Hlavní navigace

Google Call from Gmail aneb jak se telefonuje přes web

4. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Jako blesk z čistého nebe se včera sociálními sítěmi prohnala zpráva, že Google umožnil českým uživatelům volat na mobilní i pevná telefonní čísla. A jelikož Google před časem vydal volací plugin i pro Linux, nemohli jsme odolat a službu jsme vyzkoušeli. Je tohle útok na konvenční řešení hovorů nebo jen na Skype?

Firma Google během těchto prázdnin představila několik zajímavých novinek a některé dokonce spustila i u nás. První novinkou bylo Google+, které si našlo už přes dvacet milionů uživatelů. Google Plus spojilo všechny googlí služby dohromady a umožnilo jejich sdílení. Fotky z dovolené na Picase můžete sdílet se svou rodinou a přáteli a informace o rozpracovaných projektech zase se svými zákazníky. Právě kvůli rozřazování do kruhů a obsahu, který se momentálně na G+ nachází, ho někteří hází mimo pytel sociálních sítí, ale to ukáže čas.

Další novinka pro Českou republiku, a v tomto případě i pro dalších 37 zemí, je volání přes Gmail na mobilní a pevná telefonní čísla. Služba má evidentně blízko ke Google Voice a dokonce se její doména používá pro kontrolu historie a nabíjení kreditu, ale ta u nás ještě v plnohodnotné podobě není k dispozici. Novinka o to zajímavější, že Microsoft nedávno koupil firmu Skype a Facebook ve spolupráci se Skypem přidal do podporu pro hlasové i video hovory. Jak Skype, tak Google Voice má k dispozici klienty pro Android, a to by mohlo naznačovat směr, kterým se bude další vývoj ubírat. Možná za pár let už nebudeme potřebovat mobilní telefonní číslo, ale budeme volat přes datové tarify dnešních operátorů. I když se to zdá jako utopie, na Googlu i Microsoftu je vidět, že nechtějí nechat nic náhodě a kdyby se služba rozšířila a začala nahrazovat běžné volání, tomu druhému by zůstaly jen patenty pro pláč.

Hned z kraje se nabízí otázka, proč Skype, který tu je už od roku 2003 a nedokázal se zdánlivě podobnou službou výrazně prorazit. I když se mu na technologickém poli dařilo, nikdy s finančními výsledky díru do světa neudělal. Google Plus a hlavně Facebook má ohromné množství uživatelů, kteří jsou na webech svých služeb každým dnem. Když bude takový uživatel v Gmailu, přijde mu e-mail a on začne mít potřebu odpovědět telefonicky, bude mu stačit jeden klik a volá. Shodný telefonní seznam s jeho telefonem s Androidem mu v tom pak už jen pomůže. Nakonec třeba zjistí, že když je doma a sedí u PC, tak je jedno, jestli zavolá z telefonu nebo právě z PC. Navíc si v některých případech bude moci vybrat, zda použije Google Talk zdarma i s videem nebo volání z Gmailu a kontaktuje tak dotyčného přes jeho mobil či pevnou linku.

Skype nikdy nevydělával velké sumy, protože to byla samostatná služba. V rukou Microsoftu a Facebooku by se z něj mohl stát doplněk jejich služeb a dostat z uživatelů peníze nepřímými cestami. Volání z Gmailu tu je, protože tu je, tak jako mnoho jiných googlích služeb, které se vydají a čeká se, jak se chytnou. V tomto případě jde ale také o doplňkovou službu, která když přinese nějaký ten dolar, bude to fajn.

Jdeme volat

Volání probíhá z webového prohlížeče vybaveného pluginem, který je na Linuxu distribuován jako RPM a DEB balíček. Pokud nemáte plugin nainstalovaný, telefonní okno na to upozorní. Po kliknutí na odkaz google.com/chat/vo­ice/ budete přesměrováni na výběr distribuce a architektury a po stáhnutí balíčku postupujete jako u kteréhokoli jiného programu. Plugin funguje jak v Google Chrome, tak ve Firefoxu, ale pravděpodobně bude fungovat i jinde.

Na rozdíl od konkurence, googlí plugin funguje na všech třech hlavních platformách, tedy na Linuxu, Windows a Mac OS X. Skype plugin pro Facebook se zatím zaměřil jen na uživatele Windows.

Po instalaci pluginu najdete volací aplikaci v Gmailu. Zatím se mi zobrazila, jen pokud jsem měl rozhraní v angličtině, ale to je snad jen otázkou času. V aplikaci pak stačí zadat telefonní číslo a kliknout na Call. Pokud si telefonní číslo nepamatujete, tak můžete začít psát jméno nějakého svého kontaktu a vybrat si číslo pomocí našeptávače. Bohužel našeptávač nepodporuje diakritiku a taková čísla nezobrazí.

