Hlavní navigace

Google má s projekty Chrome a Chrome OS velké plány

9. 10. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Chromebooky mají konkurovat ultrabookům a z Chrome OS se dost možná rýsuje konkurence pro Metro. Google chce bořit hranice mezi webovými a nativními aplikacemi, ovšem neopomíjí ani samotný prohlížeč. Pojďme se podívat na novinky, které se kolem těchto produktů vyrojily v posledních několika týdnech.

Počátkem října vyšel Google Chrome 30. Samozřejmě, že při krátkých vývojových cyklech, jejichž výsledkem je vždy nová major verze, nejde o kdovíjak významné jubileum hodné bujarých oslav. Na druhou stranu o měsíc dříve Google Chrome a jeho mateřský open source projekt Chromium oslavily páté výročí od svého oficiálního představení veřejnosti. Nakonec tedy není od věci zastavit se nad novinkami posledních dnů a týdnů. Je jích hodně a jsou zásadní.

Google Chrome 30 s lepším hledáním s pomocí obrázků

Samotný Google kolem třicáté major verze svého vlastního prohlížeče žádný rozruch nedělá. Není divu, protože pro koncové uživatele přináší jedinou novou funkci. Kuriózní je, že ta dvacátá loni koncem června přinesla pouze opravy chyb. V praxi se ukazuje, že zrychlený vývojový cyklus sám o sobě není zárukou pravidelného přísunu atraktivních novinek, jak si mnozí představovali. Je to spíše otázka přístupu k vývoji než akcelerace příchodu novinek.

Google Chrome 30 přináší přímé propojení se službou Google Image Search, tedy s vyhledáváním obrázků na webu v režii Googlu. Nově se při kliknutí pravým tlačítkem myši na jakýkoliv obrázek kdekoliv na webu v kontextové nabídce objevuje nová položka „Vyhledat tento obrázek s pomocí služby Google“. Označení volby je ovšem poněkud zavádějící, protože v praxi jde o vyhledávání s pomocí obrázku, které vyhledávač Google podporuje již několik let.

Google k danému obrázku nabídne relevantní webový obsah, takže obrázek nahrazuje tradiční textový vyhledávací dotaz. Lze tak třeba zjistit, co že to vlastně na obrázku, resp. fotografii je. Google též kromě nalezení souvisejících webových stránek umí dohledat daný obrázek v jiných velikostech, podle čehož zřejmě byla nová volba v kontextové nabídce pojmenována. Rovněž umí najít podobné obrázky.

Google Chrome 30 pro Android s novými dotykovými gesty

Mobilní Google Chrome 30 pro Android přináší nová dotyková gesta. Soudě podle ohlasů na Google Play některým uživatelům trochu zamotala hlavu. Nově totiž pro přepínání mezi otevřenými stránkami slouží rychlé horizontální tažení prstu (tzv. švihnutím) pouze přes horní lištu prohlížeče. Dříve stačilo švihnout přes zobrazený web, ale někdy docházelo k nechtěnému přepnutí na jinou stránku. Například při pokusu o horizontální rolování.

Ty uživatele, kteří by si přepínání mezi otevřenými stránkami pomocí dotykového gesta chtěli vyzkoušet vůbec poprvé, je vhodné upozornit, že low-cost dotykové displeje nedovedou vždy správně rozpoznat rozdíl mezi běžným tažením a švihnutím. I proto se Google rozhodl pro uvedenou úpravu. Jen škoda, že pro majitele kvalitnějších tabletů nepřipravil volbu v nastavení, která by opět umožnila přepínání švihnutím přes zobrazený web.

Google Chome 30 pro Android: volbu z menu lze nově zvolit dotykovým gestem, aniž by prst opustil displej.

Další nové dotykové gesto se týká tlačítka pro otevření hlavního menu prohlížeče v pravém horním rohu displeje. Tažením prstu z tlačítka směrem dolů se otevře menu prohlížeče, ze kterého lze pokračováním v tažení zvolit konkrétní volbu, aniž by prst opustil displej. Prst je nutné z displeje zvednout až při výběru kýžené položky. Samozřejmě, že nadále lze menu otevřít a volbu z něj vybrat klasickým ťukáním.

Google Chrome 30 jak pro mobilní zařízení, tak pro osobní počítače podporuje vyhledání s pomocí libovolného obrázku na webu. Stačí si otevřít kontextové menu.

Google Chrome 30 pro Android také vedle blíže nepřesného vylepšení synchronizace hesel přinesl podobně jako verze pro PC vyhledávání s pomocí obrázku. Při dlouhém podržení obrázku na libovolné webové stránce se otevřené nabídce nově zobrazuje volba pro hledání s pomocí obrázku, tedy vyhledání souvisejícího webového obsahu, daného obrázku v jiných velikostech a eventuálně i podobných obrázků.

