Hlavní navigace

FreeCol: kolonizace svobodné Ameriky

26. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ani zdaleka se nepíše dnešní datum. Letopočet, který uvádí kalendář, bude pro nás odteď představovat vzdálenou budoucnost se všemi vizemi, které k ní náleží. Nový svět teprve čeká na své objevení a my budeme při tom. Doslova urvat pro sebe či přesněji naše panovníky co největší lán země je naším prvořadým cílem.

FreeCol je poměrně složitou a rozsáhlou budovatelskou strategií. Napsána je kompletně v jazyce Java, tudíž k běhu programu budete potřebovat Java Virtual Machine. Historie tohoto titulu je lehce složitější. Jak vás možná dle názvu napadlo, bude se jednat o volnou (free) verzi známější komerční hry. V našem případě je touto hrou Colonization, který vydala firma Microprose léta Páně 1994. Stále ještě nejsme u kořene. Colonization se nechala silně inspirovat rovněž velikánem do dnešních dní. Kdo z vás neslyšel pojem Civilization? Rozdíly tam zajisté jsou. Zatímco v Civilization se zaměřujeme na detailní vývoj dokonalého národa, v Colonization se ocitáme v roce 1492 a kolonizace Ameriky právě letí neboli je v módě. Právě to se stane i naším posláním. FreeCol ve své první verzi totiž podrobně kopíruje svůj model.

freecol 1

Dost již bylo slov na úvod. Ptejme se raději, co se od nás očekává? V první řadě to bude proklikání se hlavní nabídkou až k samotné hře. Nejdříve nás bude zajímat Options, kde si lze hru uzpůsobit více na míru našim potřebám. Nalezneme zde mnohé jako nastavení obrazovky, přes klávesové zkratky, příkazy skladišti, systém ukládání atd. Doporučuji si to alespoň jednou projít. Význam jednotlivých příkazů není složité uhodnout. Dále je v nabídce editor, kde si smíme vyhrát s mapami a prodloužit si tak herní zábavu. Strategie bez ukládání by byla dosti děsivá. K dispozici je samozřejmě volba Open, která slouží k načtení starší pozice. Chceme-li zahájit novou kolonizaci, klikneme na New. Na výběr máme jak singleplayer, tak také multiplayer. Vyzvat tak můžete širokou internetovou obec. Před spuštěním mapy budete ještě dotázáni na stát (Anglie, Francie, Španělsko, Holandsko), jehož korunu hájíte, pár dalších podrobností, a pak hurá na moře.

freecol 2

Začínáme vskutku prostě. Dva kolonisté v bárce na širém oceánu. Nezní to popravdě moc přitažlivě. Primárním cílem bude tedy objevit pevninu. Jak víme z dějepisu, mohlo by se to podařit cestou na západ do Indie. Jakmile vaše loď zakopne o břeh, chtělo by to založit osadu a těžit, co se dá. Zboží se poté posílá na domovský kontinent do Evropy, kde dojde k jeho ocenění. Jak jsem nastínil v úvodu, je FreeCol velmi rozsáhlou strategií. Krom jiného to dosvědčuje rozsáhlý manuál popsaný mnoha užitečnými radami. Naneštěstí kompletně v angličtině. Jestliže jste ale hráli Colonization, neměli byste mít žádné problémy.

freecol 3

S čím se budeme v roli kolonistů potýkat? Země se skládá z mnoha rozličných typů terénů. Každý má své přednosti. Skýtá možnost těžby, rybolovu, pěstování atd. Zboží si žádá odběratelů a k těm se dostanete tvorbou obchodních cest. Samotní také nic nezvládnete, čili bylo by vhodné přivézt si z Evropy více kolonistů. Mějte zároveň na mysli, že Amerika má své původní obyvatele a těm se vaše činnost nemusí zamlouvat. Na druhou stranu zase měli určité bohatství, a to se dá získat. Nebo byste raději pátrali po Fontáně mládí? Není problém. Z charakteristiky „budovatelská strategie“ by se dalo vyvodit, že budeme také stavět. K dispozici je široká paleta rozličných budov, které čekají na své stavitele. Rozepisovat propletený systém této hry by bylo na mnohem více řádků, ale nač vám kazit radost a krásu z poznávání.

freecol 4

Doplním již jen, že zpracování je poměrně kvalitní. Nedosahuje bohužel dnešní špičky, ale přesto za zkoušku stojí. Její ostatní přednosti tyto nedostatky kompenzují. Líto je mi také, že ačkoli se hra pyšní mnoha jazyky k dispozici, čeština mezi nimi chybí. Snad se to brzy napraví. Hratelnost je obtížnější. Není snadné proniknout skrz důmyslnou strukturu, ale stojí to za to. Ovládání je již přijatelnější.

UX DAy - tip 2

freecol 5

Nezbývá než popřát vám mnoho zábavy při kolonizování Ameriky.

freecol 6

Instalace není – snad i díky Javě – složitá. Stačí stáhnout nějakou z předkompilovaných verzí ze stránky Download. Já zvolil freecol-0.7.2.tar.gz, po rozbalení stačí spustit sh freecol. V případě problémů zkuste parametr --windowed pro spuštění v okně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku