Hlavní navigace

Jak na dokumenty MS Office pod Linuxem?

11. 3. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Předevčírem jsem se na tomto místě zamýšlel nad situací, která panuje okolo výměny elektronických dokumentů. Při té příležitosti jsem slíbil článek o různých nástrojích, které by měly umožnit prohlížení dokumentů vytvořených v programech M$ Office na Linuxu. Jaké tedy vlastně máme možnosti?

Bohužel, poslední dobou se stává čím dál tím oblíbenější praktikou to, že lidé posílají maily, které například neobsahují nic jiného než přiložený wordovský dokument (nejlépe z Office 2000 VeryEarly­PreAlphaDevelo­perVersion). A nebo se třeba přihlásíte k odběru ceníků a najednou se na Vás z vašeho mailboxu se šklebí soubor cenik.xls. Co dělat, pokud zrovna nejste uživatel inkriminovaného programu? První možnost, která asi napadne každého je poslat takový mail pěkně fofrem do /dev/null, ale pak Vám to asi nedá a začnete přemýšlet o tom, jak „ten mizernej formát“ rozlousknout.
Nástroje, které vám mohou pomoci bych rozdělil do dvou skupin:

konvertory a prohlížeče – slouží k převodu do formátu, se kterým umí pracovat jiná aplikace nebo dokáží daný formát prohlížet, ovšem bez možnosti do dat nějak zasahovat
konkurenční řešení – programy stejného zaměření od různých firem, které umí importovat a někdy i exportovat soubory v konkurenčním formátu

Ptáte se, co je lepší? Těžko říct. Konvertory obvykle dokáží dobře pracovat se vstupním i výstupním formátem, ovšem podmínkou pro to je, aby byla dostupná jejich kvalitní dokumentace. Bohužel, zadarmo to obvykle není, takže speciálně pro free konvertory komerčních formátů existuje určitý strop toho, s čím si poradí.
Naopak konkurenční (a často komerční) řešení mají tu výhodu, že si jejich autoři mohou dovolit zakoupit potřebnou dokumentaci, ale na druhou stranu je to často jako jít s kanónem na vrabce. Mít kvůli konverzi dokumentů na disku několik desítek až stovek MB se také každému nechce.
No a když si k tomu všemu připočteme i „platformně závislé“ komplikace jako je třeba kódování češtiny, OLE objekty, makro jazyky a další, vidíme, že jde o pořádný chaos.

Mrkněme se tedy raději na jednotlivé pomůcky.


Konvertory a prohlížeče

Je poměrně logické, že nejlepší prohlížeč by byl ten, který by vytvořila stejná firma, jako prohlížený formát. Microsoft sice zrovna není známý tím, že by podporoval jiné platformy než Windows, ale jeho prohlížeč wordovských dokumentů údajně funguje pod Wine. Říkám údajně, protože se mi ho bohužel nepodařilo stáhnout. Link na stránce http://msdn.mi­crosoft.com/li­brary/officedev/of­fice/viewers/vi­ewer97_16.htm vede na jakousi kombinaci JavaScriptu a objektu v HTML, což můj Navigator 4.5 zkrátka nestrávil (o Lynxu ani nemluvě). Tak nevím, ublížilo by Microsoftu nějak, kdyby použil třeba FTP?

Dalším nástrojem pro prohlížení a konverzi wordovských dokumentů je program catdoc. Jedná se o jednoduchou utilitku, která v podstatě konvertuje doc na holý text. Pokud se chcete jenom dozvědět, oč v takovém dokumentu vůbec jde, je to ideální. Na obrázky a podobně však můžete zapomenout. Rovněž zpracování tabulek není příliš zdařilé. Naopak kladem je to, že součástí programu je i TCL/TK rozhraní (wordview), ve kterém se snadno pracuje s různými kódováními. Catdoc pracuje určitě s dokumenty M$ Word 6, 7 (95) a 8 (97). Zřejmě umí konvertovat i starší verze, ale nemohu to zaručit, protože nemám žádný vhodný testovací dokument a v dokumentaci jsem to rovněž nenašel. Pokud budete používat wordview, doporučuji v něm zaměnit řádek 8
set font 8×13
za
set font „-misc-fixed-----------iso8859–2“
nebo jiný český font.