Než se první hovor vůbec může uskutečnit, je potřeba dobít kredit. To je možné udělat pouze po zaplacení kreditu 10 EUR, ke kterým budou přidány 2 EURa DPH. Dobíjení se provádí přes Google Checkout, což je stejná služba, kterou se třeba platí aplikace v Android Marketu. Pokud Google Checkout ještě nevyužíváte, tak si připravte svou platební kartu, budete ji potřebovat. Cena volání za jednu minutu na české mobilní telefonní číslo je 0,11 EUR bez DPH a na pevnou linku 0,02 EUR bez DPH. V přepočtu a s DPH pak jde o částky 3,2 Kč a 0,6 Kč. Hlavně cena na mobilní čísla hraničí s cenou volání přes běžného operátora. Ceny do dalších zemí najdete v připraveném ceníku. Ceny služby Skype se liší výrazně ve volání k mobilním operátorům, kde vás minuta přijde na 4,25 Kč s DPH a méně už u pevných linek, kam se dovoláte za 0,54 Kč.

První hovor byl čistě redakční a až na malou ozvěnu, kterou plugin velmi rychle vyrovnal, a mírné zpoždění bylo vše v pořádku. Druhý hovor už byl delší a po dobu necelých 18 minut jsem nezaznamenal jediný problém. Zpoždění už nebylo téměř znát a volající na druhé straně nepoznal rozdíl proti volání z mobilního telefonu. Osmnáct minut odečetlo z mého účtu 1,98 EUR, což je nějakých 48 Kč bez DPH ( přibližně 58 Kč s DPH). Další hovor jsem zkoušel do zahraničí, konkrétně na srbské mobilní číslo, kde už se problémy objevily. Hovor byl na druhé straně přerušovaný a po pár desítkách sekund vypadl. Cena se vyhoupla na 5,8 Kč za minutu včetně DPH. Stejný hovor realizovaný přes Google Talk měl o poznání větší kvalitu, nepřerušoval se a překonal i předchozí hovory realizované přes Gmail.

Datový tok hovoru se pohyboval kolem 170–180 Kbit/s, kde přibližně 85 Kbit/s padlo na odchozí směr a stejné množství dat na příchozí směr. Nenechejte se vyděsit počítadlem času, které počítá dobu celé relace a začne už při vyzvánění. Počítá se skutečně jen hovor samotný. Účtování není nějak výhodné a každá minuta, kterou započnete se vám promítne na kreditu. Když už jsem sledoval datové toky, napadlo mě změřit i Google Talk, který je kvalitou zvuku o třídu výš, a výsledek mě překvapil. Celkově Google Talk přenáší 80 Kbit/s, v čemž se schová 40 Kbit/s ven a 40 Kbit/s dovnitř. Je tomu pravděpodobně z toho důvodu, že u volání na mobilní či pevná čísla provádějí dekódování googlí servery a u Google Talk uživatelské stanice, takže si Google může dovolit efektivnější postupy.

Zatím jenom Gmail s příchutí Google Voice

I když je část správy volání z Gmailu realizováno na Google Voice, nejde o jeho plnou podporu. Navíc aktivace služby ještě není úplně stoprocentní. Když bez jejího aktivování vlezete na stránku Google Voice, uvidíte informaci o tom, že mimo US Google Voice nefunguje.

Ale když si přepnete Gmail do angličtiny, klepnete na telefonek u GTalku a službu aktivujete, zpřístupní se vám i web Google Voice a samozřejmě samotná funkce volání. Ani v tomto případě ještě není jisté, že se telefonek objeví. Setkal jsem se i s uživatelem, který telefonek v GTalku v Gmailu prostě neměl, ať už se snažil jakkoli. Ještě horší to je s oficiálním klientem pro operační systém Android, který jak se dalo očekávat, mimo území US nefunguje vůbec.

root_podpora

Kompletní podpora Google Voice nabízí uživatelům googlí telefonní číslo na které je možné se dovolat. Hlasová schránka by pak měla podchytit oblasti bez připojení k internetu. Více o Google Voice se dozvíte na jeho about stránce.

Závěr

Volání z Gmailu není Google Voice, jak se mohlo při průletu zprávy na první pohled zdát, ale používá se jen jeho část. Nechce se mi věřit, že bychom se v blízké době na plnohodnotný Google Voice mohli těšit, ale i současný stav si najde své uživatele. Pokud se vám telefonek v Gmailu neobjevil, ať jste se snažili jakkoli, během pár dnů by to podle Googlu mělo být dobré.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.