Hlavní navigace

Gittip: nemáte nějaký drobný na open source?

13. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Způsobů, jak finančně přispět na open-source projekty, už je celá řada. Hlavně menší vývojáři však mívají problém s tím, že tyto příjmy jsou poměrně nestabilní a nemohou s nimi počítat. Gittip se to snaží řešit a zprostředkovává pravidelné přispívání na týdenní bázi. Dnes už má 1700 aktivních uživatelů.

Další forma crowdfundingu

Platformu Gittip můžeme zařadit do škatulky crowdfundingu. Od jiných crowdfundingových služeb se však liší v mnoha aspektech. Naproti Kickstarteru nebo Indiegogo jsou platby neúčelové a přispěvatel nemá nárok na odměnu (kromě dobrého pocitu). Trochu blíže Gittipu už je Flattr, který používáme i tady na Rootu. Tato služba umožňuje stanovit částku, kterou za měsíc celkem chcete přispět, a poté ji rovným dílem rozdělí mezi stránky, jež jste v daném měsíci ocenili kliknutím na tlačítko Flattru.

Jak už značí název Gittip, platforma je určena zejména pro podporu open-source projektů. Nicméně začít využívat ji může téměř každý z jakéhokoliv oboru. Správci služby nehodnotí, zda si to zaslouží či nikoliv, to už je na samotných přispěvatelích. Věřím, že tuto nezávislost fanoušci svobodného softwaru jenom ocení.

Cílem Gittipu je pravidelnost. Aby mohl člověk část svého času plně věnovat určitému projektu, potřebuje vědět, kolik peněz mu za něj přibližně přiteče. To předchozí zmíněné služby neumožňují. Účtovacím obdobím je na Gittipu týden, pokud tedy chcete přispět, zadáte částku, která se z vaší karty strhne každý týden. Samozřejmě ale není problém přispívání kdykoliv ukončit.

Profil a jeho nastavení

Uživatelské profily služby nejsou rozděleny na dárce a obdarované. Pokud se zaregistrujete (to lze jen přes Twitter, GitHub nebo Bitbucket), můžete finance automaticky přijímat i věnovat. Bittip pochopitelně minimalizuje celkový počet transakcí, takže se každý týden převádí pouze rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Profil webu ReadTheDocs.org pro hostování dokumentací

Profil webu ReadTheDocs.org pro hostování dokumentací

Ve svém profilu najdete dvě důležité kolonky k vyplnění: Statement, aneb prohlášení o tom, kdo jste a co děláte, a Funding Goal (finanční cíl). To je částka, kterou byste každý týden rádi obdrželi. Pokud chcete pouze darovat, zatrhněte možnost „I'm here as a patron, and politely decline to receive gifts“ (Jsem tu jen jako sponzor a ve vší slušnosti odmítám přijímat dary).

Možnosti platby a poplatky

Přispívat lze standardně pomocí platební karty, obyvatelé USA také mohou použít tamní bankovní účet. Poplatky za příspěvky kartou, které jsou pro našince jedinou možností, činí 30 centů a 2,9 % z převáděné částky. Kvůli minimalizaci poplatků se z vaší karty vždy strhne minimálně 10 dolarů. Zbytek nerozdělených financí zůstane na vašem Gittip účtu a automaticky se z něj bude přispívat v následujících týdnech.

Takže přispívání je snadné. Pokud chcete dary přijímat a nemáte ve Spojených státech bankovní účet, bude to maličko komplikovanější. Musíte kontaktovat provozovatele služby a zvolit jednu z těchto možností výběru: prostřednictvím PayPalu, který asi netřeba představovat, nebo v bitcoinech dle aktuálního kurzu prostřednictvím brány Coinbase. Zde také počítejte s poplatkem několika málo procent.

Týdenní příspěvek může být minimálně 1 cent a maximálně 100 dolarů. Nemusíte se bát přispívat ani malé částky. Vzhledem k rozumnému nastavení plateb se nemůže stát, že by vám většinu příspěvků „sežraly“ poplatky. Spolu s příspěvkem můžete poslat i vzkaz/poděkování.

Kolik uživatelé přispívají? Většinou do 5 dolarů
Autor: Gittip

Kolik uživatelé přispívají? Většinou do 5 dolarů

A jaké poplatky že si bere samotný Gittip? Žádné. Chad Whitacre, zakladatel a provozovatel služby, jde příkladem a žádá o dobrovolné příspěvky na provoz a rozvoj právě přes Gittip. Každý týden mu uživatelé přispějí slušnou částkou přesahující 400 dolarů, což ho řadí mezi nejobdarovávanější uživatele.

1700 aktivních uživatelů

Na Gittipu jsou dostupné celkem podrobné statistiky, tak se na ně podívejme. K datu vydání článku bylo aktivních 1709 uživatelů, což znamená, že za poslední týden poslali nebo přijali peníze. Týdně službou proteče už skoro 6 tisíc dolarů a částka postupně roste. Je to hodně, nebo málo? Na to asi bude mít řada lidí odlišný názor. Nicméně vzhledem k absenci protihodnoty nesnese Gittip srovnání s Kickstarterem a spol.

Vývoj týdenního objemu příspěvků za 15 měsíců od spuštění služby
Autor: Gittip

Vývoj týdenního objemu příspěvků za 15 měsíců od spuštění služby

Flattr bohužel nenabízí žádné statistiky, takže ani s ním srovnávat nemůžeme. Množství zpracovaných finančních prostředků ale jistě bude řádově vyšší než u Gittipu. To je ale vzhledem k univerzálnosti Flattru pochopitelné. Zjednodušeně řečeno: Flattr si vás najde, Gittip si musíte najít sami. Alespoň zatím.

root_podpora

Asi největší úspěch Gittip zaznamenal teprve nedávno. Alex Pott, klíčový vývojář redakčního systému Drupal, opustil práci a požádal475 dolarů za týden, aby se mohl plně věnovat práci na nové verzi Drupalu 8. A překvapivě je dostal. Otázkou je, jak se výše příspěvků bude vyvíjet v čase. Dosud ale Gittip velké problémy s „odpadáním“ přispěvatelů neměl. Nutno dodat, že drtivá většina uživatelů na takovou částku nedosáhne. Za úspěch lze považovat výdělky v řádu desítek dolarů.

Potenciál tu je

Je zřejmé, že Gittip nikdy nedosáhne rozměrů, které má například Kickstarter. Mám však dojem, že v současnosti operuje nízko pod svým potenciálem. Větší technologické servery si ho zatím nevšimly, a tak o něm většina uživatelů ještě ani neví. To se ale postupně mění a Gittip se určitě stane zajímavou alternativou financování open-source projektů, hlavně těch menších.

Co říkáte na Gittip?

  • líbí se mi, možná přispěji
    55 %
  • líbí se mi, možná zaregistruji svůj projekt
    22 %
  • jiné formy přispívání jsou lepší
    5 %
  • nepřispívám a Gittip to nezmění
    18 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.