Hlavní navigace

Firefox OS 1.3 opět ve znamení drobných krůčků vpřed

14. 5. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podpora mobilů pro dvě SIM karty, ovládání přehrávání hudby rovnou ze zamykací obrazovky, poslech FM rádia bez sluchátek, Bluetooth párování snadno a rychle díky NFC, lepší podpora her s atraktivní grafikou či rychlejší spouštění aplikací. To jsou jen některé novinky, které přináší Firefox OS 1.3.

Mozilla vydala Firefox OS 1.3. Přestože se toho poměrně dost napsalo o expanzi na tabletyna počítače, před vývojáři je ještě řada úkolů, pokud chtějí Firefox OS proměnit v životaschopnou platformu pro chytré mobily. Další posun k lepšímu v tomto směru udělala právě verze 1.3. Pojďme si představit z uživatelského pohledu nejzajímavější novinky.

Tou hlavní je podpora souběžného používání dvou SIM karet, takže výrobci nyní mohou s Firefox OS počítat pro Dual SIM mobily. Ty mají například v Asii silnou tradici. Ne, že by v Evropě žádané nebyly, ale historicky zdejší poptávku výrobci neuspokojují ani zdaleka tak, jako právě na asijských trzích. Třeba Firefox OS přispěje ke změně, ale to je spíše přání otcem myšlenky.

Další atraktivní novinky se týkají médií. Ovládání přehrávání hudby je nově přístupné rovnou ze zamykací obrazovky a také notifikační oblasti. Dále Firefox 1.3 umožňuje využít reproduktor zařízení pro přehrávání FM rádia, k jehož poslechu tak již nejsou nutná sluchátka. Podpora fotoaparátů byla rozšířena o kontinuální automatické zaostřování.

Početná skupina novinek se týká SMS a MMS. Firefox OS 1.3 přináší snadné přeposílání obdržených zpráv. Rozepsané zprávy pak lze uložit jako návrh. Editor zpráv z režimu psaní SMS automaticky přepne na tvorbu MMS při vložení audia či videa. MMS lze nově doplnit o předmět zprávy. Novinkou je též zasílání MMS na e-mail. K elektronické poště lze nyní přistupovat i přes POP3.

ZTE Open C

ZTE Open C s Firefox OS 1.3 se začal prodávat v sousedním Německu přes Internet v přepočtu za cca 2 300 Kč s dvouletou zárukou i českou lokalizací.

Vylepšena byla podpora bezdrátových technologií Bluetooth a NFC. Novinkou je čtení NFC značek a rychlejší propojení zařízení přes Bluetooth díky párování za využití NFC. Firefox OS 1.3 umožňuje mezi zařízeními snadno odesílat přes Bluetooth i více souborů najednou. V neposlední řadě se nově podpoře těší BlueDroid.

Vývojáři si posvítili také na výkon. Firefox 1.3 slibuje rychlejší spouštění aplikací. Lepší odezva by měla být patrná při posouvání a zoomování jak v jednotlivých aplikacích, tak při surfování po webových stránkách. Výkonnostní optimalizace se dočkala také podpora hardwarově akcelerované 3D grafiky založená na WebGL.O podpoře her se rozpovídal produktový manažer Sandip Kamat anglicky ve videu na YouTube.

Firefox OS se drží krátkého vývojového cyklu

Může se zdát, že vývoj platformy Firefox OS nepokračuje zrovna mílovými kroky, ale vývojáři nezahálí. Vždyť poslední vydatná porce novinek přišla teprve koncem loňského roku. Mozilla se drží poměrně krátkého vývojového cyklu přesně, jak předeslala. Pokud vývoj nesledujete pravidelně, možná by vás zajímala alespoň stručná rekapitulace toho nejdůležitějšího, co přinesl Firefox 1.2.

Objevila se podpora skupinových hovorů s až pěti dalšími účastníky. Přibyla podpora GSM funkce CLIR pro skrytí čísla volanému. Maximálně zjednodušeno bylo vytočení posledního volaného čísla. Přibyly i nastavitelné notifikace nově doručených e-mailů spolu s funkcí pro snadné připojení souborů s audiem či videem z paměti zařízení k odesílanému e-mailu.

Zavedena byla podpora dalších profilů technologie Bluetooth. Konkrétně HFP 1.6 pro základní hands-free funkcionalitu, A2DP 1.2 pro streaming audia a AVRCP 1.0 pro vzdálené ovládání multimédií přehrávaných v mobilním zařízení. Firefox 1.2 také umožnil přes Bluetooth odesílat kontakty ve formátu vCard, v němž je lze exportovat i na paměťovou kartu.

Mobily s Firefox OS na českém trhu až v září 2014

Skupina Deutsche Telekom, do které patří i tuzemský T-Mobile, sice avizovala zahájení prodeje mobilů s Firefox OS na českém trhu již na únorové akci Mobile World Congress 2014 v Barceloně, ale případní zájemci si na mobilní telefony s Firefox OS na českém trhu ještě několik měsíců počkají. Tuzemský T-Mobile se chystá první model uvést do své nabídky až letos v září.

Sesterskému serveru Lupa.cz to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová. Ovšem ani v září nelze očekávat nějaký výrazný boom platformy Firefox OS na českém trhu. T-Mobile do své nabídky zařadí zatím jediný blíže neupřesněný model z dílny čínského výrobce, který na trhu používá značku Alcatel One Touch. Cena je zatím s otazníkem.

Dříve se očekávalo, že první mobil s Firefox OS na český trh přivede ZTE. Slíbil to totiž Joey Chen Qi, oblastní ředitel ZTE pro český trh, ale to bylo již na podzim roku 2012. Od té doby je ticho po pěšině. V tuto chvíli není pravděpodobné, že by se do importu platformy Firefox OS na český trh v dohledné době zapojil jiný operátor.

UX DAy - tip 2

Telefónica, jeden z hlavních partnerů projektu, se z českého trhu stáhla, když operátora O2 prodala investiční skupině PPF miliardáře Petra Kellnera. Navíc Telefónica se zajímá především o latinskoamerické trhy. V Evropě dosud nabízela mobily s Firefox OS pouze na domácím španělském trhu. Letos prodej rozšiřuje ještě do sousedního Německa.

Právě tam lze nově po uvedení platformy Firefox OS ve verzi 1.3 pořídit chytrý mobil ZTE Open C za 84,99 €. Systém v mobilu obsahuje i českou lokalizaci. Kdo tedy nechce čekat do září, s čím a za kolik se vytasí český T-Mobile, může si v přepočtu za cca 2300 Kč koupit přes Internet velmi zajímavý model od našich západních sousedů.

Jak se stavíte k Dual SIM?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.