Hlavní navigace

GAG - grafický boot manažer

9. 8. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Většina z nás používá pro bootování Linuxu LILO. Někteří pak Loadlin. Nezatoužili jste někdy po něčem útulnějším, příjemnějším a hezčím? Pro ty, kteří odpověděli ano, existuje utilitka GAG - grafický boot manažer.

Mezi jeho nejzajímavější vlastnosti patří

UX DAy - tip 2

  • Podpora výběru až z devíti operačních systémů, které mohou být umístěny kdekoliv. Tedy nejen na primární, ale i na rozšířené (extended) particii. Kteréhokoliv disku. Cool.
  • Gag můžete nainstalovat na disk (nevyžaduje particii tak jako 0S/2 boot manager nebo Partition Magic) nebo na disketu.
  • Gag umožňuje automaticky nabootovat zvolený operační systém po uplynutí specifikované doby. Uplynulý čas se zobrazuje na způsob progress baru, jen obráceně. Na začátku je čára zobrazena celá a postupně se zkracuje.
  • Každý operační systém může mít své heslo.
  • Každý operační systém může mít svou ikonu a popis.
  • Je zdarma, licence je GPL.

Program najdete na adrese http://www.arra­kis.es/~scostas (stránky jsou ve španělštině, anglický popis je k nalezení zde – pozn. redakce). Jedná se o asi 40 kB soubor typu zip a obsahuje zdroják v assembleru (pro puristy – jazyku symbolických instrukcí), dokumentaci, vlastní binárku a rawrite pro ty, kteří nemají unix. Instalace je snadná, stačí přiloženou binárku, respektive obraz diskety, přenést na disketu a rebootovat. Pokud netušíte, jakým způsobem se to dělá, RTFM (přečtěte si dokumentaci). Ta je mimochodem vyčerpávající.

Gag mi připadá velice hezký (lepší rozlišení by nebylo na škodu) a stabilní. Doporučuji jej k vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku