Hlavní navigace

Názor k článku IPv4 jako služba aneb jak síť zbavit dual-stacku od Ondřej Caletka - Obávám se, že nerozumím. Holt jsem asi fantasta, když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2014 21:59

    Ondřej Caletka

    Obávám se, že nerozumím.

    Holt jsem asi fantasta, když jsem očekával, že IPv6 smrskne RIRy na "dvě úřednice", které jednou za život ISP přiřadí prefix.
    Ale ono to tak přesně je. Drtivá většina práce, kterou RIPE NCC odvádí, se týká IPv4. IPv6 prefix jednou přidělí a od té doby o daném LIRovi nevědí. Práce kolem IPv4 také časem ustane, protože v momentě, kdy došlo na burzu IPv4 adres, už není potřeba, aby NCC detailně zkoumalo oprávněnost přidělení adres. Dá se předpokládat, že když je někdo ochoten za adresy zaplatit, asi je opravdu potřebuje.

    Jinak to RFC 6177, co vám tak leží v žaludku, je pouze popis nejlepší současné praxe, žádný závazný předpis. Když dojdete k závěru, že si to sám navrhnete lépe, klidně to tak udělejte. Já osobně to vnímám tak, že IPv6 adresa je 64bitová, těchto 64 bitů je potřeba hospodárně a optimálně přidělit. K ní se pak přilepí dalších 64 bitů jen proto, aby se prostor dostatečně zředil a nedalo se tak snadno skenovat celý dostupný prostor.

    Ne, přiznávám se, že na VH nehlasujeme, možná proto, že bych tám rád viděl ty dvě holky :)
    No vidíte, a přitom je možné se plnohodnotně účastnit on-line, a každý člen, ať je to Deutsche Telecom nebo poslední vesnický LIR má právě jeden hlas. Bohužel, je to stejné, jako ve většině zájmových sdružení − 80 % vůbec nejeví zájem účastnit se společného rozhodování a zbývajících 20 % pak určuje pravidla, která se všem nemusí líbit. A mimochodem, dívek a dam je na setkání RIPE několik desítek.

    Pokud by byly triviální normy, tento model by mohl být možný, byly by stovky tisíc AS, vadilo by to někomu?
    Nejspíš by to vadilo všem BGP routerům. A asi máme jiné představy o tom, co je triviální norma. Pro mě je triviální právě to, že je jasně dáno, že koncová síť má mít /64, zákazník /48 nebo /56, takže nejste nucen ke zbytečné kreativitě.

    Ale pokud opravdu zvládnete vyběhat ty miliony razítek, abyste mohl rozkopat chodníky, a domluvit s desítkami družstev a společenství vlastníků, že jim rozvrtáte domy, pak vás přece nějaká norma ohledně počtu bitů nemůže zastavit. Zvlášť když přídělů dostanete kolik budete potřebovat a zadarmo. Myslím si, že v porovnání s místní samosprávou musí být jednání s RIPE NCC procházkou růžovou zahradou.