Nová API pro aplikace, App Launcher brzy pro OS X

Google Chrome 30 pro PC přináší také nová API pro vývojáře rozšíření a aplikací. Nedávno jste si zde mohli přečíst o tzv. aplikacích na plochu, tedy webových aplikacích přenesených do desktopového prostředí. Kromě obvyklých webových technologií jim Google Chrome nabídne exkluzivní API, které pro tradiční webové aplikace nebudou dostupná. Tato nová API mají dopomocí přiblížení multiplatformních webových aplikací těm nativním pro jednotlivé systémy.

Google chce díky postupně zpřístupňovaným API webovým aplikacím umožnit resp. usnadnit diskové operace, síťové operace, přehrávání a streamování multimediálního obsahu, úpravu videa a editování fotografií či spolupráci s různými perifériemi připojenými například přes USB či Bluetooth. Ve všech těchto oblastech weboví vývojáři narážejí na limity. Google Chrome je má odstranit novými API, ovšem uživatelé nadále budou požívat ochranu sandboxu.  

Zatím jsou tzv. aplikace na plochu záležitostí pro Windows XP a vyšší, ale na podpoře dalších platforem se již pracuje. Například App Launcher, který slouží pro spouštění webových aplikací z desktopového prostředí, se již testuje pro OS X. K dispozici je developer preview. App Launcher se bude otevírat přes tlačítko připnuté na dock podobně jako ve Windows 7 a vyšších, kde se připíná na hlavní panel. Podpora Linuxu je rovněž v plánu.

Testování nové prázdné karty se přesouvá na Android

Google dál pokračuje v experimentování s novou podobou prázdné karty (prázdného panelu). Do posledního testu byl zapojen malý vzorek uživatelů prohlížeče Google Chrome pro osobní počítače loni koncem roku a letos v létě. Nyní přichází na řadu Google Chrome pro mobilní zařízení se systémem Android. Testování probíhá na omezeném vzorku uživatelů z těch, kteří si z Google Play stáhnou Google Chrome 31 Beta.

De facto by se nová prázdná karta (panel) měla podobat hlavní stránce vyhledávače Google. V dosavadních testech jí dominuje tradiční logo vyhledávače, pod kterým se zobrazuje vyhledávací pole. Nejčastěji navštěvované stránky Google Chrome 31 Beta pro Android soustředí do pruhu, který lze horizontálně posouvat. Pro přístup k záložkám nebo stránkám otevřeným v jiném zařízení slouží dvě tlačítka.

Nová podoba prázdné karty je k vidění jen v malé části instalací Google Chrome 31 Beta pro Android. Většina zvědavců si musí vystačit se screenshoty od Googlu.

Proč ale Google zvažuje takovou úpravu, když vyhledávat lze rovnou z adresního řádku? Zjistil totiž, že podstatná část uživatelů hledá tím způsobem, že si nejdříve otevře hlavní stránku vyhledávače a teprve na ní zadává vyhledávací dotaz. Google jím prý chce šetřit čas, protože prostor nového panelu de facto bude kopírovat hlavní stránku vyhledávače Google, ovšem půjde o nativní součást prohlížeče. Nejenže tedy nebude třeba zadávat adresu, ale ani čekat na načtení.

Primárním motivem ale pravděpodobně je, že uživatelé, kteří hledají popsaným způsobem, si vždy nutně nemusí otevřít právě Google, ale některý z konkurenčních vyhledávačů. Google by se jim však při popsané úpravě intenzivně podbízel. Dělicí čára mezi prohlížečem a vyhledávačem se v podání Googlu stále více rozpíjí. Ale opět jde jenom o test se zapojením omezeného vzorku uživatelů, takže Google Chrome 31 pro Android nakonec nemusí tuto úpravu obsahovat.

Google Chrome 31 Beta pro Android: odkazy webové aplikace si lze umístit na domovskou obrazovku nově z menu prohlížeče.

Určitě ale bude podporovat vytvoření zástupce webové aplikace na domovské obrazovce systému, přes kterého lze aplikaci spouštět bez zobrazování ovládacích prvků prohlížeče. Google se očividně snaží o konvergenci webových a nativních aplikací nejen na osobních počítačích, ale také v mobilních zařízeních. Vytvoření zástupce (záložky) na domovské obrazovce je jen začátek.  

