Hlavní navigace

F-Droid: repozitář svobodných aplikací pro Android

17. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete ve svém Androidu jen svobodný software? Tak to sáhněte po F-Droidu. Nabídka je samozřejmě omezená a Google Play nemůže konkurovat, ale jinak F-Droid běhá přesně, jak má.

Provozovat úplně, nebo alespoň z většiny, svobodný Android není snadné. Ale určitě ne nemožné. Komunita vyvíjí spoustu ROM postavených na Android Open Source Project. Co když ale chcete i svobodné aplikace? Samozřejmě je můžete stahovat přímo od zdroje, nedejbože kompilovat. Ale lepší bude použít repozitář, podobný jako známe z linuxových distribucí. Nejrozšířenější je určitě F-Droid.

F-Droid jsou vlastně dvě věci. Repozitář svobodných aplikací a také klient pro Android, do kterého můžete přidávat další (i nesvobodné repozitáře). Těch je ale relativně málo, a když už jsou, tak se zaměřují spíš na konkrétní aplikace. Takže v současnosti je F-Droid jako repozitář a F-Droid jako klient téměř totéž. Hlavní repozitář F-Droid obsahuje výhradně svobodný software.

F-Droid pořídíte tak, že stáhnete APK balíček z webu F-Droid.org, otevřete ho a nainstalujete (musíte mít povolenou instalaci z neznámých zdrojů v nabídce Nastavení → Zabezpečení). Stejně jako normální aplikace. Poté už se nové verze klienta budou nabízet v samotném F-Droidu vedle ostatních aplikací.

Počet aplikací v repozitáři se blíží dvěma tisícům, což je samozřejmě někde jinde než v případě miliónového Google Play. Na druhou stranu srovnání jen podle čísel není moc vypovídající. V F-Droidu nenaleznete prakticky žádný balast nebo desítky v podstatě stejných aplikací, které se jen jinak jmenují. Pochopitelně ale chybí oficiální aplikace služeb nebo moderní hry, které bývají open-source zřídkakdy.

Aplikace se kompilují speciálně pro F-Droid

F-Droid vytváří skupina dobrovolníků, kteří software takříkajíc balí. Ze zdrojových kódů do standardních APK balíčků. Všechen software je opravdu až na několik málo výjimek balen správci, nepoužívají se balíčky vydané autory. Jednou z mála výjimek je prohlížeč Firefox, kde je to kvůli tomu, že software zkompilovaný někým jiným než Mozillou nelze distribuovat pod názvem Firefox. Dřív repozitář nabízel i přebalený Firefox pod názvem Fennec, ale teď už jsem ho v nabídce nenašel.

Na vstup aplikace do repozitáře samozřejmě neexistuje nárok, o tom rozhodují správci. Pokud aplikace bude alespoň trochu přínosná, určitě ji rádi přidají. Tento přístup je důvodem, proč v F-Droid není zahlcen balastem jako třeba Android, kde aplikacím téměř stačí jen nedistribuovat závadný obsah a malware, aby se do katalogu dostaly.

A protože balíčky kompilují lidé z komunity, musí F-Droid použít vlastní klíče pro podpisování balíčků, nelze použít ty od vývojářů softwaru. To představuje menší problém, když chcete z repozitářů F-Droidu aktualizovat aplikaci instalovanou z Google Play nebo jiného obchodu. V takovém případě je třeba nejdřív odinstalovat starou verzi aplikace a poté nainstalovat novou z F-Droidu.

Jak je to s bezpečností? To je samozřejmě relativní. Správci slibují, že aplikace prostě kompilují z veřejně dostupných zdrojových kódů a nijak je neupravují. Kromě drobností – někdy je nutné odstranit nějakou závislost na Google Play Services. Jiná pojistka zde není, zkrátka správcům musíte důvěřovat. Ale tak to koneckonců funguje i u většiny linuxových distribucí.

