Hlavní navigace

Ext3 zmizí po čtrnácti letech z linuxového jádra

17. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po čtrnácti letech z jádra zmizí ovladač souborového systému Ext3, který svého času přinesl především podporu žurnálování. Vývojáři se rozhodli, že je čas přejít plně na Ext4, který má řadu výhod a je schopen zpětné kompatibility se starším Ext3. Většina distribucí už navíc dává na výběr mezi Ext4 a BTRFS.

Vývojář Jan Kára ze SUSE poslal do jaderného mailing listu patch, který z jádra odstraňuje ovladač pro souborový systém Ext3 a některé další související funkce. Podle jeho slov stejně už většina distribucí přešla na Ext4 nebo postupně své uživatele přesměrovává na BTRFS.

I have created this patch set which removes ext3 driver (and some related support code) from the kernel. See changelog of patch 2/3 for more details. If noone objects, I will queue the series in my tree for the next merge window.

Změna by měla být zařazena do jádra 4.3, které vyjde pravděpodobně někdy po prázdninách (v současnosti se dokončuje verze 4.2). Odstraněním ovladače pro Ext3 se pro uživatele v zásadě nic nemění, protože současný ovladač souborového systému Ext4 je zpětně kompatibilní s Ext3 i Ext2.

Got tired of maintaining ext3, eh? :-)

Jde totiž o velmi podobné souborové systémy, podle Theodora Tso vznikl Ext4 hlavně z toho důvodu, že bylo potřeba implementovat 64bitové číslování, což byl poměrně velký zásah, který by mohl nepříjemně zasáhnout do produkčních systémů. Od těch vyžadují správci dlouhodobou stabilitu a bezproblémový běh, není v nich tedy prostor pro rozsáhlé ladění ovladače souborového systému.

Kompatibilita je natolik dobrá, že nebude dokonce potřeba ani měnit konfiguraci v /etc/fstab, protože novější ovladač se v jádře může registrovat i jako ovladač starších souborových systémů Ext2 a Ext3. Minimálně v nejbližší době tedy bude výměna ovladačů pro uživatele zcela transparentní.

root_podpora

Souborový systém Ext3 je s námi už velmi dlouho. Poprvé se o jeho přípravě zmínil Stephen Tweedie v roce 1998 a kód se pak dostal do jádra 2.4.15 v listopadu 2001. Nástupnický Ext4 už také není žhavou novinkou, do jádra 2.6.19 se dostal už před devíti lety a o dva roky později byl s jádrem 2.6.28 označen za stabilní.

Už teď obvykle při instalaci nového systému uživatele volí mezi Ext4 a BTRFS, případně se na embedded zařízeních používá Ext2 kvůli své jednoduchosti. Změna by tak neměla být nijak dramatická. Jaký souborový systém volíte při instalaci vy?

Jaký souborový systém obvykle volíte při instalaci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.