Hlavní navigace

Goodfolks: farma na dotek ruky

7. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je to už více než rok, co jsme recenzovali Family Farm od českého studia Hammerware. I když měla hra své mouchy, dostala tehdy velmi solidní hodnocení, neboť něco podobného na Linux prostě do té doby chybělo. Linux zažívá malý herní boom a Family Farmě začal konkurovat až další počin od stejného studia.

Někomu může na první pohled připadat, že Goodfolks je taková osekanější verze Family Farmy. Což je v podstatě pravda, hra byla vyvíjena primárně pro mobilní zařízení a do jisté míry tak musela být zjednodušena. Dotykové ovládání si vyžádalo několik kompromisů, a to především ve velikosti základní mapy a upraveném uživatelském prostředí. Vývojáři z Hammerware vzali hráčům část volnosti, ale zato koncentrovali herní mechanizmy do velmi vyváženého balíčku, který je až překvapivě zábavný.

Zapomeňte na mise a odemykání nových map. Budete si muset vystačit pouze s jednou. Ta rozlohou zrovna neoplývá, ale než jí využijete celou, nějakou hodinu vám to zabere. Záleží převážně na vaší šikovnosti. V Goodfolks nelze prohrát. Špatným rozhodnutím pouze zpomalíte svůj postup, což může být pro někoho frustrující, ale hru to zpřístupňuje daleko širšímu publiku.

Goodfolks - obrázky ze hry

Raději hrajte na mobilním zařízení

Goodfolks je lepší sebou tahat na tabletu nebo mobilním telefonu. Herní seance je rozdělena na kola, která představují jeden den na farmě. Jedno kolo vám zabere přibližně kolem pěti minut. Záleží, jak moc často klikáte na zrychlení času. Po jeho dokončení jste navráceni do hlavního menu, v němž se vám přepočítají statistiky. Tento mechanizmus je ideální do MHD, kdy cestujete většinou krátkou dobu a rozehrávat velká dobrodružství nemá moc cenu.

Pokud hrajete na klasickém stolním počítači, můžou se stát Goodfolks po chvíli ubíjející záležitostí. Stereotyp se dostaví poměrně brzy. Za běžných okolností bych podobnou hru po půlhodině odložil, ale systém odměn zpřístupňuje stále nové a nové plodiny a bonusy. I když to zní primitivně, tenhle mechanizmus vás zaháčkuje a dlouho nepustí. V hloubi duše nejásáte, ale to ani drogově závislý člověk. Prostě zapnete ještě jedno kolo. Nedá vám to jinak!

Goodfolks - obrázky ze hry

Odemykání nových plodin vás neustále motivuje

Odemknout toho můžete v průběhu hry opravdu mnoho. Čím hrajete déle, tím se stává hra komplexnější a nabízí víc herních možností. Zatímco se bude farmář s profilem na úrovni jedna celý den dloubat v nose, na tom desátém bude mít co dělat, aby vůbec všechna pole zasel a sklidil. Do toho otravují zvířata a jazýčky vašich zaměstnanců jsou stále mlsnější. Musíte tak vařit stále složitější jídla, která je plně dokáží uspokojit.

Bez semen nic nevypěstujete. Část úrody musíte vždy zasít nebo použít jako surovinu či krmivo. Je tak velmi důležité si rozplánovat, co zrovna zasadíte. Poslední odemčená plodina není často tou nejlepší volbou. Své bohatství nenabízí jen obdělávaná pole a dobytek, ale také okolní krajina. Lze ještě třeba rybařit či sbírat ovoce.

Goodfolks - obrázky ze hry

Peníze vládnou i na venkově

Abyste zvýšili populaci své vesnice, musíte za peníze opravovat domy. Poté stačí naplnit ukazatel spokojenosti u obyvatel a ihned vám přibude nový přírůstek, který ihned přiloží ruku k dílu. Peníze se vydělávají pravdu těžce. Zásob plodin není nikdy zrovna kvanta a prodávat je musíte s rozmyslem, jinak zase skoro nic nezasejete. Mít peníze se ale vyplatí. V okolí je několik ruin přidávajících vám bonusy, pokud je za chechtáky opravíte.

U grafické stránky jsem nezaznamenal oproti Family Farmě žádné zlepšení. Jen základní mapa je poněkud zajímavější a propracovanější. Kameru lze přiblížit a oddálit. Detailní pohled na modely postav vás ale asi neohromí. Nesmíme zapomínat, že hra je určena pro mobilní zařízení. Na nich je její vizuální stránka oproti konkurenci nadprůměrná. Bohužel, na té zvukové by to chtělo ještě trochu zapracovat. Soundtrack je velmi chudý a postavy jsou bohužel němé. Přitom sem tam vyřknou poměrně vtipnou hlášku.

Goodfolks - obrázky ze hry

Česká lokalizace a závěrečné hodnocení

Našince jistě potěší lokalizace do českého jazyka. To je velmi chytrý krok, protože si hru užijí i menší děti a starší generace, která často angličtinou moc nevládne. Možnost hrát hru pod více profily dělá z Goodfolks hru pro celou rodinu, kde si každý může hrát svým vlastním stylem a přitom neomezovat druhé.

root_podpora

Goodfolks - obrázky ze hry

Goodfolks je menší, ale mnohem vyváženější hra než Family Farm. Troufnu si říct, že u nového počinu z dílny Hammerware studia jsem se bavil o ždibíček více. Hra má své chyby, převážně audiovizuální stránka mohla být propracovanější. Nejvíc mě však mrzí prozatímní absence portu pro mobilní zařízení s Androidem. Ten by měl přijít až v prvním kvartálu roku 2013.

P.S.: Hru lze zakoupit na oficiálních stránkách.

Výhody

  • Návyková hratelnost

  • Uživatelské prostředí

  • Přístupnost

  • Množství odemykatelného obsahu

  • Čeština

Nevýhody

  • Hudba a zvuky

  • Brzký stereotyp

  • Zatím bez portu pro Android

Byl pro vás článek přínosný?