Klient: skromný, ale funkční

Samotný klient pro Android nijak zvlášť nepřekvapí. Software je rozdělen do kategorií, u aplikací ukazuje krátký popis, seznam oprávnění, odkazy na další informace atd. Chybí ale hodnocení, komentáře, nebo screenshoty aplikací. Zvlášť to poslední docela zamrzí. Celkově je aplikace jednoduchá a dobře se používá, ale rozhraní by ještě chtělo trochu učesat.

Oproti běžným katalogům aplikací potěší hlavně možnost snadno nainstalovat starší verze aplikace. Nepodařilo se mi zjistit, kolik verzí zpět se uchovává, ale zdá se, že se to liší u jednotlivých aplikací. Vždy jsem narazil alespoň na tři verze, pokud v F-Droidu vyšly. Některé aplikace jsou také dostupné ve více variantách, např. pro různé architektury. S tím si ale nemusíte dělat starosti, F-Droid pro vás vybere tu optimální.

nedávno vydané verzi 0.100 přibyla důležitá možnost stahování balíčků na pozadí a tedy i automatického stahování aktualizací. To však neznamená, že F-Droid všechno vyřídí za vás. Instalaci nových verzí balíčků musíte vždy ručně odkliknout v klasickém instalačním dialogu, stejně jako když instalujete APK balíček stažený odjinud. To je omezení systému Android. Aplikace jsou ale obvykle relativně malé a instalace zabere pár sekund, takže to není takový problém. Samozřejmě lze nastavit, aby se balíčky stahovaly jen přes Wi-Fi.

Výhodou F-Droidu může být i fakt, že nové verze aplikací někdy dostanete dřív než z Google Play. Třeba nové verze přehrávače VLC se na Google Play často objevují se zpožděním, přestože už vyšly jako stabilní. Přece jen jste asi opatrnější, když máte aktualizaci poslat na milióny zařízení. Totéž platí pro postupné zpřístupňování aktualizace. Jakmile se objeví nová verze softwaru a někdo z F-Droidu ji ubalí, je k dispozici všem bez omezení.

Podpora Toru a další vychytávky

Ještě se ale sluší upozornit na pár vychytávek, které by alespoň část uživatelů mohla využít.

root_podpora

  • Data repozitářů a aplikace lze stahovat přes proxy nebo přes Tor (přes aplikaci Orbot).
  • Aplikace lze na další zařízení posílat přes Bluetooth.
  • Můžete nastavit, jak dlouho se mají v zařízení uchovávat kopie nainstalovaných APK balíčků.
  • F-Droid nabídne také vývojové verze aplikací, pokud mu to povolíte. Není jich ale mnoho.
  • Katalog můžete procházet i na webu, instalovat z něj ale nelze (neexistují uživatelské účty).
  • Upozornění, pokud aplikace využívá nesvobodný software nebo odesílá data o uživateli.

Závěr: na své možnosti si vede dobře

Byla by hloupost srovnávat F-Droid s klasickými obchody s aplikacemi, když je tam většina aplikací komerčního rázu a proprietární. Pokud vezmeme v potaz možnosti, jaké F-Droid vůbec má, tak si vede velmi dobře. Šlape jako hodinky a nabídka aplikací je relativně rozsáhlá. F-Droid je zkrátka pro ty, kterým záleží hodně na bezpečnosti a svobodě softwaru. Navíc pokud hledáte pokročilejší nástroje pro programování, šifrování, hardware či síť, v F-Droidu je naleznete snadněji než v obrovském Google Play.

Pokud bych měl něco vytknout, tak hlavně nemožnost řadit aplikace podle popularity, absenci screenshotů a také velký rozdíl v tom, jak rychle jsou zahrnovány nové verze aplikací. U některých je to třeba jen pár hodin, některé už nebyly aktualizovány měsíce. Ale to se není čemu divit. Závisí hodně na zájmu nejen ze strany uživatelů, ale také ze strany správců. Čas je omezený a třeba zmíněné VLC vždy bude mít přednost před nějakou specifickou utilitkou.

Odkud primárně získáváte aplikace pro Android?

  • Google Play
    73 %
  • F-Droid
    20 %
  • Amazon Appstore
    0 %
  • jiný obchod
    2 %
  • přímo od autorů
    1 %
  • neoficiální zdroje
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.