Pokud potřebujete získat i jiná data (hlavně obrázky) než jenom text, poslouží vám lépe program s prozaickým názvem MSWordView. Jde o velmi zdařilý program, který konvertuje doc do HTML, ale jeho nevýhodou je, že je určen pouze pro práci s dokumenty M$ Word 97. Má i další nedostatky, jako třeba to, že umí pracovat pouze s obrázky ve formátu GIF/JPEG/PNG, ale celkově je to užitečná pomůcka. Podpora verzí 6 a 7 navíc není do budoucna vyloučena. Na domovské stránce programu si můžete konverzi on-line vyzkoušet.

Existují i další nástroje pro práci s dokumenty ve formátu M$ Word (Laola, Word2×, Word2Html nebo Filters project), ale ty jsem nezkoušel (hlavně proto, že jsem zatím vždy vystačil se dvěma výše uvedenými programy).

O poznání horší situace je s formáty XLS (Excel) nebo PPT (PowerPoint). Pro práci s těmito soubory jsem bohužel nenalezl ani jeden program.


Konkurenční kancelářské balíky

Asi nejsnáze dostupný je StarOffice. Linuxová verze je totiž pro osobní použití zcela zdarma. Pravda, ne každý má možnost stahovat z Internetu 60 MB, ale existují i jiné způsoby jak StarOffice získat. Pokud o tento produkt stojíte, upozorňuji, že verze 5.0.1 bude na příštím CD časopisu Internet, které vyjde někdy začátkem dubna. Ale musím vás varovat: StarOffice je asi nejnenažranější aplikace, jakou jsem kdy viděl. 60MB paměti spolkne v cuku letu a pokud nedisponujete alespoň 128 MB RAM, zapomeňte na pohodlný provoz současně s dalšími aplikacemi. Nicméně import dokumentů z M$ Office není tak špatný. Pravda, lecos se nepovede, ale to důležité většinou projde relativně bez problémů. StarOffice podporuje mnoho různých formátů včetně Excelu (kompletní přehled je zde), ale kromě pár doců jsem to příliš netestoval. Nějak jsem se do tohoto programu nezamiloval a tak celkem brzy zmizel nenávratně z mého disku a teď zrovna nemám dost místa pro novou instalaci :(

Zdarma je i Corel WordPerfect 8.0 Personal Edition. Jde o samotný word procesor, takže umí pracovat s formáty M$ Word a to snad ve všech verzích až po 97. Free verze pro Linux má různá omezení a někdy se program chová trošku divně, ale v zásadě jako konverzní utilita poslouží. Pokud ho budete stahovat z Internetu, připravte se, že má cca 27 MB. WordPerfect rovněž byl na posledním CD časopisu Internet.

Možná nejlepším kancelářským balíkem pro Linux je Applixware. Ten sice není zdarma, ale jeho cena je poměrně nízká – 99$. Navíc je na Donwload.com ke stažení demo verze. Osobní zkušenosti nemám, ale z doslechu vím, že ani Applix není úplně ideální pro výměnu dokumentů s M$ Office.

Existuje ještě několik dalších balíků s větší či menší podporou formátů M$ Office jako například SiagOffice, AbiWord, Koffice nebo Gnumeric. Ovšem osobně se domnívám, že na nějakou bezproblémovou výměnu dokumentů s M$ Office nebo jinými kancelářskými řešeními na bázi jejich nativních formátů můžete zapomenout. Navíc vyjma catdoc mají všechny uvedené programy problémy s různými kódování češtiny. Co se týče textových dokumentů, nemuselo by být špatnou volbou použití RTF, ovšem stále zde zřejmě zůstává problematika kódování češtiny. O tam ale zase jindy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku