Hlavní navigace

Game Dev Tycoon: staňte se herním vývojářem

31. 1. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snili jste o vývoji vlastní hry? Díky Game Dev Tycoon si zkusíte, jaké je to být herním vývojářem a později, jak řídit herní studio. Vytvářejte hry, o kterých se světu dosud nesnilo a kombinujte nekombinovatelné žánry. V Game Dev Tycoon vaše úžasné vizionářské vize vždy ohodnotí nemilosrdní herní recenzenti.

Vytvářet hry zní na první pohled jako práce snů. Po přečtení několika rozhovorů se skutečnými vývojáři ale pochopíte, že je to doslova nevděčná řehole. Přesto většině hráčů vždy vrtala v hlavě myšlenka, že kdyby měli příležitost, vytvořili by dokonalou hru. Game Dev Tycoon se vám pokusí tento nápad splnit – alespoň virtuálně.

Game Dev Tycoon je taková kvalitnější a trochu komplexnější kopie populární japonské hry pro mobilní telefony Game Dev Story. Hned zpočátku si vytvoříte svého avatara a vydáte se do nelítostného prostředí herního průmyslu. První řádky kódu začnete psát ve zlatých 80. létech, kdy i „velké“ herní tituly vznikaly v garáži. Tam začnete poprvé objevovat herní žánry a jejich nejlepší kombinace.

Game Dev Tycoon - obrázky ze hry.

Staňte se dobrým managerem

Postupně přicházejí nové technologie a hry se už nebudou prodávat po desítkách, ale v milionových nákladech. Pak přijde na řadu další podstatná složka hry – management vašeho týmu. Každý člen týmu prochází vývojem. Můžete ho zdokonalovat posíláním na školení, zároveň však musíte dbát i o jeho spokojenost. Nešťastný zaměstnanec je špatný zaměstnanec, a pokud je váš tým po dlouhém vývoji unavený, bez dovolené se to neobejde. Podobné je to i s příchodem nováčků. Ti se musí v první řadě zaučit a starší členové si na posilu chvilku zvykají.

Game Dev Tycoon - obrázky ze hry.

Vývoje samotné hry je postaven na jednoduchém principu. Zvolíte platformu a jméno, vyberete žánry a prostředí a pak už jen určujete, na jaké složky hry se zaměříte. Najít přitom tu ideální kombinaci není snadné. Zpočátku vyvíjíte doslova naslepo, později, díky reportům, se dozvíte, co hráči vyžadují a jaké platformy nejvíc letí. Na PC třeba ocení víc adventuru než akční japonské RPG.

Vývoj nových technologií je zásadní

Abyste udrželi krok s dobou, budete muset investovat značné množství prostředků i do vývoje. Vytvořit kvalitní herní engine stojí hodně peněz, na druhou stranu se s ním dá žít několik let. Dalším faktorem, který značně ovlivní váš úspěch, je marketing. Kampaň musíte postupně dávkovat a natěšit před vydáním vaše fanoušky. Pokud se však hra nepovede, přijdete o ně a vaše popularita může značně klesnout. Hra přímo radí, že dělat větší tituly bez více jak 100 tisíc fanoušků je ekonomická sebevražda. Přitom získání věrných hráčů je složitější, než vydělávat peníze.

Game Dev Tycoon - obrázky ze hry.

Co se týče samotné hratelnosti, je překvapivě návyková. I když se jednotlivé úkoly neustále opakují, těšíte se na vypuštění nového titulu jako dítě na Vánoce. Téměř ihned poté se totiž dozvíte někdy nemilosrdné hodnocení herních recenzentů. Pokud je známka nízká, zbudou vám oči pro pláč. Peníze totiž nebudou přibývat a fanoušci vás budou hromadně opouštět. V případě stvoření herního hitu jste ale těžce za vodou a už musíte začít přemýšlet, kdy vypustíte pokračování úspěšného konceptu.

Audiovizuální stránka moc nezaujme

Po grafické stránce hra neoslní. Oproti Game Dev Story ničím nevybočuje a neuchvátí zajímavým designem. Hudba je také spíš jen pro parádu, aby se neřeklo. Autoři asi počítali s tím, že si u hraní pustíte něco jiného. Stejně tak se na obrazovce kromě statistik a tabulek nic moc neděje a Game Dev Tycoon můžete klidně hrát při práci bokem a nic vám neuteče. Pokud se děje něco podstatného, hra se sama pozastaví a počká na vaší akci.

root_podpora

Game Dev Tycoon - obrázky ze hry.

Našince jistě potěší přítomnost české lokalizace, i když není bez chyb. Také překvapí možnost do hry nahrát komunitní módy. Těch ale bohužel moc není a v této stránce je vidět značně nevyužitý potenciál. Dále se celkem brzy dostaví stereotyp a hra se může během chvíle změnit v nudu. Je škoda, že podobně jako Game Dev Story není Game Dev Tycoon i pro mobilní telefony nebo tablety. Na hraní ve vlaku nebo během nudné hodiny ve škole by byla hra ideální.

Závěr a konečné hodnocení

Pokud nechcete o historii počítačových her jen číst, ale i ji vytvářet, mohl by vás zaujmout zajímavý tycoon specializující se na simulaci fungování herního průmyslu. Game Dev Tycoon vás provede celou herní historií od vývoje prvních her v garáži až po konzole nové generace. Jediné, co se mu dá vytknout, je po čase se dostavující stereotypnost.

Výhody

  • Hratelnost

  • Téma hry

  • Přístupnost

Nevýhody

  • Občas stereotypní

  • Nevyužitý potenciál módů

Byl pro vás článek přínosný?