Hlavní navigace

Flash na ústupu: Mozilla nabídne implementaci v HTML5

20. 2. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Technologie Flash před mnoha roky přinesla na web do té doby nevídané možnosti pro interaktivitu a multimédia. Přesto ji řada uživatelů dosud nenávidí hlavně kvůli vysokým systémovým nárokům a časté nestabilitě. Tak jako tak, HTML5 už Flash jistě vytlačuje. Jak bude jeho odchod do důchodu probíhat?

Je to k neuvěření, ale Flash na webu působí už téměř dvacet let – jen o pár roků méně, než existuje samotný web. Doba blyštivých flashových prezentací už je naštěstí u konce, ale ještě donedávna měl Flash v podstatě monopol na webové video. A pak samozřejmě nejrůznější webové hříčky. Dnes už lze v obou případech Flash zdárně nahradit otevřenými technologiemi, zejména HTML5WebGL, jejichž podpora je zakotvena přímo v prohlížečích.

Začátek konce Flashe můžeme datovat k roku 2007, kdy společnost Apple zahájila mobilní revoluci představením iPhonu. Absence podpory Flashe v té době ještě byla celkem pochopitelná, protože výpočetního výkonu nebylo nazbyt. Roky ale plynuly, přicházely nové podstatně výkonnější verze iPhonu a Flash stále nikde. Steve Jobs pak v roce 2010 ujasnil, že zařízení s iOS Flash prostě podporovat nebudou, zejména kvůli špatné optimalizaci, bezpečnostním rizikům a špatné podpoře dotykového ovládání.

Právě tvrdohlavost Applu, resp. samotného Jobse, zapříčinila, že se Flash na mobilních zařízeních nikdy nezabydlel a začalo hledání alternativ. Společnost Adobe sice vydávala Flash pro Android, ale na nějakou změnu kurzu už bylo pozdě (Android v té době neměl zdaleka tak vysoký tržní podíl). Firma nikdy oficiálně neuznala, že éra Flashe spěje ke konci. Reálně však kapitulovala v polovině roku 2012, kdy ukončila podporu Flashe pro Android a kompletně se tak stáhla z mobilního trhu, přestože ho podle všeho největší rozmach teprve čekal.

Trend udává YouTube

Ke konci Flashe značně přispěl i Google prostřednictvím nepopulárnějšího videoserveru YouTube. Ten přidal experimentální podporu videa v HTML5 už na počátku roku 2010, kdy měl standard do finální podoby ještě daleko. Pravda, ze začátku to ideální nebylo. Hlavní výhody oproti Flashi, tedy hlavně nižší hardwarové nároky a vyšší stabilita, se mnohdy nedostavovaly. Postupně však byly HTML5 i jeho podpora na YouTube vyladěny a od začátku roku 2015 Flash slouží jen jako alternativa pro prohlížeče, které HTML5 nepodporují.

HTML5 už podporuje i většina dalších významných videoserverů, přestože většinou v opačném gardu – když nejde spustit Flash, zapneme HTML5. YouTube je téměř vždy o krok napřed a právě jemu nejvíc vděčíme za praktický rozvoj videa v HTML5. Aby nový standard začal akceptovat i velký byznys, bylo třeba implementovat podporu pro DRM. Stalo se tak přijetím standardu Encrypted Media Extensions (zatím nebyl dokončen) v roce 2014. To se setkalo s velkou kritikou, neboť EME do jinak otevřeného světa vkládá uzavřený prvek.

Ideologická výtka je oprávněná, nicméně z čistě praktického hlediska je přijetí EME správné rozhodnutí. Producenti obsahu se DRM zkrátka jen tak nevzdají. Pokud by EME implementováno nebylo, tak by HTML5 nepoužili vůbec, nebo by ho použili, ale pro přehrávání obsahu by byl třeba ještě další plugin zajišťující šifrování obsahu. Tak to ostatně nějaký čas řešila největší filmová videotéka na světě Netflix. Dnes Netlix rozběhnete třeba v čerstvě nainstalovaném Chromu, právě díky HTML5.

Ani HTML5 ještě nemá vyřešené všechny nedostatky. Standard např. vůbec neřeší živé streamování videa. Z toho důvodu u Flashe zatím zůstává Twitch, populární služba zaměřená na streamování videí z hraní počítačových her. Streamování přes HTML5 samozřejmě lze zařídit, ale vzhledem k absenci standardizace se logicky vyskytnou problémy s kompatibilitou apod. Další problém spočívá ve formátu videa. Google se snaží protlačovat svůj otevřený formát VP9, ale v praxi už se reálně uchytil licenčně komplikovaný formát H.264.

