Hlavní navigace

Greenie Linux: mladá slovenská distribuce

21. 9. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Linuxových distribucí existuje celá řada. Distribucí, které by byly přímo určeny pro střední Evropu, je ale jako šafránu. V České republice vzniká známý Slax a dříve nadějný Danix se odmlčel. Nyní je tu ale nový slovenský Greenie Linux, který je připravován přímo pro československého uživatele.

Co je Greenie Linux?

Greenie Linux je mladý slovenský projekt, jehož cílem je vytvořit specializovanou distribuci zaměřenou na středoevropského uživatele. Greenie je založen na Ubuntu a jeho hlavním vývojářem je Stanislav Hoferek, kterého zřejmě znáte jako autora slovenského manuálu k distribuci Ubuntu.

Distribuce připravená na specifika českých a slovenských uživatelů, by mohla vnést svěží vítr do našich vod a nabídnout vhodnou alternativu. Pokusili jsme se proto o vývoji distribuce zjistit více. Kontaktovali jsme proto toho nejzasvěcenějšího – Stanislava Hoferka.

Hlavný „pracovník“ som zatiaľ ja. Určitú pomoc poskytuje mne spriaznený grafik, niekoľko ľudí v mojom blízkom okolí testuje vývojovú verziu. Nadviazal som kontakt s vývojármi distribúcií Tilix (Bulharsko), Mint Linux (nemusím predstavovať), a taktiež bude možná s polupráca s distribúciou MoLinux (Španielsko). K vývoju výrazne prispieva komunita stránky LinuxOS.sk.

Co Greenie nabídne?

Greenie je podle vývojářů především snahou upravit Ubuntu tak, aby ještě lépe vyhovovalo uživatelům z Čech a Slovenska.

Greenie Linux je výsledkom mojej snahy urobiť operačný systém, ktorý by bol úplne vhodný pre bežných ľudí. Ubuntu je výborná voľba, a Greenie chce dosiahnuť hranicu dokonalosti ešte o kúsoček ďalej pre používateľov v strednej Európe.

Distribuce je na Ubuntu založena z několika důvodů. Jednak Stano Hoferek už dříve prokázal široké znalosti tohoto systému a především se podle jeho názoru jedná o distribuci s kvalitním zázemím a špičkovými nástroji.

Nemám so žiadnou distribúciou také dobré skúsenosti, ako s Ubuntu. Napríklad apt-get si neviem vynachváliť, rovnako ako prehľadné grafické nástroje, ktoré sú veľmi dôležité pre začínajúcich používateľov.

Někteří členové komunity se nechávají slyšet, že různých *buntu distribucí už je příliš mnoho a trh začíná být nepřehledný. Autor distribuce Greenie si to ale nemyslí. Podle něj sehrává významnou roli sjednocený základ distribuce.

Nemyslím si, že ich je moc. Ubuntu je základ, nad tým sú len rôzne „nadstavby“. Podporujem tento vývoj, pretože kto ovláda 1buntu, ovláda aj 2buntu. Kto však ovláda napríklad PCLinuxOS, nemusí ovládať Fedoru.

Greenie Grub

Greenie Linux je sice primárně grafickým desktopovým systémem, nebrání se však ale i některým běžně používaným konzolovým aplikacím. Ty je v některých moderních distribucích potřeba instalovat zvlášť.

Greenie bude (a už čiastočne je) grafický systém, bude sa dať pekne klik sem, klik tam. Napriek tomu však nevidím dôvod, prečo by som nemal pridať neiktoré textové programy. Napríklad taký Midnight Commander je maličký, takže kto ho nepoužije, tomu nevadí. Ak je ale niekto na tento softvér zvyknutý, nemusí ho sťahovať a môže ho hneď používať. Nie je teda nutné sa kvôli takým drobnostiam trápiť s pripojením do internetu či s nosením deb balíčkov na USB kľúči.

Pro koho?

Distribuce ovšem není určena jen pro české a slovenské uživatele, ale je možno ji použít také v dalších jazykových mutacích, případně zvolit různé kombinace jazyků.

Prvá edícia bude na DVD. Očakávam veľkosť 1 - 1,5 GB. Budú tam všetky programy ktoré som sa pokúsil pridať, slobodný aj neslobodný softvér, plná podpora pre SK, CZ, EN, DE, HU a PL.

Druhá bude CD edícia. Bude mať menej programov, pričom všetky budú úplne slobodné. Plná podpora pre SK, CZ a EN.

Greenie start

Jazyky sa budú môcť meniť pomocou /etc/environment, pričom bude tento súbor značne upravený. Ak bude niekto maďarský Slovák, Poliak, ktorý vie po CZ lepšie ako anglicky alebo čokoľvek iné, bude musieť len prehodiť niekoľko mriežok (#) podľa vopred pripraveného návodu. Ostatné jazyky sa budú dať jednoducho pridať cez apt-get.

Distribuce Greenie Linux je sice postavena na Ubuntu, nabídne ovšem řadu vlastních vylepšení, která povedou k celkovému zjednodušení práce i administrace systému.

