Hlavní navigace

Intrusion 2: Metal Slug s fyzikou

28. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Žánr akčních 2D stříleček poslední roky skomíral a akce se přesunula do áčkových titulů ve třetím rozměru. Může v dnešní době vůbec zhýčkané hráče zabavit rubačka jakou byl Metal Slug? Itrusion 2 je skvělá pocta asi už mrtvému žánru a navíc přidává super hrátky s fyzikou. Jste připraveni na pořádné retro?

Takové akční tobogány, jako byl ve své době Metal Slug, se už dnes nedělají. Přemíra akce se přesunula spíše do 3D prostoru do známé série Call of Duty a 2D hry zůstaly převážně doménou indie vývojářů. Taková fajn rubačka, kde kosíte nepřátele po stovkách a opalujete se v záři nespočitatelného množství výbuchů, je dnes pramálo a jedná se spíše o kuriozity. Jedním z nadějných duchovních nástupců Metal Slugu je Intrusion 2.

Ve své době byl Metal Slug poněkud omezen slabším výkonem počítačů. Na akci se to sice neprojevilo, byla monumentální, ale hře poměrně chyběla realistická fyzika. To jest jedna z největších inovací, se kterou Intrusion 2 pokračuje v jeho šlépějí. I když nepatřím mezi hráče, kteří jsou odvaření z realistické simulace dopadu šutru na zem nebo zřícení budovy, kde se vše sype ze stolů a hrníčky se rozbíjejí o podlahu, v Intrusion 2 mně to celkem sedlo.

Intrusion 2 - obrázky ze hry.

Fyzika není jen na okrasu

Fyzika je alfou i omegou celé hry. Není nutné nepřátele kosit jen olovem z vašich zbraní, lze je i rozmáčknout nebo zasypat kamením. Stejně tak se dají některé budovy rozstřílet či narušit jejich statika. Většina beden je rozbitelných a navíc se nalézáte v poněkud chladnějším prostředí. Jste tak kromě kvanta nepřátel obklopeni i ledem a sněhem. Ten občas zatarasí cestu a jediná šance je ho rozstřílet na ledovou tříšť.

Je sice pěkné, že je vše interaktivní a hýbe se i ten nejposlednější smrček na zasněžených horách, ale co hratelnost? Přiblížila se alespoň Metal Slugu? Odpověď asi potěší všechny milovníky starých dobrých časů. Intrusion 2 je nesmírná bžunda. Zabíjení nepřátel po desítkách je svěží a neomrzí. Vývojáři navíc připravili úrovně, které akcí začínají i končí a mezi tím je hratelnost zpestřena různými akčními minihrami.

Intrusion 2 - obrázky ze hry.

Můžete si osedlat mecha i sněžného vlka

Lze si tak osedlat například sněžného vlka a použít jeho sílu za doprovodu vaší věrné pušky k rozsévání zkázy. Nebo si sednete do bojového mecha a na krátkou chvíli pocítíte kouzlo absolutní neporazitelnosti, kdy nepřátelé působí jako neškodní mravenci. To vám vydrží do chvíle, než narazíte na stejně obrněný stroj, který síly vyrovná.

Nebyl by to duchovní nástupce Metal Slugu, kdyby na vás sem tam nevybafl nějaký ten boss. Velcí šéfové vašich nepřátel budou místy hodně drsní a nebýt zdatně umístěných checkpointů, asi byste počítač prohodili po chvíli oknem od samotného opakování stejné pasáže. Souboj s bossy má vždy několik fází. Napřed je často musíte rozložit na součástky a pak zničit jejich jádro. Celý souboj bývá navíc doprovázen humornými gesty. Když zničíte obří bojové lodi motor, pohrozí vám prstem a pak uhodí naštvaně velkou ocelovou pěstí do země.

Intrusion 2 - obrázky ze hry.

Vývojáři složili počtu herním legendám

Tyhle detaily a humorné chvilky ukazují, že vývojáři si tak trochu dělají srandu ze starších akčních her a přitom jim skládají poctu. Navíc to skvěle oživuje hratelnost a sem tam jsem se přistihl, jak se sadisticky usmívám dojetím. Navíc tyhle odlehčující chvilky rozptylují pád hry do stereotypu. Udržet pozornost hráče při neustálé akci je totiž pro vývojáře velmi těžkým oříškem.

Někdy se tak dočista změní herní mechanismy. Třeba téměř na začátku spadnete na urvaný plech a sjíždíte na něm z hory dolů. Poklidné sáňkování se vám ale pokusí zhatit armáda záporáků a jejich balistické rakety. No, nudit se nebudete. Adrenalin vám bude proudit žilami a prst bolet od neustálého mačkání tlačítka pro střelbu.

Intrusion 2 - obrázky ze hry.

Audiovizuální stránka neohromí

Audiovizuální stránka neurazí, ale perla Intrusion 2 to rozhodně není. Zvláštně pokud hrajete v režimu celé obrazovky na poměrně velkém monitoru. Objekty pak působí neostře a zbytečně moc kostičkovaně. Navíc hře nelze věřit, že se jednalo o retro záměr. Chybí jí grafický styl, který před téměř už 20 lety byl moderní.

root_podpora

Závěr a konečné hodnocení

U Intrusion 2 lze říct jen jedno. Rozcvičte prsty, zaplaťte hru a vrhněte se do víru boje. Sice skončí dřív, než byste čekali, ale i tak se budete královsky bavit. Navíc, máte k dispozici tři základní obtížnosti a rozdíly mezi nimi jsou solidně patrné. U opravdu zapálených hráčů se tak pravděpodobně bude konat další herní kolo.

Výhody

  • Herní mechanismy

  • Atmosféra

  • Bossové

  • Fyzikální model

Nevýhody

  • Herní doba

  • Audiovizuální stránka má své mouchy

  • Chvílemi stereotypní

Byl pro vás článek přínosný?