Z prohlížečů Flash jen tak nezmizí

Je jisté, že v následujících měsících a letech budeme pozorovat rychlý úbytek flashových prvků z webu. Úplné vymizení ale bude trvat podstatně déle. Webové prohlížeče sice Flash formálně omezují, upozorňují, že už není prioritou, ale odstranění podpory zatím žádný z nich v plánu nemá. Flash dokonce bude podporovat i Spartan, nový prohlížeč pro Windows 10. A to i přesto, že Spartan zatím bude k dispozici vedle klasického Internet Exploreru, který Flash samozřejmě podporuje.

Chrome (a pravděpodobně i Opera) plánuje v září 2015 úplně odstranit podporu stařičké pluginové architektury NPAPI ještě z dob Netscapu. Poté tedy nepůjde používat rozšíření jako Java, Unity nebo Silverlight. Flashe se to však netýká. Jak to? Vývojáři Chromu totiž před třemi roky převedli Flash na architekturu PPAPI a přibalují ho přímo k prohlížeči. PPAPI není žádný zázrak, je to prostě NPAPI vylepšené tak, aby bylo bezpečnější a nemělo tak velký vliv na chod samotného prohlížeče. Dá se říct, že bylo vytvořeno na míru Flashi, aby v Chromu ještě pár let mohl působit. Mimochodem, nové verze Flash pro Linux už nevychází tři roky, takže jedině Chrome, případně odvozené prohlížeče, na Linuxu nabízí aktuální verzi.

Opuštění NPAPI má v plánu i Mozilla Firefox, ale žádné termíny zatím stanoveny nebyly. Až se tak stane, Firefox nebude podporovat ani PPAPI, ale půjde vlastní cestou zvanou Shumway. Jedná se o javascriptovou implementaci Flashe, která převádí objekty ve Flashi do HTML5. K ideálu má ještě daleko, ale už ji lze použít např. pro přehrávání řady videí ve flashových přehrávačích. Autoři projektu se snaží vypořádat se i se složitějšími objekty, ale osobně nevěřím, že se jim to někdy podaří v uspokojivé kvalitě. Mozilla sice vytvořila i javascriptovou čtečku PDF, ale to je přece jen trochu jednodušší záležitost.

Shumway se právě začal testovat ve vývojové verzi Firefox Nightly. Ta samotný kód obsahuje už delší dobu, ale až nyní byl Shumway povolen, a to zatím jen pro produktová videa na Amazonu. K tomu, aby byl nasazen ve Firefoxu globálně, zatím moc není důvod. Dokud ve Firefoxu funguje Flash, bylo by kontraproduktivní mást uživatele něčím jiným, navíc jen z části funkčním. Zájemci mají možnost Shumway přidat v podobě rozšíření i do stabilní větve prohlížeče. Čas Shumway nadejte až po odstavení Flashe.

root_podpora

Flash můžete vypnout i sami

Kdy tedy dojde ke konci Flashe? Zatím nikdo neví. Jisté je, že přežije své vrstevníky jako Silverlight nebo Javu, se kterými se Chrome rozloučí už v následujících měsících. Osobně předpokládám, že velké prohlížeče Flash, i když možná trochu jiným způsobem a v trochu jiné podobě, budou podporovat ještě nejméně dva roky. No a podpora ve Firefoxu prostřednictvím Shumway klidně může být ještě mnohem delší. Zatím však nelze říct, zda se ze Shumway vyvine skutečně funkční alternativa.

Pokud nepatříte mezi fanoušky Flashe, jeho podpora v prohlížečích vás moc trápit nemusí. Hlavní je, že služby houfně přecházejí na HTML5 a flashových aplikací je jako šafránu. Flash si koneckonců můžete vypnout sami. Věřím, že většina uživatelů se se zásadnějšími problémy nesetká. Nenechte se zmást prvním dojmem. Řada služeb a videoportálů vám sice stále servíruje Flash, ale ve skutečnosti už pro vás vzadu má připravené HTML5.

Používáte ještě Flash Player?

  • Ano, potřebuji ho
    17 %
  • Ano, moc to neřeším
    25 %
  • Chystám se ho vypnout
    17 %
  • Už nějakou dobu ne
    20 %
  • Vždy jsem se mu vyhýbal
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.