k článku Evropské softwarové patenty nám znovu hrozí od Stanislav Brabec - Když už jste to načal. Je to off-topic,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2010 15:12

    Stanislav Brabec

    Když už jste to načal. Je to off-topic, ale poučné:

    Patenty na GM semena problém nejsou. Vlastní vývoj nového osiva není nijak drahý a laboratoře mohou nové odrůdy doslova chrlit. Problémy jsou jinde, a jsou mnohem vážnější.

    Prvním problémem je „propatentování“ – situace, kdy jsou všechny použitelné možnosti, jak provést nějaký úkon, patentované.

    Problémem jsou patenty na některé biotechnologické postupy. Jeden příklad za všechny: Z biologie znáte, že se buňka se dělí ve 4 fázích. Ať provedete klonování buňky v jakékoliv z těchto fází, porušíte vždy něčí patent. Temto problém postihuje více oborů. Specificky ty, které se z nuly vyvinuly velmi rychle a během krátké doby. Všechny základní postupy jsou tam kryty ještě platnými patenty. Laboratoř je tak nucená platit licenční poplatky jejich monopolním majitelům.

    Druhým problémem jsou zbytečně vysoké standardy vynucené lobbingem ekologistů. Ty prakticky uzavírají trh malým hráčům, kteří si nemohou dovolit vydat desítky milionů dolarů za testování nové odrůdy s nejistým výsledkem.

    Opět jeden příklad za všechny: Tzv. zlatá rýže s obsahem beta-karotenu by dokázala vymýtit nemoci z jeho nedostatku ve stravě v chudých regionech závislých na rýži (nemoc beri-beri). Ale protože za zlatou rýží nestojí žádná velká firma, prakticky se nepěstuje.