Hlavní navigace

Extcalc – když základní kalkulačka nestačí

11. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ne vždy potřebujeme pro výpočty sofistikované CAS či výpočetní systémy, které jsou variací na Matlab. V následujícím článku si ukážeme velmi praktickou kalkulačku, které zvládá nejen základní funkce, ale také základní analýzu dat či vykreslování grafů. A má vlastní skriptovací jazyk.

Ne vždy je zcela potřebné a žádoucí používat rozsáhlé a sofistikované výpočetní nástroje. Ať už proto, že je to řešení z kategorie „s kanónem na vrabce“ nebo proto, že ne každý uživatel se nutně musí chtít seznamovat s komplexně laděným výpočetním prostředím. Pro jednodušší výpočty bohatě dostačí kalkulačky, které umí často oproti specializovaným CAS (Computer Algebra System) či různým klonům Matlabu něco navíc – typicky například převody měn či jednotek, obsahují databázi fyzikálních konstant.

Může se ale stát, že je z nejrůznějších důvodů předinstalovaná kalkulačka nevyhovující a nedostačující. A právě v ten okamžik přichází na scénu hledání nějakých zajímavých možných náhrad. Námi vybraná aplikace Extcalc představuje jednu z aplikací aplikace, které rozhodně pro méně náročné výpočty snadno a výhodně výhodně použít. Stojí totiž někde napůl cesty mezi obyčejnou kalkulačkou a jednodušším CAS.

 Extcalc – velké možnosti v malém balení

Extcalc je jednou z populárnějších pokročilých kalkulaček. Spíše by se ale mělo říci, že se jedná o jakousi „zkalkulačkova­těnou“ verzi CAS – kromě základních výpočtů zvládá vykreslování grafů, statistické a maticové počty, práci s počítání s vektory, komplexními čísly nebo základy integrálního a diferenciálního počtu. To vše v provedení, které zvládne obsluhovat téměř každý. A nechybí ani integrovaný skriptovací jazyk, který zvládne základní úkony jako práci s podmínkami, cykly, poli či uživatelský vstup a výstup. Tento jazyk je efektivně využíván především při vykreslování grafů. Ale popořádku.

Zásadou této kalkulačky je to, aby bylo možné vše snadno nastavit. Pro uživatele perfekcionalisty je tedy schůdnějším nástrojem než většina běžných kalkulaček. Velmi snadno nastavíte formát výstupních čísel, počet desetinných míst výsledku, jaký má být standardní rozsah os při vykreslování grafů a mnoho dalšího. To může nejen usnadnit práci, ale také ji výrazně zpřehlednit. K tomu slouží také sada záložek, které od sebe oddělují jednotlivé výpočetní moduly. Důvodem není snaha o nějakou funkční izolovanost, ale o přehlednost a nutno říci, že se tento důvod jeví jako smysluplný.

První záložkou je kalkulačka, tedy všední výpočetní prostředí, které slouží k výpočtům většiny běžných operací. Podporovány jsou všechny potřebné základní funkce – od trigonometrických a práci s logaritmy, až po práci s derivacemi a integrály či nepříliš obvyklou (avšak hojně užívanou) funkci modulo. To nejdůležitější je na vizuální „klávesnici“ a další funkce jsou schované pod tlačítek „f(x)“, které vyvolá strukturované menu s jednotlivými příkazy. Velkým pozitivem je i poměrně velké množství fyzikálních konstant, které není třeba odněkud opisovat a je možné si je přímo „naklikat“. Nechybí ani práce s logickými podmínkami nebo převody jednotek. Mimo základní zabudované převody je možné si libovolně dodefinovat vlastní. Druhou položkou v menu je opět kalkulačka, je tedy možné užívat dvě kalkulačky současně (v jednom okně a jedné aplikaci), což je často poměrně praktické.

Další položka umožňuje tvorbu grafů. Nejde ani tak o to, aby ze zadaných dat vypadla nějaká funkce, jako spíše o analýzu toho, jak funkce vlastně vypadá a jaký má průběh graf složený z více částí, jenž jsou navzájem ohraničeny nějakou podmínkou. Podporovány jsou nejen grafy rovinné, ale i trojrozměrné a je možné užít i polárních souřadnic. Nemalou výhodou je možnost provázat (poměrně snadno) naprogramovaný skript s grafickým výstupem. Tento modul ale během testování vykazoval určité prvky nestability.

Další dvě položky horního menu spolu poměrně těsnou souvisí. Umožňují pracovat s maticemi, výpočty determinantů, analýzu či řešení soustavy lineárních rovnic. Dále je podporována práce s vektory na obvyklé úrovni či výpočty v tabulce.

Následuje položka, která zajišťuje práci se statistickými daty a jich jejich analýzu. Program umožňuje práci s více sloupci s hodnotami x i y, což usnadňuje zadávání údajů i vykreslování grafů. Pokud jde o samotnou analýzu dat, jsou k dispozici hned několik základních druhů proložení grafu křivkou. Oproti profesionálním programům jako je QtiPlot či SciDAVis jsou tyto možnosti skromné, ale ne každý vyžaduje pokročilou tvorbu grafů a nepotřebuje mít na každý matematický úkon samostatnou aplikaci. Pro jednoduchou základní analýzu dat je Extcalc dostačující. Výhodou je také poměrně přehledné prostředí, takže práci s programem zvládne i naprostý laik.

Poslední položkou je editor skriptů. Základem skriptovacího jazyka je syntaxe z C v účinné kombinaci s matematickými funkcemi. Oproti konkurenčním aplikacím je poměrně příjemný grafický výstup. Extcalc si ale nehraje na konkurenci Matlabu a využijí skriptů je určeno spíše pro jednodušší účely.

 Závěrem

Pokud hledáte nástroj, který zastoupí CAS v jednoduchých aplikacích, nahradí kalkulačku a bude umět pracovat s grafy, pak je Extcalc jistě volbou, která si zaslouží pečlivé zvážení. Nabízí jednoduché a přehledné ovládání, spojené až s nápadnou snahou o pečlivost a precizní provedení. Dojem kazí především občasná nestabilita, především při práci s vykreslováním gra­fů.

root_podpora

Své využití může najít v na uživatelských počítačích, kde čas od času potřebujeme zanalyzovat nějaká data, vypočítat složitější příklad či převádět jednotky. Svoji roli „lepší kalkulačky“ plní velice dobře a je jistě možné jej využít i ve školství. Příjemným bonusem navíc je pak integrovaný skriptovací jazyk.

Přehled základních funkcí programu naleznete přehledně například na serveru Linuxlinks.com a podrobnější popis jednotlivých funkcí pak v manuálu k aplikaci. Pokud by vám z nějakých důvodů nevyhovoval, je možné sáhnout po některém z jeho konkurentů, kterými jsou například Genius Mathematics Tool či Qalculate!, jehož recenzi přineseme v některém z následujících dílů našeho seriálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.