Hlavní navigace

Football Manager 2014: celý fotbalový vesmír

30. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nadáváte často v hospodě nad výsledky vašeho oblíbeného klubu a jste zklamáni z jeho nekompetentního vedení? Zkuste si to sami. Football Manager 2014 je ultimátním fotbalovým simulátorem, který nezačíná a nekončí jen na soupisce hráčů. Navíc je ročník 2014 pro začátečníka přístupnější než všechny předchozí díly.

Football Manager 2014 je značka, která je mezi hráči už řadu let a za tu dobu si získala obrovskou komunitu fanoušků. Jeho největším problémem bylo, že narostl do takových rozměrů, že se stal začátečníkům prostě nepřístupným. V předminulém vydání proto autoři začali pracovat na zjednodušeném manažerském módu, který měl fotbalové amatéry do hry alespoň trochu pustit a v poslední sezóně ho vypilovali téměř k dokonalosti.

Football Manager 2014 - obrázky ze hry.

Vítejte ve fotbalovém Matrixu

Šok nastane ve chvíli, kdy si uvědomíte, že jste nespustili hru, ale spíš jste se vydali do rozlehlých plání fotbalové virtuální reality. Nemotáte se jen v tabulkách vámi vybraného klubu, ale komunikujete i s novináři a budujete mezilidské vztahy s hráči či jinými důležitými osobnostmi z oboru. Herní prostředí dokonce připomíná spíš „operační“ systém, ve kterém najdete téměř vše, na co jen pomyslíte. Od zpráv po jakousi sociální síť, a hlavně – kvanta tabulek a statistik.

K tomu, abyste se v tom množství funkcí vůbec vyznali, slouží podrobný a po čase až únavný návod. Pokud si tedy myslíte, že začnete hrát a nějak do toho proniknete, jste na omylu. Spíš se budete trápit s orientací a při prvních zápasech vám nasází nejslabší klub v lize třeba i pět gólů. Což může od dalšího hraní odradit. Pokud si však dáte tu práci, čeká vás zasloužená odměna v podobě simulace, kde nastavujete jednotlivým hráčům i individuální tréningy.

Football Manager 2014 - obrázky ze hry.

Sledujeme zápas

Fotbal však nejsou jen tabulky, ale hlavně zápasy. Ty buď můžete sledovat pomocí odlehčené simulace, kdy se na hřišti pohybují jen kolečka s čísly nebo přepnout do „reálnějšího“ pohledu. Ten připomíná po grafické stránce klasické fotbalové hry, ale bohužel z roku 2000. Vzhledem vás určitě neoslní, ale místy dokáže nasimulovat úžasné a ryze fotbalové akce. Hlavně nejste odkázáni jen na čísla nebo nějaké doplňující popisky. U hry si tak můžete zafandit jako u televize a samotný zápas budí místy velmi podobné emoce.

I když jste manažeři, musíte každý zápas trochu oddřít a připravit taktiku, která bude na soupeře fungovat. Nestačí jen pasivně sledovat, ale všímat si změn stylu hraní nebo toho, že se váš nejlepší hráč špatně vyspal a gól nedá ani z metru do prázdné brány. Taktiku nastavujete pomocí příkazů. Z nich složíte například větu, aby obránci stínovali ostatní hráče a útočníci šli na bránu zleva. Je to prosté, ale funguje to. Naklikání dobré kombinace může během chvíle zvrátit i předem prohraný zápas nebo vás připravit o cenné body, kdy vám během posledního poločasu soupeř nasází pět gólů.

Football Manager 2014 - obrázky ze hry.

Pověst je vše

Vaše manažerská kariéra se vyvíjí podle vašich úspěchů. Od vedení dostanete vždy cíl, který byste se měli pokusit splnit. Občas je však lehce nerealistický. Pokud se vám ale podaří zabojovat a fanoušci vás milují, neznamená neúspěch okamžitý vyhazov. Jen média si na vás pěkně pošmáknou, což dokáže hezky zamrzet.

Jelikož je hra tak obrovská, máte k dispozici i své poradce a asistenty na všech různých pozicích. Ti za vás dokáží vést uspokojivě tréninky a starat se o další pro manažera na první pohled zanedbatelné položky. Je to příjemné, neboť se necítíte na ukočírování klubu sami a kolem vás se pozvolna tvoří tým, se kterým dosáhnete na nejedno vítězství.

root_podpora

Football Manager 2014 - obrázky ze hry.

Milovníky mateřského jazyka potěší úžasná česká lokalizace. Jelikož se jedná o oficiální překlad, je v něm vypilovaná většina detailů a vše dává smysl. Orientace v řadě tabulek a zpráv je pak pro nezdatného angličtináře příjemnější a nemusíte se soustředit na překlad, ale čistě na požitek z hraní. K tomu si připočítejte i českou ligu a srdce patriota zaplesá.

Závěr a konečné hodnocení

Football Manager 2014 je úctyhodná hra, která všem brblajícím fanoušků fotbalu ukáže, že vést klub nejde pomocí jednoduché strategie vymyšlené v hospodě nad třetím půllitrem. Vše spolu souvisí a i nejmenší změna v sestavě nebo složení tréningu může rozhodovat mezi senzačním vítězstvím nad tabulkově neporazitelným soupeřem či totální prohrou a rezignací na místo manažera. Jen vás musím varovat, že pokud se sérií začínáte, čeká vás několik hodin učení a tápání. Odměnou vám ale bude megalomanský fotbalový zážitek.

Výhody

  • Množství obsahu
  • Možnosti řízení
  • Simulované zápasy
  • Česká lokalizace

Nevýhody

  • Pro nováčky nepřehledné
  • Jen pro fotbalové fandy

Byl pro vás článek přínosný?