Hlavní navigace

Infinity Runner: běž, chlupáči

28. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak by se vám líbila parkourová akce Mirror's Edge ve vesmíru a s naštvanými vlkodlaky? Titul Infinity Runner se na první pohled tak tváří. Konečný výsledek je ale trochu jiný. Podaří se vám uniknout z vězení a vyhnout se zdárně všem překážkám? Není to tak snadné, jak se může na první pohled zdát.

Útěk z vězení může být pěkně adrenalinovou akcí, zvláště když sedíte ve velké trestanecké lodi plující nekonečným vesmírem. Příběh hry Infinity Runner není nijak oslnivý, už samotná anotace a trailer prozrazují, že se bude jednat především o adrenalinovou akci. Děj tak lepí dohromady na první pohled nesourodé úrovně, aby se ve hře vyskytovalo něco, co lze nazvat kampaní.

Příběh je navíc netradiční. Útěk trestance z vězení ve vesmíru byl zpracován v mnoha béčkových sci-fi filmech, tentokrát je to ale trochu jiné. Váš avatár totiž není člověk, ale vlkodlak. Poté,  co se nazí probudíte ve své cele, začíná útěk, při kterém se sem tam změníte v chlupatého agresora s neuvěřitelnou silou. Jestli to funguje? Ano.

Infinity Runner - obrázky k článku.

Hra se totiž neomezí na neustále stejné překonávání překážek. Sem tam se prostě zrychlí a jednotlivé situace můžete řešit jinak. Navíc vám změna tempa nalije poměrně dost adrenalinu do žil. Je to potřeba, protože v Infinity Runneru můžete po nějakém čase běžet na jistotu.

Běž a nevybočuj

Z popisu vývojářů sice připomíná Infinity Runner jakýsi Mirror's Edge, ale rozhodně nemůžeme mluvit o akci v otevřeném světě. Postava totiž podobně jako v arkádovkách na mobilní telefony běží neustále po své trase, ze které můžete leda uhnout do levé části uličky nebo do pravé části uličky. Pak je tu ještě skok a skluz. Volné chození po vesmírné lodi bohužel nečekejte. To ale neznamená, že by hra nebyla zábavná.

Infinity Runner - obrázky k článku.

Váš avatár běží opravdu rychle. Dokonce sprintuje tak agresivně, že když správně nezatočíte, rozmázne se smrtelně o zeď. Dále se překážky mění každou chvíli a překvapivě se ani moc často neopakují. Po hodině hraně jsem tak objevoval stále nové problémy, někdy se jednalo třeba jen o jinou animaci, ale i tak jsem neměl pocit, že skáču stále přes ten samý stůl atp.

Smrtící první dojem

Jelikož je nástrah celá řada, nevyhnete se fázi, kdy se budete učit jejich překonávání. V kampani vám s tím pomůže nápověda, která se občas v podobě textu zjeví na obrazovce. Někdy je ale problém text stihnout přečíst a radu včas aplikovat. Máte na to totiž kolikrát jen pár sekund. U některých druhů překážek není navíc na první pohled jasné, jak se přes ně dostat, což může být chvílemi značný problém. Před vás třeba spadne rameno svářecího stroje a vypadá, že jde přeskočit, jenže uprostřed je malá nenápadná skulinka, kterou musíte projet skluzem. Toho si ale bohužel občas v té rychlosti nevšimnete, a tak zbytečně přijdete o drahocenný život.

Infinity Runner - obrázky k článku.

Další kapitolou jsou pak souboje. Občas totiž vtrhnete do místnosti, ve které jsou přítomni vojáci. V té chvíli se čas automaticky zpomalí a začne jednoduchá minihra. Na obrazovce se vám budou objevovat klávesy, které musíte zmáčknout v určitém časovém limitu. Pokud to nestihnete, v následném souboji zemřete. Nejedná se o nic složitého, ale občas se holt člověk přemáčkne a pak musí vydržet zbytečně dlouhou animaci své smrti. Souboje jsou sice po hratelností stránce někdy otravné, animací zabíjení vojáků je ale překvapivě hodně. Nestane se tak, že zabijete jednotku za sebou 5× stejně, což vypadá dobře.

Stále jiný tunel

Infinity Runner disponuje i solidní vizuální stránkou. Prostředí je velmi variabilní. Někdy třeba běžíte a skočíte do volného vesmíru, abyste pak přistáli na díře směřující do další části lodi. Nechme fyziku stranou, hlavní je, že to vypadá skvěle. Ani tunely lodi a jednotlivé místnosti nejsou stejné. Budete probíhat skladišti, prosklenými tunely nebo umělými parky. Někomu však může připadat, že je hra zbytečně temná. I při hrátkami s nastavením se mi občas stalo, že jsem prostě neviděl do rohů místností či zákoutí, což může být smrtelné.

Infinity Runner - obrázky k článku.

Hudba ale už tak originální není, máte pocit, že neustále hraje pouze jedna skladba, navíc není moc dobrá. Kdyby byla hudba tak skvělá jako v traileru, vůbec bych se nezlobil.

Závěr a konečné hodnocení

V Infinity Runneru se ale překvapivě vyskytují i chyby. Občas se prostě postava zasekne a nechce běžet dál. Také multiplayer zeje prázdnotou a prostě nenarazíte na seanci, ke které byste se mohli připojit. Naštěstí můžete změřit své síly publikováním skóre z volné hry, nebo plněním nepovinných úkolů či sbíráním sběratelských karet odhalující pozadí herního světa. Potěší i podpora helmy Oculus Rift.

UX DAy - tip 2

Infinity Runner je solidní oddechová hra, která vsází na variabilní prostředí a jednoduchou adrenalinovou hratelnost. Škoda jen pár technických chyb a malé volnosti v řešení překážek. I tak se ale za nízkou cenu velmi solidně pobavíte. Podobných her na PC totiž moc nenajdete.

Výhody

  • Hratelnost
  • Prostředí
  • Množství překážek

Nevýhody

  • Technické chyby
  • Někdy stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?