Hlavní navigace

Herní novinky: Myst Online je konečně open source

29. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tento týden si pod naši hráčskou lupu vezmeme hru Myst Online, dále knihu o Panda3D Engine, simulátor Search and Rescue a jeho dvojče, také závodní hry Stunt Rally a SuperTuxKart. To není vše, dostane se i na minimalistickou strategii Stop the Zombies a vesmírnou závodní arkádu Vertigo Beta.

Myst Online konečně open source

Po letech čekání se příznivci hry (a potažmo světa) Myst Online / Uru konečně dočkali jedné nesmírně příjemné věci – firma Cyan Worlds, Inc. (stojící na pozadí projektu) na webu OpenUru.org uvedla, že se její klient CyanWorlds.Com Plasma Engine pohánějící hru otevírá světu.

Open source se stal rovněž i plugin pro 3D MAX. Ve stejnou dobu se objevil i nový náhradní a rovněž open source server, takže dalo by se říci, že jde o kompletní balík všeho, až na hudbu a grafiku. Všichni hráči jsou navíc zvání vyzkoušet si nový pocit svobody na některý z herních serverů zdarma. Takže zkuste, otestujte a věnujte jim popřípadě nějaké ty prostředky…

Panda3D Engine Book v nové verzi

Jestliže to myslíte s vývojem her na Linuxu opravdu vážně a z nějakého důvodu máte v plánu používat u svého veledíla právě engine Panda3D, pak si určitě nenechte ujít novou verzi (1.7) jeho kuchařky, jež se objevila na internetu za 25,24 GBP.

Probíráno je zde vše základní a podstatné (základní scéna, využití shaderů, fullscreen postprocessing, …), nicméně předpokládá se celkem logicky, že jste velmi slušný programátor. V knize je namátkou řešeno, jak vytvořit kameru následující cíl, jak přidat světla, částicové efekty a stíny, jak na fyziku atd. atd. Sadu základních knihoven lze popřípadě rozšířit díky C++. Příručka má 336 stran.

Search and Rescue rozdělen

Zajímavému a unikátnímu leteckému simulátoru Search and Rescue (článek na Rootu) se přihodila jistá zajímavá drobnost – došlo k tzv. „forknutí“ projektu, takže od letošního dubna má tento simulátor záchranné helikoptéry trochu zdravé konkurence v podobě projektu SaR II. A proč mu dát vlastně přednost? Snadněji se prý instaluje na alternativních platformách, má lepší podporu joysticku a přehlédnout jistě nelze ani jisté zkvalitnění grafiky.

Co se týče verze tradiční (Search and Rescue), tak i ta hodlá hráče ohromit přepracovanou grafikou, řadou drobných oprav a několika změnami v herní fyzice (reálnější kouř, je možnost nabourat do ohně, …). Jakožto pilot také jistě oceníte, že se nyní informace o výšce zobrazují hned ve dvojím formátu – tj. jednak tradiční výška nad hladinou moře a za druhé, jako výška nad zemí pod vámi.

Stunt Rally 1.1 nově i na Linuxu

Nenápadný název, geniální obsah připomínající starou DOSovou klasiku s názvem Stunts, kterou pamatují jen ti nejstarší z hráčů. Ale k věci. Hru Stunt Rally zmiňujeme v dnešním přehledu proto, jelikož se dle webu Free Gamer ve verzi 1.1 prý již korektně zkompiluje i na Linuxu.

A aby nebyl skvělým věcem konec – ke hře se dají vytvářet další tratě, takže až se nabažíte těch 49 vestavěných (mimochodem v šesti prostředích a se sedmi auty), tak sáhněte po editoru a projevte trochu své fantazie a kreativity sami. Auta můžete prohánět skrze loopingy, zatáčky, tunely a kdovíco ještě dalšího.

Vrchol minimalismu: Stop the Zombies!

Za předpokladu, že si libujete v programátorských výzvách a oceníte spíše než přeplácané rozhraní, střízlivé, prosté a přehledné hry s dobrým nápadem, pak nezapomeňte okusit ani titul Stop the Zombies!, jenž bude o bitvě mezi živými a nemrtvými. Idea je prostá: snažíte se zachránit fialové tečky na úkor těch zelených. A za pomoci tlačítka myši situaci popřípadě změnit lokální mini-atomovkou.

Vertigo Beta je tu

Hra Vertigo je vizuálně strhující 3D závodní hra, tentokrát se však odehrávající kompletně ve vesmíru v jakýchsi bez-gravitačních tunelech. Ve své nejhlubší podstatě jde stále jen o změnu rychlosti a řízení zleva doprava při vyhýbání se překážkám.

Jako by si autoři byli vědomi, že si základní myšlenka žádá i nějaký ten nosný příběh, rozhodli se jej také zabudovat. Vše se točí okolo jakési mystické planetární soustavy, která je dosažitelná pouze za pomoci speciálních tunelů, kde se (jak už asi správně tušíte) vy ocitáte v roli sondy. S ohledem na počet předmětů a projektilů svištících po obrazovce je zřejmé, že návštěvníky tu dvakrát nevítají…

root_podpora

SuperTuxKart 0.7.1 uvedena

Je zřejmé, že si dnes na svoje přijdou hlavně příznivci závodních her, což potvrzuje i další titul, o němž dnes bude řeč. Projekt SuperTuxKart právě dospěl ke své další verzi, jež nese pořadové číslo 0.7.1. A co že tu máme nového tentokrát? Efekty typu kouř, voda, oheň a počasí. Dvojici nových tratí Fort Magma a Shiny Suburbs. Jsou tu i dvě nová závodní auta: Beagle kart a Emule kart.

Byly též přidány internetové novinky, možnost přepnout jazyk kdykoliv a nové UI neobtěžující při závodění tolik, jako to předchozí. Po zásahu hráč rovněž disponuje dočasnou neviditelností. Celoobrazovkový antialiasing neuškodí a přejmenování tratí na popisnější místa také ne. Multiplayer se nastavuje snadněji a opraveny jsou i jména bez ASCII charakterů, která se vypisovala místy divně. Novinek je samozřejmě více, ale základní máme pokryty…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.