Hlavní navigace

Google uvedl nové Google+ a herní centrum pro Android

16. 5. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Aktualizováno 16. 5. 2013 0:46
Od úvodní přednášky konference Google I/O se čekalo mnoho a internet byl zaplaven předpověďmi, jaké novinky vlastně Google ukáže. Na Android ani Google Glass nedošlo, zato jsme se dočkali hromady změn kolem webových služeb. Všechny začínají tvořit jeden velký celek a ukazují, jak bude vypadat budoucnost.

Google Play: herní centrum a hudební předplatné

První oznámená novinka pronikla do médií už před několika dny, takže nebude velkým překvapením. Jedná se o službu „Google Play game services“, stručně řečeno herní centrum nejen pro Android. Hry, které ho budou podporovat, uživatelům nabídnou žebříčky nejlepších výsledků, achievmenty, multiplayer a synchronizaci stavu ve hře mezi různými zařízeními. V pozadí toho všeho nepřekvapivě stojí Google+, takže tyto služby budou přístupné také na webu nebo i na konkurenčním systému iOS.

Další novinka se také tak trochu čekala: předplatné hudby na Google Play. Uživatelé v USA a brzy i dalších zemích dostanou možnost předplatit si celý hudební katalog za deset dolarů měsíčně, první měsíc je přitom služba k vyzkoušení pro všechny zdarma. Nebudou chybět funkce jako doporučování hudby nebo automaticky se generující „rádiové stanice“. Jak už asi tušíte, v České republice je tato služba doslova hudbou budoucnosti, zatím u nás není možné ani nakupovat konkrétní skladby či alba.

Není tomu tak dlouho, co se Android dočkal aktualizace aplikace Google Play. Nové a celkem povedené rozhraní se brzy dostane také do webové verze obchodu. Dále přibude nová kategorie her pro tablety, přičemž tam Google zařadí jen ty kousky, které budou splňovat důležité parametry pro dobrý zážitek na tabletu.

Android vývojářům

Jak už bylo zmíněno v perexu, na představení nové verze Androidu překvapivě nedošlo. Bylo však uvedeno několik vylepšení, díky kterým bude Android pro vývojáře zase o něco přívětivějším místem.

Android Studio je zbrusu nové vývojové prostředí pro tvorbu aplikací pro Android. Jeho největší předností jsou živé náhledy. Upravujete kód a rovnou můžete sledovat, jak bude výsledná aplikace vypadat na různých zařízeních a v různých jazycích.

Řady vylepšení se dočkalo také Google Play Developer Console, centrum pro distribuci androidích aplikací. Vývojáři, respektive prodejci, dostanou možnost přesně sledovat odkud přichází uživatelé k jejich aplikaci a kolik z nich si ji nakonec zakoupí. Statistiky navíc bude možno filtrovat například podle zemí a dalších parametrů.

Vývojáři nově budou moci využít alfa a beta kanálů pro distribuci nestabilních verzí jejich výtvorů. Uživatele lze do kanálů přidat zařazením skupiny z Google+. Mimo jiné bude možno zvolit, kolika procentům uživatelů z vybraného kanálu má být aktualizace doručena.

Dále byla představena služba App Translation Service. Zhrozili jste se, že aplikace budou automaticky překládány pomocí Google Překladače? Naštěstí ne, jedná se o prostou „lidskou“ službu. Google zprostředkuje překlad aplikací u externích společností, vývojáři tak bude stačit párkrát kliknout myší, napsat číslo platební karty a do týdne bude jeho aplikace obsahovat další vybrané jazyky.

Google+: nové rozhraní a automatická úprava fotek

Razantní změnou prošla sociální síť Google+, rozhraním počínaje, funkcemi konče. Nové rozhraní není tak úplně neznámé, podobné už jste totiž mohli vidět v mobilní verzi. Příspěvky jsou stylizovány do kartiček, které jsou rozmístěny až do tří sloupců (podle volby uživatele). Příspěvkům bude automaticky přiřazován hashtag (chcete-li štítek), a to nejen podle textu, ale také analýzou přiložených fotografií.

Služby pro komunikaci se slučují a nově budou k dispozici pod názvem Hangouts – text, hlas i video. Opuštěno bylo členění na kontakty, základním činitelem Hangouts budou konverzace, podobně jako to má třeba Facebook. S tím souvisí jedna, pro nás fanoušky svobodných technologií nemilá, věc: Hangouts dost možná ztratí kompatibilitu s ostatními servery na protokolu XMPP/Jabber.