Portable Native Client: C++ v otevřeném webovém prostředí

Google Chrome pro webové aplikace nabízí předinstalovaný plug-in Native Client, který vývojářům umožňuje vedle obvyklých webových technologií (zejm. HTML 5, JavaScript a CSS, ale třeba i WebGL, SVG a další) požívat ve svých aplikacích také nativní kód napsaný v jazyce C++ nebo v klasickém C. Relativní novinkou je Portable Native Client otevřený i pro další tvůrce webových prohlížečů.

Google chce díky použití a následnému překladu nativního kódu akcelerovat vývoj multiplatformních webových aplikací. Považuje to za lepší cestu, než nadále lpět na technologiích jako jsou Flash, Silverlight či Java. Portable Native Client, jehož podporu přinese pravděpodobně již Google Chrome 31 pro PC, má umožnit používat nativní kód v prostředí otevřeného webu, aniž by si uživatelé museli cokoliv instalovat.

Chrome OS ve Windows 8 místo Modern UI

Experimentální Google Chrome 32 (Dev) může mnohé uživatele Windows 8 hodně překvapit, protože při pokusu otevřít prohlížeče pro hojně diskutované prostředí Modern UI (alias Metro) se objeví desktop systému Chrome OS. Obsahuje řadu nedodělků a omezení, ale to v tuto chvíli není podstatné. Podstatné je, co tím vlastně Google sleduje.

Chce se snad Google pustit do souboje s Microsoftem o lepší uživatelské prostředí a aplikační ekosystém na jeho vlastní platformě? Pokud ano, byl by to opravdu husarský kousek (ať už by tento souboj dopadl jakkoliv). Nebo chce Google tímto způsobem uživatele seznámit se svým systémem, který byl dosud dostupný jen pro uživatele přenosných počítačích Chromebook a zatím jediného stolního počítače Chromebox? I to je dost dobře možné.

Sluší se připomenout, že přestože Chrome OS vychází z otevřeného Chromium OS, nejde o jeden a tentýž systém. Kdo si zkoušel stažený nebo vlastnoručně sestavení build Chromium OS (oficiální kompilace neexistují), opravdu netestoval Chrome OS. Do něj totiž Google přimíchává ingredience s uzavřeným zdrojovým kódem včetně prvků třetích stran. Je tedy dost dobře možné, že Chrome OS pro Windows 8 zůstane čistě vývojářskou záležitostí pro testování.

Chromebooky s novými procesory Intel Haswell

Zjevně bychom se měli připravit, že o Chrome OS uslyšíme stále častěji. Nejen kvůli experimentování pod Windows 8. Google totiž získal další hardwarové partnery, kteří pro něj budou vyrábět přenosné počítače Chromebook vybavené právě Chrome OS. Ke společnostem Acer, Hewlett-Packard a Samsung se nově přidaly firmy Asus a Toshiba. Navíc Chrome OS začíná brát vážně také Intel, což vůbec není nepodstatné.

V minulosti se rozhodně častokrát nestalo, že by Intel uvádění nových procesorů spojil s jiným operačním systémem, než jsou Windows od Microsoftu. Na nedávné akci Intel Developer Forum 2013 ovšem společnosti Intel a Google bok po boku oznámily příchod nové generace přenosných počítačů Chromebook s procesory Intel Haswell. Chromebooky přitom v mnoha ohledech představují konkurenci pro ultrabooky, s jejichž koncepcí přišel právě Intel.

Chromebooky tvoří až 25 % amerického trhu s přenosnými počítači v ceně do 300 dolarů. Je tedy celkem logické, že Chrome OS zaujal další hardwarové společnosti. Chromebooky jsou populární zejména mezi studenty. Zásadním faktorem je cena a dost možná také snaha mladých lidí odlišit se od mainstreamu. Analytici ovšem poptávku amerických studentů po Chromeboocích dávají do souvislosti s penetrací Google Apps do tamních škol a univerzit.

root_podpora

Linux Foundation tvrdí, že díky dobré aklimatizaci Google Apps v americkém školství nová generace pracovníků nebude tolik závislá na Office od Microsoftu, potažmo přikována k jeho platformě Windows. Google se netají tím, že by v budoucnu i v korporátním sektoru chtěl těžit z konvergence a synergie Chrome OS a Google Apps. Dost možná právě proto po levnějších modelech přicházejí na řadu také dražší, výkonnější a luxusnější Chromebooky.

První vlaštovkou je zatím nejnovější a zároveň i dosud nejdražší Chromebook Pixel se špičkovým dotykovým displejem, který je často přirovnáván k vychvalovaným Retina displejům ze zařízení značky Apple. Dražší varianta má navíc integrovaný LTE modem. Je značně pravděpodobné, že s procesory Intel Haswell přijdou další dražší modely, které na trhu již nepůjdou spíše proti levnějším netbookům, ale dražším ultrabookům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.