Umožňuje plnohodnejšiu prácu v kratšiom čase. Je teda po inštalácií potrebných oveľa menej nastavení. Teda vlastne žiadne. Nachádzajú sa tu všetky základné programy, ktoré sa na Slovensku často používajú. Navyše dokáže distribúcia fungovať bez internetu, bude mať grafické menu pre spúšťanie programov ako root, grafické menu na editáciu textových súborov ako sources.list, fstab a tak podobne. Taktiež budú okamžite návody na rozfungovanie častých modemových pripojení do internetu. Samozrejmosťou bude tiež prítomnosť väčšiny potrebných balíčkov. Okrem toho sa Greenie Linux snaží vybudovať úplne samostatnú tému, ktorá priaznivo pôsobí na oči – zelenú.

Greenie Linux je také o možnosti volby, která je tak typická pro open-source software.

Mottom distribúcie je sloboda voľby – takže vždy budú minimálne dva programy na to isté. Takže si človek môže vybrať, a tiež môže každý člen rodiny používať iný program (napríklad iný IM, aby sa nepoplietli kontakty).

Ze zákulisí…

Název distribuce vychází především z celkového barevného ladění prostředí. Důvodů je však více…

Greenie prostredi

Greenie Linux je zelený. Preto také meno. Ďalším dôvodom je to, že Slovensko je krásna krajina, a Liptov, odkiaľ pochádzam, je krásne zelený. Najdôležitejší dôvod, prečo sa tento OS volá Greenie, je ten, že je v tom zapletená ženská s rovnakým nickom. Pôvodne to mal byť čiastočne darček pre ňu, teraz sa však snažím vytvoriť bezplatnú, funkčnú a ľahko použiteľnú distribúciu.

Rovněž logo distribuce nebylo vybráno náhodou a má svůj smysl i symboliku. Zobrazuje svobodu volby a netradiční cesty, kterou Greenie Linux představuje.

Greenie perex

Logo bolo vymyslené na matematických princípoch. Je to 9 čiar, v dvoch smeroch, v štvorhrannom pravidelnom dvojrozmernom útvare (skrátene vo štvorci), a čiary sa ťahajú na dva smery. Vyjadruje to čísla 2, 3, 4 a 9. Dôležité čísla v živote autora.

Tým obrázkom sa chce dať na javo, že vždy je možná alternatívna voľba (preto idú jedny čiary na opačnú stranu pomedzi dve, ktoré idú „rovno“), a tiež že vždy najviac dokáže ten, ktorý je ochotný vidieť cestu tam, kde ju ostatný nevidia – alebo nechcú vidieť. Takže je v tom aj kúsok filozofie.

Ubuntu je známé svými neotřelými názvy vydání. Měli jsme tu mloka, srnku, a teď třeba volavku. Greenie proti tomu půjde cestou klasického číslování verzí, ale i přesto budou mít větve své specifické jméno.

Jednotlivé verzie Greenie budú označené len číslami, ale za to CD a DVD verzie budú mať svoje mená. CD verzia sa bude nazývať Gerfihellania, DVD verzia GOS. Gerfihellania je známa mucha z môjho blogu, známa napríklad tým, že číta myšlienky. A keďže je Gerfihellania dlhé meno aj na muchu (samotná mucha si ho na blogu skracuje na Gerfihelania, teda jedno písmeno L ide von), bude jej meno skrátené na Gerfi. Takže Gerfi a GOS. GOS má zas jednoduchú skratku z Greenie OS.

Greenie prostredi 2

Vývoj je na počátku

V této fázi vychází Greenie přímo z Ubuntu a přidává jen několik drobných úprav. Závažnější zásahy jsou teprve ve fázi vývoje.

root_podpora

Distribúcia je použiteľná, je to zatiaľ na takmer 100 percent Ubuntu. Hlbšie zásahy do systému zatiaľ neboli urobené.

Autor distribuce však přivítá jakoukoliv pomoc při tvorbě středoevropské distribuce Greenie Linux. Máte-li potřebné schopnosti, můžete se k projektu přidat.

Rozhodne by som prijal, keby sa niekomu chcelo robiť webmastera, a tiež niekoľko technicky zdatných používateľov, ktorí by mali v prvom rade dobré a použiteľné nápady.

Během října bychom se však již měli dočkat první oficiální verze. Její vydání však závisí na mnoha okolnostech.

Prvá verejná betaverzia záleží hlavne od hostingu. Keď bude konečne hosting, bude aj prvá verejná beta… Ostrá verzia bude až vtedy, keď budem sám cítiť, že je hotová. Mala by byť bezproblémová v prvom rade, a to je dôležitejšie ako dátum. Už spomínaný dátum by ale mal byť pred 18. októbrom. A hneď sa budem chystať na verziu 2, založenú na tej Ubuntovitej volavke…

Vítáte středoevropskou distribuci?

  • Ano, je to výborny počin.
    27 %
  • Proč ne, když se někomu chce...
    45 %
  • Je mi to jedno, distribuce jako distribuce.
    5 %
  • Další *buntu?!? Nechci!
    12 %
  • Nesmys, všechny distribuce jsou mezinárodní.
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.