Na úplně novou úroveň se dostávají také fotografie. Servery Googlu je budou analyzovat ze všech možných úhlů a přednost budou dostávat ty nejhezčí. Co víc, nahrané fotografie budou automaticky upravovány, opět aby byly co nejhezčí. Lehce bude retušována například i lidská kůže. Originál fotografie samozřejmě bude zachován a kdykoliv bude možno se k němu vrátit, stejně tak asi půjdou automatické úpravy vypnout úplně. Filtry také bude možno použít ručně.

Vyhledávač ještě chytřejší

Klasický webový vyhledávač se přibližuje službě pro Android Google Now a bude mnohem víc personalizován. Projde si váš e-mail, aby vám mohl ukázat informace o vaší nadcházející cestě nebo očekávaném balíčku. Také dokáže prezentovat různá související data pomocí tabulek a grafů. Standardně bude webový vyhledávač nově podporovat hlasové vyhledávání. Je to ho zkrátka hodně, ale asi nemusím připomínat, že u nás si na tyto novinky ještě nějaký čas počkáme.

Jeden Chrome pro všechna zařízení

Mobilní prohlížeč Chrome pro Android a iOS je slušně vybavený, ale oproti desktopové verzi mu, hlavně pod kapotou, ještě hodně věcí chybí. V plánu však je, že se obě edice tohoto prohlížeče sjednotí. Do mobilů a tabletů se tak dostanou ty nejnovější webové technologie, což by mělo urychlit rozvoj webových aplikací. Chrome na mobilech také nabídne kompresi dat, kterou už známe například z Opery. Příchozí data nejdříve projdou servery Googlu, kde budou osekána, a na váš smartphone jich dorazí jen zlomek.

V druhé části tohoto roku Google plánuje do světa vypustit novou verzi formátu videa VP9, který stejně jako jeho předchůdce bude doručován v kontejneru WebM. Oproti v současnosti nejpoužívanějšímu formátu H.264 by měl být zhruba o polovinu úspornější. Premiéru si podle očekávání odbude na YouTube.

Mapy: nové rozhraní a vykreslování

Stejně jako vyhledávání i nové Mapy budou podstatně chytřejší a nabídnou podobné možnosti jako třeba Foursquare. Dokážou zobrazit nejzajímavější místa v dané lokaci roztříděné do kategorií. Značně pozměněno bylo rozhraní Map a také jejich vykreslování, které nově využívá technologie WebGL. To slibuje rychlejší i vzhlednější zobrazení.

Skoro jako ze sci-fi potom vypadá funkce, která dokáže z nezávisle uživateli nahraných fotografií daného místa vytvořit komplexní panorama. Do map lze také nahrávat panoramata již vytvořená telefonem. Zajímavou, i když ne zrovna tou nejpraktičtější, novinkou je možnost zobrazit celou zeměkouli s mraky kolem v reálném čase.

Samsung Galaxy S4 s čistým Androidem

I když letošní Google I/O bylo na Android chudé, na jednu věc ještě přece jen došlo. Byla představena speciální edice smartphonu Samsung Galaxy S4, která místo výrobcem upraveného Androidu obsahuje jeho základní podobu. Zároveň telefony z této edice budou dostávat aktualizace Androidu spolu s ostatními zařízeními z rodiny Nexus. Jejich dalšími výhodami bude odemčený zavaděč a prodej bez úvazku (za už ne tak výhodných 649 dolarů).

Toto oznámení určitě překvapilo téměř všechny a upřímně si nejsem jist, na koho tímto krokem Google cílí. „Googlí edice“ Galaxy S4 si však jistě najde mnoho příznivců. Prodávat se bude v obchodu Google Play, a to v těch zemích, kde se prodávají modely Nexus.

UX DAy - tip 2

Pohled do budoucnosti

Letošní úvodní přednáška Google I/O byla velmi plodná. Na nový Android sice nedošlo, ale možná je to i dobře. Výrobci aspoň doženou Google co se týče verzí Androidu a nebude každý telefon na trhu hned zastaralý. Android si i tak přišel na zajímavé novinky, potěšeni budou hlavně vývojáři.

Google nás nechal nahlédnout, jak bude vypadat budoucnost. Bude jiná. Servery Googlu se chystají naše životy podrobit zevrubné analýze. Jedni to uvítají a budou se těšit z chytrých služeb, těm druhým se už teď ježí vlasy. Otázka hranic soukromí bude diskutována stále častěji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.